König USB 5.1 3D Virtual Sound Controller

Eksterna zvučna kartica veoma kompaktnih dimenzija, koja je namenjena onima koji žele da na što jednostavniji način dođu do zvuka na računaru gde nema već instalirane zvučne kartice.

Ideja kompaktnog zvučnog adaptera nije tako nova stvar, i bez obzira da li se radi o desktop konfiguraciji koja nema zvučnu karticu ili laptopu kod koga zvučna kartica nije ispravna, ovako nešto može veoma jednostavno rešiti taj problem. Konig je jedan od proizvođača razne periferijske i multimedijalne opreme i videli smo već par interesantnih proizvoda, a ova eksterna zvučna kartica dimenzija prosečnog USB flash diska je zgodan gadget koji će dobro poslužiti svima kojima treba što jednostavnija varijanta da na računaru dobiju zvuk. Još jedna stvar privlači pažnju, a to je cena, pošto nema baš toliko eksternih zvučnih kartica koje koštaju 5€.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Plug&Play instalacija
  • Kvalitetan zvuk zvuk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0/1.1/1.0, Plug&Play
  • Konektori: 2x 3.5mm (slušalice i mikrofon)

König USB 5.1 3D Virtual Sound Controller CMP-SOUNDUSB12

Ceo uređaj je dimenzija 51.5 x 23.0 x 12.6 mm i teži samo 8g, i podseća pomalo na neke starije flash diskove. Sva elektronika je smeštena u plastično kućište od poluprovidne plave plastike, a tu je sakrivena i jedna statusna dioda, koja je crvene boje i svetli nešto jače nego što bi bilo poželjno. U pakovanju se ne dobija ništa, tako da će morati prvo da se preuzmu drajveri i dokupe eventualno kablovi koji su potrebni. Znamo da je ova zvučna kartica zvanično kompatibilna sa Windows operativnim sistemom od verzije 98 pa do 7, i još uvek nema nikakvih informacija šta se dešava sa Windows 8 operativnim sistemom. Iako jeste u pitanju Plug&Play uređaj (to znači da može samo da se priključi na računar koji će sam prepoznati hardver i instalirati sve što je potrebno), ipak savetujemo da se imaju drajveri pri ruci.

Sa prednje strane uređaja se nalazi klasičan USB konektor, bez zaštitne kapice, a kompatibilan je sa USB 2.0 i prethodnim standardima, ali savetujemo da se ipak koristi USB 2.0 interfejs. Sa zadnje strane vidimo dva 3.5mm konektora, jedan za slušalice i jedan za mikrofon. Pošto se sigurno neko zapitao u čemu je onda stvar sa 5.1 3D zvukom, pa odmah da kažemo da se radi o softverskoj emulaciji surround zvuka, a mi nismo nešto bili baš oduševljeni i više nam se dopalo kako zvuči standardan 2.0 stereo zvuk. Što se tiče kvaliteta zvuka, nema puno zamerki i generalno je vrlo sličan onome što se dobija sa integrisanim grafičkim karticama.

Rezime

Ova kartica je dobar izbor za one kojima treba što jednostavnije eksterno rešenje koje pri tome ne košta mnogo. Za oko 5€, dobija se vrlo kompaktni uređaj koji je dimenzija prosečnog USB flash diska, koji se lako instalira u Plug&Play režimu. Kvalitet zvuka je dobar, ali u rangu drugih integrisanih kartica. Iako verovatno neće odgovarati onima sa malo većim zahtevima, akcenat je na dimenzijama i lakoći instalacije i korišćenja.

Conclusion

This card is a good choice for those who need the simplest external solution at affordable price. At the price of 5 Euros, a very compact unit that has dimensions of average USB flash drive is provided, easy to install in Plug & Play mode. The sound quality is good, but in the range of other integrated cards. Although it probably will not suit those with extra requirements, the focus is on the size, easy installation and use.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2013.): 5€

Gembird d.o.o ustupio: König USB 5.1 3D Virtual Sound Controller CMP-SOUNDUSB12
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs