Izveštaj kompanije Ericsson o održivosti i korporativnoj odgovornosti: ICT može da pomogne održivom razvoju

Kompanija Ericsson objavila je 23. godišnji izveštaj o održivosti i korporativnoj odgovornosti, koji se bavi učinkom kompanije u 2015. godini u tri oblasti: odgovorno poslovanje, energetika, zaštita životne sredine i klimatske promene i komunikacija ka svim stranama.

Zvanično press saopštenje

Ovaj izveštaj takođe otkriva kako informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) mogu da doprinesu ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i imaju potencijal da ih ubrzaju.

Hans Vestberg, predsednik i izvršni direktor kompanije Ericsson, rekao je: „Ciljevi održivog razvoja postavljaju jasnu putanju ka održivom svetu, a ICT je moćan alat da se to ostvari. Želimo da unapredimo uspeh koji smo postigli 2015. godine tako da svi mogu imati koristi od prilika koje pruža Umreženo društvo.“

Ključna dostignuća umreženog društva

Poslovanje sa integritetom i transparentnošću je u srcu posvećenosti kompanije Ericsson održivosti i korporativnoj odgovornosti.

Ovaj izveštaj pokazuje da 99% trenutno zaposlenih u kompaniji Ericsson poznaju Pravilnik poslovne etike ove kompanije. Toko 2015. godine, program Ericsson Compliance Line- koji omogućava sigurno izveštavanje o potencijalnim narušavanjima Pravilnika- je ažuriran tako da je usaglašen sa najboljim primerima iz prakse borbe protiv korupcije.

Pokazujući svoju posvećenost poštovanju ljudskih prava, kompanija Ericsson drugu godinu za redom pravi ovaj izveštaj u skladu sa Principima poslovanja i Okvira za poštovanje ljudskih prava Ujedinjenih nacija, a i dalje je jedina ICT kompanija koja to radi.

Energetika, zaštita životne sredine i klimatske promene

Kako je pokazalo Ericsson istraživanje, ICT rešenja mogu da pomognu da se smanji emisija gasova staklene bašte do 15% do 2030. godine, što je više nego zbirni karbonski otisak Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Kompanija Ericsson je 2015. godine postigla svoj cilj duplog smanjenja količine CO2 u sopstvenom karbonskom otisku pomoću rešenja kao što su pametne rešetke i pametna rešenja za prevoz.

Osmišljena su i rešenja kao što su Ericsson Radio System hardverska platforma ili nova softverska i rešenja za ruralnu pokrivenost koja korisnicima mogu pomoći da optimizuju energetske performanse.

Komunikacija za sve

Procenjuje se da je inicijativa Tehnologija u dobre svrhe kompanije Ericsson direktno uticala na oko 20 miliona ljudi do kraja 2015. godine.

Mobilne finansijske usluge mogu biti revolucionarne za unapređenje finansijske i društvene inkluzije. Prošle godine je kompanija Ericsson podržala ASBANC, Narodnu banku Perua u inicijativi da se u narednih pet godina omogući korišćenje naredne generacije mobilnih finansijskih usluga za 2,1 miliona Peruanaca, što je oko 7% stanovništva.

Program Ericsson response u okviru kojeg zaposleni kompanije volontiraju je obeležio svoju 15. godišnjicu prošle godine i do sada je program bio uključen u 40 akcija za pružanje pomoći u 30 zemalja, uključujući i Irak, Nepal, Sijera Leone, Južni Sudan i Vanuatu.

Elejn Vajdman-Grunevald, potpredsednica Sektora za održivost i korporativnu odgovornost u kompaniji Ericsson, rekla je: „Uključivanjem održivosti i korporativne odgovornosti u naše poslovanje kreirali smo jaku platformu za napredak i uvođenje pozitivnih promena. Nastavićemo da radimo u okviru javno-privatnih partnerstava i promovisaćemo Tehnologiju u dobre svrhe kako bismo pospešili promene na bolje.“