Kako odabrati idealan monitor

Beogrаd, 16. januar 2018. – Poslovni korisnici, posebno oni u IT sektoru, svakodnevno provode puno sati ispred monitora. Kako bi znali koji je panel idealan odabir za njihov rad, MMD, brend licencirani partner Philips monitorsa donosi pregled najvažnijih karakteristika panela koje bi svaki korisnik trebalo da zna pri odabiru idealnog monitora.

Najvažnije karakteristike i prednosti IPS i VA panela

Različite vrste panela pomalo su stereotipizirane tokom godina. IPS kao i VA paneli su na tržištu skoro 20 godina, a izvorne verzije tih panela imale su lošu reputaciju zbog nekih određenih stvari. U poređenju s LCD TN panelima IPS je nekada smatran da ima sporo vreme odziva, pogoduje stvaranju zamućenja pokreta i efektu dvostruke slike, ali to danas više nije slučaj. Objasnio je to i Kevin Yang, tehnički direktor proizvodnje u Evropi za MMD: „Savremeni IPS paneli su izuzetno poboljšani, imaju razumno vreme odziva, pa su višenamenski. Rekli bismo isto za VA panele, koji su uvek bili poznati po tome što imaju bolju razmeru kontrasta nego IPS i TN, ali njihov izvorni problem bio je tačnost boja, koja je bila slabija od IPS-a, i slabo vreme odziva. Međutim, današnji monitori više nemaju ove probleme; imamo VA ploče sa brzim vremenom odziva i Quantum Dot tehnologijom koja omogućuje bolji kvalitet boje od IPS-a.“

AOC

Idealan panel za grafičke dizajnere i montažere video materijala

Tačnost boja vrlo je važna grafičkim dizajnerima, zbog čega se IPS paneli preporučuju za ovu grupu korisnika. To je takođe slučaj i kod montažera video materijala kojima je osim toga potrebna i odlična rezolucija, budući da monitori s većom rezolucijom olakšavaju uređivanje video materijala. Na primer, umesto da imaju dva monitora jedan pored drugog, jedan za videozapis i jedan za kontrole, trebalo bi uzeti minimalno 34 inča 21:9 monitor koji omogućuje oba na jednom ekranu, što je korisno.

Povećanje produktivnosti zaposlenih

Kako bi se poboljšala produktivnost zaposlenih na radnom mestu pri odabiru monitora vrlo je bitno znati za šta zaposleni koriste monitor, ali uopšteno govoreći idealno je odabrati panel s pozadinskim osvetljenjem bez treperenja ili funkcijom niske plave svetlosti, odnosno s Flicker-Free i Low Blue Light funkcijama. Time se izbegavaju glavobolje nakon dugih sati provedenih ispred ekrana i smanjuju kratkotalasni plavi svetlosni zraci koji su potencijalno štetni za oči. Ako korisnik ima mogućnost postavljanja više monitora, monitori sa ultra tankim okvirom su najbolji izbor jer omogućuju bolju integraciju ekrana.

Idealni paneli za kućne korisnike

Za opštu upotrebu u kući običan monitor s full HD-om za pregledavanje weba i više je nego dovoljan, ali gejmeri će želeti monitor velikog ekrana za najbolji pregled. „60 Hz je trenutno najbolji izbor za gejmere, jer samo predani hardcore gejmeri bi imali neke koristi od 144 Hz panela. Zapravo, iduće godine pokrenućemo super visoke rezolucijske monitore, čak 8K, s najboljim kvalitetom boja, HDR tehnologijom, a opet oni su još uvek na 60 Hz jer nema potrebe ići iznad toga. Trenutno nema filmova ili multimedijskih sadržaja koji mogu imati koristi od brže brzine osvežavanja od 60 Hz, to je stvarno samo za hardcore gaming.“, za kraj je rekao Kevin Yang.