Kaspersky Lab predstavlja prvi sajber bezbednosni indeks

Veliki broj korisika nije upoznat sa činjenicom koliko je bezbedno, odnosno nebezbedno, biti onlajn u današnje vreme. Mnogi od njih svakodnevno rizikuju da postanu žrtve sajber kriminala, a da toga nisu ni svesni. Sa ciljem da korisnicima bolje predstavi onlajn okruženje, kompanija Kaspersky Lab kreirala je Kaspersky Security Index, prvi globalni bezbednosni indeks koji meri trenutni nivo sajber pretnji sa kojim se suočavaju internet korisnici.

Kompanija Kaspersky Lab je prethodno sarađivala sa kompanijom B2B International kako bi sprovela veliki broj onlajn instraživanja u različitim zemljama i ustanovila kako se internet korisnici ponašaju kada su onlajn, koje su njihove brige, sa kojim problemima se suočavaju i na koji način se brane od pretnji. Kaspersky sajber bezbednosni indeks zasnovan je na ovim podacima koji su prikupljeni od nekoliko hiljada korisnika širom sveta.

Kaspersky

Indeks predstavlja kombinaciju tri osnovna indikatora, koja se mere na svakih 6 meseci i koji obezbeđuju neophodne informacije za nadgledanje stepena rizika sa kojim se suočava prosečan internet korisnik:

  • Indikator o zabrinutosti (concerned indicator) – pokazuje procenat korisnika koji smatraju da su meta sajber napada. Ovaj indikator pokazuje do kog stepena su korisnici svesni opasnosti kojima su izloženi.
  • Indikator o žrtvama (affected indicator) - identifikuje broj korisnika koji su bili žrtve sajber napada tokom određenog perioda - npr. suočili su se sa gubitkom podataka ili onlajn ucenom.
  • Indikator o zaštićenosti (protected indicator)- pokazuje broj korisnika koji su instalirali bezbednosno rešenje na uređaju koji koriste da pristupe Internetu. Ovo je prosečan broj svih uređaja koji se koriste, uključujući kompjutere i mobilne uređaje.

Sajber bezbednosni indeks (opisan kao 21-29- 60 odsto) je kreiran na osnovu detaljne ankete koja je sprovedena u avgustu 2016. godine, u 21 zemlji širom sveta. Prema prikupljenim informacijama, samo jedan od pet korisnika (21 odsto) veruje da je izložen onlajn pretnjama. Takođe, skoro jedna trećina korisnika (29 odsto) postalo je žrtva sajber kriminalnih aktivnosti (npr. u 8 odsto slučajeva su im profili bili hakovani, a u 22 odsto slučajeva njihovi uređaji su bili inficirani malverom). Međutim, samo 60 odsto korisnika je instaliralo bezbednosna rešenja na svim uređajima koje koriste za pristup internetu. Indeks pokazuje da, danas, veliki broj korisnika potcenjuje sajber pretnje čak i nakon što se suoči sa njima. Ovakav stav neminovno škodi njihovoj bezbednosti.

„Kreirali smo ovaj indeks kako bismo privukli pažnju korisnika, medija i proizvođača, i usmerili njihovu pažnju ka problemu koji se odnosi na sajber bezbednosti. Verujemo da mnogi korisnici danas ne očekuju da će se suočiti sa sajber pretnjama, da zbog toga ne instaliraju bezbednosna rešenja na svojim uređajima i da nisu obazrivi kada su na internetu. Ovo ih čini lakim metama za sajber kriminalce. Indeks oslikava posledice ovakvog pristupa: u današnje vreme, 29 odsto ljudi je pogođeno onlajn pretnjama. Pozivamo sve internet korisnike da budu obazriviji na internetu i imaju odgovoran pristup kada je u pitanju njihova bezbednost, kao i bezbednost njihovih prijatelja i porodice.”, izjavio je Andrej Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za krajnje potrošače u kompaniji Kaspersky Lab.

Da saznate više o sajber bezbednosnom indeksu, vidite indikatore za različite zemlje, godišta i polove, i otkrijete više o onlajn ponašanju korisnika, posetite stranicu http://index.kaspersky.com. Više saveta o tome kako da budete bezbedniji na internetu možete pronaći ovde: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.