Kingston objašnjava koliko su se naše potrebe za memorijom promenile i šta možemo očekivati u budućnosti

Dolaskom 8K videa, 5G tehnologije i potpuno novih tipova pametnih uređaja, eksplodirala je i naša potreba za skladištenjem memorije. Tehnologija trenutno evoluira neuporedivo brže nego što je to ikada do sada bio slučaj, a jedan od ključnih, kao i vrlo merljivih faktora ovog razvoja, upravo je količina memorije koju svakodnevno koristimo.

Jedna od kompanija koja ima puno iskustva u radu sa memorijskim proizvodima svakako je Kingston. Oni danas mogu da potvrde da se njihove memorije nalaze u najširem spektru uređaja, a i to kako za memorijama danas postoji potreba svuda oko nas. Desktop i laptop računari, pametni telefoni, pametni satovi – sve su to uređaji koji nam svima prvo padaju na pamet kada pomislimo na memoriju. Međutim, pored očigledne ekspanzije potreba u pomenutim segmentima, Kingston ističe kako današnje tržište njihove proizvode potražuje i u robotskim usisivačima, uređajima za virtuelnu realnost, sistemima za zabavu u avionima, pametnim zvučnicima, uređajima za sigurnost doma, set top boxovima… Memorija više nije usko vezana za kompjutere i telefone, pa iz Kingstona često vole da kažu kako se oni danas nalaze svuda.

Najubedljiviji pokazatelj toga koliko su se stvari promenile po pitanju naše potrebe za memorijom, bez sumnje su video sadržaji. Sve do pojave HD televizora industrijski standard su bile rezolucije 240p, 480i kao i 480p uz 30 frejmova po sekundi za TV sadržaje i 24 za filmove, kao i 24-bitne boje. Količina podataka za video fajlove uglavnom se merila megabajtima. Od tada, najpre ustaljivanje 1080p rezolucije kao standarda, pa zatim povećanje frame rate-a, pa količina informacije o boji koju nosi svaki pixel – industrijski standard za video sadržaje prosto je eksplodirao!

Danas već teško možete pronaći televizor dijagonale od 40 i više inča koji nije 4K rezolucije, a sve više se u industriji priča i o sledećem koraku - 8K rezoluciji. Dovoljno je reći da u proseku 1 minut video sadržaja u 8K rezoluciji, zauzima oko 200GB i već vam je jasno koliko potreba za memorijom vrtoglavo raste.

Osim toga, treba uzeti u obzir i tehnologije poput High Dynamic Range (HDR) i Wide Color Gamut (WCG), kao i video klipove koji imaju 60 frejmova po sekundi, koji su već par godina unazad česta pojava čak i na najpopularnijem servisu za gledanje video klipova, YouTube-u. Uzimajući sve ovo u obzir, jasno je da količina memorije koju već danas zahtevaju moderni video sadržaji, više desetina puta prevazilazi standarde na koje smo navikli u prethodnih par godina.

Da potreba za memorijama konstantno raste, lako možete zaključiti i ako pogledate ne dalje od vašeg džepa. Koliko je vaš prethodni telefon imao memorije u poređenju sa sadašnjim? A tek onaj pre njega? Fotografije, aplikacije, muzika… Nije samo video sadržaj odgovoran na naše dnevne potrebe za skladištenjem podataka. Jedna od najaktuelnijih tema u svetu tehnologije ovih dana, svakako je nadolazeća masovna ekspanzija 5G mreže i svih stvari koje se očekuju dolaskom ove nove tehnologije. Danas možete čuti predikcije koje idu toliko daleko da dolazak 5G mreže zovu i početkom četvrte industrijske revolucije. U vrlo bliskoj budućnosti, kako se priča u industriji, nemojte se iznenaditi ako i naše WC šolje budu povezane na 5G mrežu. Kao kompanija koja zadovoljava potrebe kupaca microSD kartica na kojima beležimo uspomene iz našeg svakodnevnog života, preko kvalitetnih SSD-ova koji naš poslovni život čine još bržim i konkretnijim, pa sve do memorijskih modula ugrađenih u najširi spektar uređaja, Kingston danas može da govori o memoriji u najširem spektru njene upotrebe.

Uz više od trideset godina iskustva na tržištu, iz Kingstona su svesni da je tehnološka inovacija do sada bez izuzetka išla ruku uz ruku sa korisničkim potrebama za memorijom. Zbog toga, ulaganje u memorijska rešenja na duže staze može samo da bude korisno, bilo o kojoj IT grani da se radi. Nema sumnje da je memorija takođe i oduvek bila vrlo jasan pokazatelj kojom brzinom se razvija tehnologija. Granice se svakodnevno pomeraju, a u narednom periodu očekujemo da će se kapaciteti memorija sa kojima svakodnevno živimo i radimo značajno povećavati.