Intex TV/FM USB DVB-T/T2 HDTV

Ovo je eksterni USB uređaj koji podržava DVB-T/T2 standarde digitalne televizije. Jednostavan je za instalaciju ali se moraju koristiti odgovarajući drajveri. Iako se ne može koristiti za hvatanje kanala standardne kablovske televizije, sigurno je da ima onih kojima će i ovako biti koristan za gledanje TV-a tamo gde nema kablovske.

Intex je najpoznatiji po brojnim modelima TV tjunera, internih i eksternih modela, sa podrškom za analognu i digitalnu televiziju. Već smo i videli brojne modele iz svih kategorija, a stiže nam i interesantno rešenje za vlasnike laptop računara koji bi želeli da uhvate neki digitalni kanal koji se emituje u etar. Činjenica je da ima sve više onih koji se opredeljuju za neki od kablovskih operatera, te da je prilično diskutabilno ko će koristiti ovako nešto, međutim tamo gde iz nekog razloga nema kablovske ipak mogu da se uhvate neki od bežičnih digitalnih kanala.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T/T2 standarde digitalne televizije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: DVB-T2, DVB-T, DAB, DAB+, FM Multi-Function
  • Konekcije: antenski kabl, USB
  • Dodatno: Air DVB-T / T2 HDTV, MPEG2/4 & AVC/H.264

Intex TV/FM USB DVB-T/T2 HDTV

U pakovanju stižu sam tjuner koji je oblika i dimenzija nešto starijeg i većeg USB flash diska, antena, kompaktni daljinski upravljač, CD sa softverom i drajverima. Nije loše pomenuti da se uvek isplati potražiti svežije drajvere, pa recimo iako inicijalno uređaj podržava samo MPEG2 i H.264 standarde, novijim drajverima se dobija i podrška za MPEG4. Kao i obično kod ovakvih uređaja, potrebna je instalacija drajvera, a podržani operativni sistemi od Windows XP-a do poslednje verzije 8. Ovo može biti ograničavajući faktor za one koji traže tjuner za Linux ili Mac konfiguraciju, no oni će i inače imati poteškoća da pronađu odgovarajući model.

Tjuner ima jedan USB port i zaštitnu kapicu, dakle baš kao USB flash diskovi, tako da treba samo voditi računa da se ne zagubi. Sa druge strane je i antenski priključak, dok se na telu tjunera nalazi još samo mali otvor za ventilaciju. Daljinski je tanak i jednostavan za upotrebu, sa svim neophodnim funkcijama koje su već mapirane, tako da neće morati da se ustaje i koristi računar. Antena nema baš mnogo dugačak kabl, ali će biti dovoljno za pozicioniranje kako bi se našlo mesto za najbolji signal. Uređaj podržava DVB-T2, DVB-T, DAB, DAB+ i FM standarde, uz naravno podrazumevano automatsko skeniranje kanala i EPG, Teletext, subtitle i time-shifting funkcije.

Rezime

Kvalitet slike će najviše zavisiti od toga koliko je signal jak, a kod hvatanja kanala antenom je to stvarno pitanje sreće, no ukoliko je u pitanju mesto gde je inače to problematično, ovako mala antena svakako neće poboljšati situaciju. Ne bi bilo loše ispitati situaciju pre kupovine tjunera, pošto je to jedna stvar koju nećete moći da promenite. Alternativno, uvek se može koristiti i veća antena u kombinaciji sa odgovarajućim konektorom. Iako ovaj tjuner ima ograničenu upotrebu (ne može se koristiti sa klasičnom kablovskom televizijom), sigurno je da će biti onih kojima će to biti odgovarajuće rešenje.

Conclusion

Picture quality will depend on the signal strength, and in case of using antenna, everything depends on luck, but when it comes to a place where something like that is problematic, such a small antenna certainly will not improve the situation. It would not be good to examine the situation before buying the tuner, since it is something you cannot have impact on. Alternatively, the bigger antenna can be used in combination with the corresponding connector. Although this tuner has limited use (cannot be used with conventional cable TV), it is certain there will be those to whom this would be the appropriate solution.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 43€

Gigatron ustupio: Intex TV/FM USB DVB-T/T2 HDTV
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com