Kasperksy Lab: direktori za bezbednost informacija najavljuju promene

Prihvatanje Cloud sistema uzelo je maha, pokazala je najnovija analiza podataka kompanije IDG: 73% kompanija imaju bar jednu aplikaciju ili deo infrastrukture koja već koristi Cloud sisteme. Međutim, izgleda da ni to nije dovoljno – podaci pokazuju da i IT sektor oseća pritisak da svoj rad u potpunosti prebaci na Cloud. Jasno je da se promene dešavaju, i to brzo, ali one nose i određene rizike. Nakon ispitivanje više od 250 lidera iz oblasti IT bezbednost, kompanija Kaspersky Lab otkrila je da je nekontrolisana ekspanzija Cloud sistema najveća briga za više od polovine (58%) direktora za bezbednost informacija (CISO).

Korišćenjem mnogobrojnih Cloud platformi unutar hibridne Cloud infrastrukture, preduzeća mogu dostavljati svoje proizvode i usluge brže, optimizovati svoje performanse i povećati pouzdanost svojih usluga. Ipak, uprkos svim prednostima, Cloud sistemi mogu doneti i dodatne sajber-bezbednosne izazove, pogotovo ukoliko je Cloud infrastruktura hostovana od strane trećih lica. Proboj podataka u incidentu sa javnim Cloud-om, koštao je preduzeća, u proseku, 1,64 miliona dolara. 1 Dok IT infrastrukture organizacija postaju sve heterogenije uz Cloud, direktori za bezbednost informacija se suočavaju sa sve više izazova kada se radi o zaštiti podataka i kompanijskih budžeta.

Upravljanje kompleksnim IT okruženjem postaje sve teže zbog manjka odgovarajućih kadrova – što predstavlja još jedan izazov za korporacijsku sajber bezbednost. Usvajanje hibridnog Cloud sistema zahteva stručnjake sa neophodnim veštinama za upravljanje i konfiguraciju bezbednosti svih delova IT infrastrukture. Direktore za bezbednost informacija ovo vodi ograničenom broju kadrova: više od trećine CISO-a (38%) tvrdi da je teško regrutovati stručnjaka koji bi se snašao sa komplikovanim situacijama koje donosi Cloud.

Ukoliko se osvrnemo na pozadinu problema, direktorima za bezbednost informacija je neophodno jednostavno rešenje koje ne samo da omogućava visok nivo zaštite, već i obezbeđuje da preduzeće ima vidljiv nivo sajber bezbednosti i da se njime može upravljati kroz celu Cloud infrastrukturu, čak i sa ograničenim brojem članova bezbednosnog tima.

Maksim Frolov (Maxim Frolov), potpredsednik sektora prodaje u kompaniji Kaspersky Lab objašnjava: “Nema sumnje da sa poslovnim prednostima koje donosi, Cloud predstavlja ključan deo strateške digitalne transformacije za brojne kompanije. Upotreba Cloud sistema je u porastu i preduzeća nemaju planove za prestanak korišćenja samo zbog bezbednosnih briga. Iz tog razloga je takođe bitno da je i bezbednost brzo i efikasno primenjena, kako bi podržala rapidno prihvatanje Cloud-a.”

"Zaštita i obezbeđivanje podataka u Cloud okruženju, pored korišćenja izvornih bezbednosnih mogućnosti Cloud platforme, od ključnog su značaja", nastavio je Frolov. "Zaštitni slojevi treba zato da uključuju: sposobnost praćenja ponašanja aplikacija i zabrane bilo kakve sumnjive aktivnosti; opciju za onemogućavanje eksploita putem najnovijih informacija o opasnostima; i pronalaženje i automatsko pečovanje ranjivosti u cilju zaštite podataka koji se kreću kroz Cloud infrastrukturu. Najbolja rešenja takođe imaju sposobnost orkestracije, čime IT timovima obezbeđuju dodatnu kontrolu.“

Rešenje Kaspersky Hybrid Cloud Security zasniva se na velikom iskustvu kompanije i održava bezbednost preduzeća putem zaštite aplikacija i podataka u fizičkim, virtuelnim i Cloud opterećenjima. Rešenje obezbeđuje integraciju baziranu na API interfejsu sa Amazon Web uslugama (AWS) i podržava Microsoft Azure Cloud platformu, omogućavajući korisnicima da bezbedno premeštaju podatke i aplikacije unutar svog IT okruženja. Takođe obezbeđuje jedinstvenu konzolu za upravljanje i bezbednosnu orkestraciju “on-premise” i u Cloud-u, što delimično smanjuje problem nedostatka kadrova.

Za više informacija o rešenjima za hibridni Cloud kompanije Kaspersky Lab, posetite našu veb stranicu.