Jevgenij Kasperski i prva Antarctic Biennale ekspedicija na putu ka Antarktiku

Prva Antarctic Biennale ekspedicija počela je 17. marta 2017. godine iz grada Ušuaja (Ushuaia), kada je brod „Akademik Sergey Vavilov” zaplovio na put koji će trajati 12 dana. Jevgenij Kasperski, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Kaspersky Lab, ali i strastveni avanturista, jedan je od članova ekspedicije, zajedno sa istaknutim umetnicima, arhitektama, naučnicima i filozofima.

Antarctic Biennale ekspedicija

Nakon odlaska iz grada Ušuaja, 17. marta, ekspedicija je prešla južni polarni krug nakon što je prošla kroz Drejkov prolaz (Drake Passage), uz „slabu vidljivost i relativno miran okean”, reči su Jevgenija Kasperskog nakon drugog dana na brodu. „Videli smo prve ledene bregove i radujemo se prvom iskrcavanju na kopno. Ljudi su sjajni, kreativni i veoma komunikativni, iako možda nisu naviknuti na ovakve ekspedicije, budući da je veliki broj njih imao problema sa mučninom”.

Antarctic Biennale ekspedicija

Nakon nekoliko nauspešnih pokušaja, usled lošeg vremena i ledenih bregova koji su blokirali put ka lokacijama za iskrcavanje, učesnici su se konačno iskrcali na ostrvo Peterman (Petermann) 21. marta. „Bilo je puno životinja po celom ostrvu, uključujući i koloniju gentu pingvina, foki i kitova, od kojih su se neki pojavili i na površini vode u blizini naših čamaca.

Antarctic Biennale ekspedicija

Veoma su druželjubivi i ne plaše se ljudi. Danas smo imali prilike da vidimo tri interesantne umetničke instalacije, uključujući i onu za koju je inspiracija bila kompanija Kaspersky Lab!”, rekao je Jevgenij.

Antarctic Biennale ekspedicija

Cilj ove ekspedicije jeste da doprinese stvaranju platforme za interkulturalni i transdisciplinarni dijalog o budućnosti „zajedničkog prostora“, da omogući umetnicima da sprovedu jedinstveno istraživanje na „granicama civilizacije“, i stvori osnovu za efikasnu komunikaciju u takvim okruženjima. Prilikom svakog iskrcavanja na neku od lokacija na Antarktiku, umetnici će privremeno postavljati umetničke eksponate ili održavati umetničke izvedbe. Neke od tema ovih umetničkih dela biće mobilnost, prostorna proporcionalnost, ekološka kompatibilnost, umetničko izražavanje i druge.

Antarctic Biennale ekspedicija

Jevgenij Kasperski smatra da je jedan od veoma važnih aspekata umetnosti istraživanje, širenje granica i stvaranje novih iskustava. On se nada da će ova ekspedicija biti prekretnica i da će budućim generacijama ostaviti dugotrajno umetničko nasledstvo. Vi ste među prvima koji imaju prilike da vide fotografije sa ove ekspedicije. Očekujte ih još, kao i dodatne izveštaje sa same ekspedicije!

Antarctic Biennale ekspedicija

Više informacija o samoj ekspediciji možete pronaći i na Kaspersky Lab blogu: https://blog.kaspersky.com/antarctic-liveblog/14292/

O projektu Antarctic Biennale

Projekat „Antarctic Biennale“ je nastao na inicijativu umetnika, mornara i filozofa, Aleksandra Ponomareva, koji je učestvovao u nekoliko ekspedicija na Antarktiku. Ponomarev je organizovao više od 100 umetničkih projekata, izložbi i događaja. „Antarctic Biennale“ ima za cilj da kreira interkulturalnu i interdisciplinarnu platformu za efikasan rad i komunikaciju u oblastima sa ograničenim resursima, kao i u oblastima sa društvenim i prirodnim ograničenjima – mestima na granici čovečanstva. Saznajte više na www.antarcticbiennale.com