iPhone X - budućnost je stigla!

Svet novih tehnologija nikada ne bi bio isti bez kompanije Apple. Ista je toliko puta do sada promenila tehnološke tokove i toliko puta lansirala sjajne uređaje koji su oblikovali svet da je potreba čitav jedan dan da se samo nabroje tehnološke inovacije u vlasništvu ove kompanije. Novi iPhone X svakako je jedan od noviteta čije tehnološke inovacije i sve što donosi još jednom pokazuju Apple-ovu snagu, inovativnost i posebnost. iPhone X je telefon koji jasno govori da je budućnost pametnih telefona stigla.

Apple

Vizuelni identitet i hardver

Da, iPhone X jeste poprilično drugačiji iPhone od onih koje smo videli u prvih deset godina, tj. od lansiranja prvog iPhone telefona, međutim po svim crtama on ima u sebi prave iPhone-ovske krvi. Jednostavan, a moderan dizajn, oble/zaobljene ivice i finiš koji je za svako poštovanje daju ovom telefonu jednu novu vizuelnu dimenziju. I Space Gray i Silver izdanje ovog telefona odaju utisak nadmoći i posebnog pristupa u izradi, što se od ovog brenda svakako i očekuje. Apple je kod ovog telefona svakom detalju posvetio maksimalnu pažnju, trudeći se da jasno stavi kupcima do znanja da je reč o premium, premium proizvodu. Stakleno kućište posebnog tipa i Super Retina HD displej od ivice do ivice telefona jasno govore u kom pravcu kompanija iz Kupertina želi da ide u narednim godinama.

Apple

Već kada se telefon uzme u ruke ima se osećaj prestiža. Sa težinom od 174 grama i kompaktnim kućištem iPhone X jeste optimalno dizajniran/osmišljen telefon koji sjajno leži u šakama bilo koje odrasle osobe. Staklo jeste malo zahtevnije za održavanje u smislu da lako upija otiske prstiju, ali su zato tu originalne Apple-ove silikonske i kožne maske sa kojim se rešava ta vrsta problema i dobija na dodatnoj sigurnosti od eventualnih padova i mogućih oštećenja. Osnovu ovog telefona čini A11 Bionic procesor 64-bitne arhitekture koji se oslanja na ispomoć M11 koprocesora. Sam CPU ima integrisan GPU i spada među manje potrošače energije što u velikoj meri utiče na samu autonomiju baterije. Poput iPhone 8 telefona i iPhone X je otporan na većinu spoljnih uticaja uključujući i vodu. Konkretno njegova rezistenstnost je pokrivena po takozvanom IP67 standardu koji važi za jedan od najboljih.

Apple

Snažan hardver i vrhunsku izradu prati i novi Super Retina HD ekran dijagonale 5.8 inča (pozicioniran od ivice do ivice telefona). Isti je značajno napredniji u odnosu na Retina HD displej i u konkretnom slučaju operiše rezolucijom od 2436x1125 dpi pri gustini piksela od 458 ppi. Pozadinsko osvetljenje koje koristi je naprednog OLED tipa, dok je kontrast kod ovog ekrana ozbiljnih 1.000.000:1. Ovako napredan displej logično donosi i savršenu reprodukciju boja, kao i detaljnost koja se ne može porediti ni sa jednim drugim premium telefonom. Svi video i multimedijalni testovi jasno govore kako je Super Retina HD ekran na iPhone X telefonu nešto najnaprednije do sada viđeno. Zapravo u modernim iOS igricama pomenuti ekran pokazuje sve svoje prednosti i snagu, kao i bogatstvo boja, njihovu postojanost i živahnost. Apple je sa svojim partnerima dugo radio na razvoju Super Retina HD displeja i očito da je veliki trud dao sjajne rezultate. True Tone ovaj displej dodatno čini posebnim.

Apple

Kompanija iz Kupertina iPhone X reklamira revolucionarnim na svim poljima, što uključuje i prednju i zadnju kamericu. Zadnja ima 12MP i spada među najnaprednije kamerice viđene na pametnim telefonima ikada. Ista je opremljena sa digitalnim x10 zumom, optičkim zumom i dualnim optičkim imidž stabilizatorom. Sastoji se od šest sočiva i u stanju je da napravi profesionalne fotografije i video snimke. Sa ovom kamericom bukvalno je moguće snimati profi filmove o čemu govori i sve veći broj festivala gde se mogu pogledati video materijali nastali sa zadnjom kamericom iPhone X telefona - neki od njih prava su remek dela.

Apple

Sa druge strane prednja kamerica ima 7MP i Apple je zove TrueDepth. Ona omogućava kreiranje vrhunskih selfija, odličnu video komunikaciju i snimanje HD video sadržaja (do 1080p). Ista se koristi i za otključavanje telefona tj. kombinuje se sa Face ID tehnologijom o kojoj više sledi u nastavku teksta. Po pitanju povezivanja iPhone X se ne razlikuje od iPhone 8 telefona. Tu su Wi-Fi i Bluetooth tehnologije po poslednjim standardima za bežičnu interakciju, kao i Lightning ulaz za direktnu komunikaciju telefona sa računarima. Ovaj ulaz se koristi i za prenos audio signala, ali i za punjenje baterije. Bateriju je u slučaju iPhone X telefona moguće puniti i bežičnim putem, a za tu namenu je neophodno nabaviti neki od certifikovanih Qi punjača.

Apple

Baterija na telefonu donosi odličnu (moglo bi se reći) celodnevnu autonomiju, a kada se isprazni zahvaljujući Fast-charge tehnologiji za 30-tak minuta je puna čitavih 50 procenata. Od ostalih hardverski bitnih komponenti važno je istaći kako iPhone X obiluje senzorima. Tako su tu: Face ID senzor, Barometer, Three- axis gyro, Accelerometer, Proximity senzor i Ambient light senzor. Svi oni su savršeno koordinisani i u praksi besprekorno rade posao.

Platforma i inovacije

Sa lansiranjem iPhone 8 i iPhone X telefona Apple je na tržište uveo i novu verziju svoje iOS platforme pod rednim brojem 11 - iOS 11. Ista u odnosu na prethodnu donosi intuitivnije grafičko okruženje, bolju organizaciju, viši nivo interaktivnosti, bolju bezbednost, brojna unapređenja i preko 250 novih funkcija. Većina korisnika kod iOS 11 platforme će primemtiti da veoma brzo radi na iPhone X telefonima, kao i da na istim ima nekoliko zanimljivih dodataka. Jedan od njih je i Face ID tehnologija koja u osnovi govori/kazuje jedno - tvoje lice je tvoja nova lozinka. Face ID je nov i siguran, način za otključavanje iPhone X telefona i proveru identiteta. Pokreće ga TrueDepth kamera koja emituje i analizira preko 30.000 nevidljivih tačaka, pomoću kojih se precizno i dubinski mapira lice korisnika. Na ovaj način bilo koja zloupotreba telefona od strane drugog lica je nemoguća!

Apple

Animoji su nov način komunikacije koji revolucionarno dolazi sa iPhone X telefonima i vezan je za upotrebu TrueDepth kamere i same iOS 11 platforme. TrueDepth kamera koja analizira preko 50 pokreta mišića, može bilo koji izraz lica korisnika preslikati na neki od 12 Animojija. Na ovaj način dobija se na novoj dimenziji video komunikacije koja iz dana u dan postaje sve popularnije i popularnije. U osnovi Animoji donose dobru zabavu u svakodnevnu video komunikaciju i nekako posebno idu uz mladalački duh. Za sada je dostupno 12 Animoji-a, a Apple konstantno radi na razvoju novih. Tu su i brojne druge napredne mogućnosti koje korisniku mogućavaju da se dobro zabavi i u pokretu i u fotelji. Neke opasno pretenduju da promene dosadašnji način komuniciranja među osobama.

Apple

Znatno brži

Kako iPhone X dolazi sa A11 Bionic procesorom - najmoćnijim i najpametnijim procesorom u svetu pametnih telefona, sa neuronskim pogonom koji može obaviti do 600 milijardi operacija u sekundi, tako je isti u stanju da ponudi daleko bolje radne i grafičke karakteristike u poređenju sa bilo kojim drugim pametnim telefonom najviše klase na tržištu. Pomenuti procesor ima četiri jezgra za energetsku efikasnost i dva jezgra za performanse što za krajnji rezultat donosi neverovatnu brzinu u radu, fluidnost. Prvi je do 70 procenata, a drugi do 25 procenata brži nego kod A10 Fusion čipa. U radu to znači da je ubrzanje koje se dobija prilikom startovanja aplikacija značajno brže u poređenju sa brzinom na iPhone 7 telefonima, kao i da su grafičke karakteristike bolje za 25% do 30%. Prava grafička snaga iPhone X telefona oseti se prilikom igranja najnovijih iOS igrica i u radu sa kompleksnom grafikom i 3D objektima - tu do izražaja dolazi maksimalan kapacitet grfičkog jezgra i sve mogućnosti koje korisniku na ovom polju stoje na raspolaganju.

Suma sumarum

iPhone X je savršen telefon sa kojim je Apple najavio novu eru pametnih telefona. Sa njime je rad sa svakodnevnim aplikacijama pravo uživanje, dok je igranje najnovijih iOS igrica jedno potpuno novo iskustvo - isto se može reći i za manipulisanje sa multimedijom. U svakom pogledu iPhone X je drugačiji telefon i uređaj koji iz korena manja pogled na svet pametnih telefona. Sa ovim telefonom kompanija iz Kupertina jasno pokazuje pravac u kom će da razvija svoja buduća rešenja i uvodi brojne novine koje će korisnicima olakšati i unapredi svakodnevni rad i druženje sa telefonom. Ko ima novca i spreman je da investira u najsavršeniji telefon na svetu bez razmišljanja treba da odabere iPhone X. Jedino o čemu bi trebalo povesti računa je kapacitet - kako je telefon dostupan u dva kapaciteta od 64GB i 256GB, naprednim korisnicima bazni kapacitet može biti nedovoljan, pogotovo ako na svom telefonu žele sve da drže i čuvaju. Više memorije svakako znači i dodatno ulagane, ali to može biti isplativa investicija. Suma sumarum, iPhone X je telefon sa novim pogledom na budućnost.

Cena (sa PDV-om): od 158.390,00 dinara

Kontakt: iStyle