JBL Charge muzika u pokretu

Vrlo interesantan JBL zvučnik iz portabl kategorije koji ima ugrađenu bateriju kapaciteta 6000mAh. Pruža prilično glasan zvuk odličnih karakteristika, sa veoma dobrim basom za model iz ove kategorije. Pored Bluetooth povezivanja, tu je i 3.5mm audio konektor, a dodatno, može se koristiti i za dopunjavanje periferija.

Portabl Bluetooth zvučnici su postali veoma popularni i na tržištu ima dosta raznih modela koji se mogu kupiti. Kao jedan od poznatijih imena u domenu zvuka, JBL već ima par dostupnih modela, od kojih smo imali priliku da isprobamo Charge. Iza jednostavnog imena, krije se veoma dobar zvučnik koji će dobro doći onima koji vole da slušaju muziku u pokretu ili gde god da se nalaze, bez traženja slobodne utičnice za struju. Dodatno, ovaj zvučnik ima mogućnost da se koristi kao charger za druge mobilne uređaje, te verovatno i otud naziv Charge.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Vrlo glasan zvuk, odličnog basa
  • Jednostavne kontrole
  • Mogućnost punjenja drugih uređaja
  • Autonomija 12h

Utisak kvare

  • Cena bi mogla biti i malo niža

Specifikacija

  • Interfejs: USB, 3.5mm stereo, Bluetooth
  • Baterija: Li-ion (6000 mAh capacity), 12h autonomije
  • Dimenzije: 74mm x 175mm

JBL Charge

Dimenzije Charge-a su 74x175mm, i najviše podseća na limenku zapremine 0.5l. Ovaj cilindričan oblik nije odabran slučajno, pošto vrlo lepo leži u ruci, a oni koji imaju bicikl i imaju nosač za flašicu za vodu će otkriti da taman staje u njega, što je stvarno sjajno. Kućište je izrađeno od mat plastike, u par dostupnih boja od kojih smo mi na testu imali belu varijantu, i sa sivim detaljima. Za razliku od nekih drugih modela, ovaj zvučnik nije otporan na padove, vodu i prašinu, stim što to ne znači da ga ne možete nositi u prirodu pošto jeste robustne konstrukcije, samo treba ipak voditi malo računa. Konstrukcija je takva da sa jedne bočne strane imamo mrežicu iza koje su smešteni drajveri, dok je subwoofer postavljen sa gornje strane (kada se zvučnik postavi uspravno). Inače, zvučnik može stajati i horizontalno (ima gumirane stope) i vertikalno, bez velike razlike u zvuku, stim što naravno, treba izbegavati da se postavi tako da se poklopi otvor subwoofera. U pakovanju stižu strujni USB punjač, kratko uputstvo za korišćenje i vrlo praktična futrola od neoprena, koja će dosta olakšati nošenje i zaštititi zvučnik od habanja.

Sa gornje strane zvučnika (kada je u horizontalnom položaju) vidimo tri statusne diode (koje signaliziraju status baterije), Power taster sa prstenom koji skriva takođe statusne diode, kao i Volume tastere. Cela priča oko povezivanja je vrlo jednostavna: Potrebno je držati Power taster par sekundi dok LED prsten ne počne da svetli ljubičastom bojom, kada zvučnik prelazi u Pairing mod, i kada se može povezati sa telefonom ili računarom koji ima Bluetooth interfejs. Za razliku od nekih modela koje smo videli, Charge nema mogućnost handsfree-ja, što i nije neka mana, ali treba ipak pomenuti. Ugrađena je litijumska baterija od 6000mAh, koja je dovoljna za 12h slušanja muzike, što je odlična autonomija. Dodatno, preko USB porta koji se nalazi sa jedne strane zvučnika ispod plastičnog poklopca, može se dopunjavati telefon ili neka druga periferija koja podržava punjenje preko tog interfejsa, što se može pokazati veoma korisnim. Što se punjenja baterije tiče, tu je MicroUSB port na koji se može zakačiti bilo koji strujni punjač ili čak računar, a jedan ciklus punjenja traje oko 3.5h.

Rezime

Zvuk koji Charge daje je, reklo bi se čak iznenađujuće glasan, za model od 10W, i jednostavno deluje prilično ozbiljno za jedan zvučnik iz prenosne kategorije. Iako bi visoki tonovi mogli biti i za nijansu precizniji, generalno smo bili vrlo zadovoljni kako zvuče i različiti muzički žanrovi. Prilikom maksimalnog pojačanja, zvuk dobija tek neznatnu distorziju, a predlažemo je da se uvek jačina zvuka maksimalno pojača na izvoru, pa tek onda na samom zvučniku. Ukoliko pri ruci imate i neki uređaj koji ima analogni audio izlaz, Charge ima i 3.5mm audio konektor. Iako se ne bi baš mogao nazvati jeftinim, ovaj model pruža kvalitetan i snažan zvuk koji je itekako upotrebljiv u raznim situacijama i scenarijima, tako da svakako zaslužuje preporuku, iako svakako ne bi škodilo da je cena nešto niža.

Conclusion

The sound Charge provides is surprisingly loud for the 10W model, and it sounds serious bearing in mind these are speakers from the portable model category. Although the treble could be more precise, we are pleased with the way different musical genres sound. At the maximum level, there is a mild distortion, and we do recommend turning up the volume at the sound source first, and only then on the speakers. If you have a device that has an analog audio output, Charge has a 3.5mm audio connector. Although it cannot be called cheap, this model provides high quality powerful sound that is useful in various situations and scenarios and deserves a recommendation, although it would be good if the price were lower.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 160€