iPhone 8 - kompaktan i brz!

Dolazak novih iPhone 8 i iPhone X telefona najvio je novu eru pametnih telefona, pogotovo kada je reč o modelu X o kome ćemo uskoro više govoriti. Prošlo je nešto više od deset godina od kada je lansiran prvi iPhone telefon i od tada pa do današnjih dana iPhone telefoni su se u više navrata transformisali donoseći potencijalnim kupcima mnogo više od bilo kojih drugih telefona na tržištu. Novi iPhone 8 telefoni iako veoma slični iPhone 7 rešenjima u osnovi su prilično drugačiji jer poseduju moćniji hardver, a samim tim i bolje performanse.

Apple

Domaćim kupcima iPhone 8 familija telefona dosta je zanimljivija u poređenju sa X modelima i to iz više razloga, a ključni je svakako drastično viša cena ovih modela, kao i (trenutno) nešto manja dostupnost. U okviru iPhone 8 familije telefona obitavaju dva modela: iPhone 8 i iPhone 8 Plus, koji suštinski imaju identičnu hardversko-softversku postavku, ali se razlikuju u dijagonalama ekrana i zadnjim kamericama, koje su kod iPhone 8 Plus modela drugačije osmišljenje, tj. nude mnogo više mogućnosti. Izrada, koncept i vizuelni identiteti ovih telefona su isti. U nastavku ovog teksta pogledaćemo šta to iPhone 8 modele čini posebnim, kakav je njihov hardversko-softverski sklop i šta potencijalni kupci mogu od iPhone 8 telefona da očekuju.

Apple

Moderan i moćan

Kompletna iPhone 8 familja telefona je u poređenju sa sedmicom napravljena od drugačije vrste materijala - posebne vrste stakla koje je otporno na većinu spoljnih uticaja. Kako je oblik iPhone 8 telefona isti kao kod sedmica tako je fizički sve ostalo nepromenjeno. To znači da se maske od iPhone 7 telefona mogu koristiti i na osmicama. Izrada je očekivano presavršena. Vodilo se računa o svakom detalju, a finiš je neverovatan, što se odmah vidi i oseti po uzimanju telefona u ruke. Prednja i zadnja kamerica su lepo postavljene, dok je ekran moćan i blistav. Tu je Lightning ulaz za napajanje baterije i transfer podataka/priključivanje slušalica, kao i zvučnici smešteni na dve različite pozcije ispod kućišta telefona. Tasteri su smešteni sa leve i desne strane i dobro su raspoređeni, tako da korisnici lako mogu da upravljaju funkcijama kao što je jačina zvuka, zvono i zaključavanje telefona.

Apple

Za razliku od prošle generacije, iPhone 8 telefoni dolaze u tri boje: Gold, Silver i Space Gray, a pokreće ih A11 Bionic 64-bitni čip koji ima integrisan M11 koprocesor kome je glavni zadatak ispomoć centralnom CPU-u. Grafički akcelerator je takođe integrisan, dok su kupcima na raspolaganju modeli sa fleš skladišnim prostorima od 64GB i 256GB. Svi iPhone 8 telefoni nude visok nivo rezistentnosti na spoljne uticaje i to po IP67 standardu, što znači da im vetar, prašina i kiša ne mogu ništa. Displej je Retina HD tipa, ima dijagonalu od 4.7 inča i operiše sa rezolucijom od 1334x750 piksela. Novina vezana za Retina HD ekran krije se u implementiranju True Tone displeja koji donosi značjano svetliju sliku, još bolju detaljnost i prirodnije boje. Zanimljivo je da displej na ovom telefonu ima veći kontrast (1400:1) u odnosu na model 8 Plus (1300:1), ali to Apple objašnjava činjenicom da 8 Plus ima veću gustinu piksela.

Apple

Zadnja kamerica ima 12MP i sa njom je moguće kreirati profesionalne fotografije i video sadržaj. Ista je odlična za slikanje portreta, slikanje prirode, fotografisanje skupova, posebnih momenata i snimanje kratkih i dugih video klipova. Zadnja kamerica ima digitalni zum od 5x, optičku stabilizaciju i sve napredne foto i video novotarije sa kojima i fotografije i filmovi izgledaju apsolutno veličanstveno. Prednja FaceTime HD kamerica ima 7MP i ona je osmišljena za čistu i oštru video komunikaciju. Sa njom je moguće i kreiranje vrhunskih selfija, kao i snimanje video sadržaja u rezoluciji do 1080p. Kompanija iz Kupertina je vodila poprilično računa o bežičnim konekcijama, pa tako iPhone 8 telefoni dolaze sa Bluetooth i WiFi adapterima poslednje generacije koji se u praksi savršeno razumeju sa najrazličitijim uređajima.

Apple

Velika prednost iPhone 8 telefona krije se u prisustvu velikog broja senzora koji ovim telefonima daju na dodatnoj funkcionalnosti i vrednosti. Tako su tu: Touch ID fingerprint senzor, Barometer, Three-axis gyro, Accelerometer, Proximity senzor i Ambient light senzor. Jača strana novih iPhone 8 telefona svakako je i odlična baterija. Ista donosi gotovo celodnevnu radnu autonomiju i kada se isprazni zahvaljujući Fast-charge tehnologiji za svega 30 minuta je puna do kapaciteta od 50%.

Novina koja dolazi sa iPhone 8 telefonima, a tiče se punjenja baterije vezana je bežično punje baterije preko Qi certifikovanih punjača. Postoji i originalni Apple-ov bežični punjač, ali se još uvek ne zna kada će isti biti dostupan za krajnje kupce. iOS 11 platforma Apple je sa lansiranjem novih iPhone 8 i iPhone X telefona na tržište uveo i novu verziju iOS platforme pod rednim brojem 11 - iOS 11. Ista je donela neke radikalne promene u smislu bolje optimizacija i fluidnosti, ali i preko 250 novih funkcija koje iOS 11 platformu čine najsavršenijom mobilnom platformom u ovom trenutku. Bezbednost je podignuta na još viši nivo u odnosu na već odličnu iOS 10 platformu, dok je Apple posebnu pažnju posvetio organizaciji fajlova unutar nove platforme. Valja pomenuti i da je sa pojavom nove platforme značajno porastao i broj aplikacija za iOS okruženje, kao i da je iOS 11 platfroma izuzetno brzo postala popularna i kod starijih modela.

Značajno brži

Svi dostupni iPhone 8 telefoni u radu pokazuju izuzetne i brzinske i grafičke performanse. Prema većini testova, a u poređenju sa prošlom generacijom novi iPhone 8 telefoni donose između 20% i 30% bolje brzinske i grafičke performanse. To u svakodnevnom korišćenju znači trenutno startovanje aplikacija, fluidnost u radu i značajno bolje performanse kod igranja igrica i u radu sa kompleksnim/složenim procesima. Svu snagu ovih telefona korisnik oseti veoma brzo pod prstima čak i u radu sa nekim manje zahtevnim aplikacijama kao što su poslovne apikacije i aplikacije popularnih Web portala (globalni trend). Takođe, kod renderinga grafike se oseti značajno ubrzanje i dosta brža i lakša obrada. Sve u svemu novi iPhone 8 telefoni jesu značajno brži poređeno sa sedmicama.

Na kraju

Novi iPhone 8 telefoni možda nisu revolucionarni u svakom pogledu u odnosu na veoma popularne sedmice, ali jesu značajno bolji telefoni od njih. I brzinski i grafički osmice donose značajno bolje performanse, takođe iPhone 8 telefoni imaju nešto bolje ekrane, tu je bežično punjenje, veći kapaciteti i sjajne kamerice. Za one koji planiraju sa starog modela da pređu na novi ovo su već dovoljni razlozi, međutim treba uzeti u obzir i još neke, poput lepšeg izgleda koji je došao kao posledica uvođenja stakla u finalnu obradu i nešto kvalitetnijeg zvuka. Na skali od 1 do 10 novi iPhone 8 telefonu jesu čiste desetke i trenutno svakako (pored iPhone X telefona) najbolji i najizdržljiviji telefoni na tržištu. Cene im nisu male i dosta zavise od kapaciteta, ali svako ko za sebe želi dobar, izdržljiv i maksimalno napredan pametni telefon, a nije spreman da uloži u X model, iPhone 8 telefoni su jedino što ima smisla.

Cena (sa PDV-om): od 108.090,00 dinara

Kontakt: iStyle