Kaspersky predstavlja novo rešenje za borbu protiv bezbednosnih rizika i rizika narušavanja privatnosti od strane civilnih dronova

Kompanija Kaspersky predstavila je novo rešenje dizajnirano da pomogne organizacijama i vlasnicima imovine u odbrani od neovlašćenih pristupa od strane civilnih dronova. Kroz izuzetnu kombinaciju nekoliko senzora – uključujući novi pristup detekciji dronova koji je kompanija uspostavila koristeći lasersko skeniranje – i tehnologije mašinskog učenja, Kaspersky Antidrone može automatski da uoči, identifikuje i zabrani pristup letelicama bez posade u ograničenim prostorima. Sve ovo se radi bez oštećenja uređaja. U 2018. godini je procenjeno da globalno tržište dronova vredi 14 milijardi dolara, a očekuje se da dostigne 43 milijarde do 2024. Ovaj rast rezultat je potencijalnih mogućnosti i pozitivnih promenama koje upotreba letelica bez posade donosi – od dostave robe i ispitivanja predloženih rudarskih lokacija ili građevinskih konstrukcija, do zabave.

Međutim, na masovno usvajanje ove revolucionarne tehnologije mogu uticati negativne konotacije koje se često povezuju sa dronovima. Zapravo, nedavno istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da samo 31% ispitanika priznaje da ima pozitivan stav prema njima. Ova percepcija je rezultat slučajeva nepropisnih i nelegalnih korišćenja letelica bez posade. One se mogu koristiti za špijuniranje, mogu dovesti do povrede ljudi padom, stvaranja velike štete na kritičnoj infrastrukturi poput nuklearnih elektrana, ili ometanja normalnih operacija aerodroma, kakav je bio slučaj kada je pista na britanskom aerodromu Getvik u Londonu zatvorena zbog dronova.