Internacionalno takmičenje EESTech Challenge i oblasti Big Data Analysis

Beograd, 12. mart 2018. godine – Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Istek (EESTEC) organizuje internacionalno takmičenje EESTech Challenge iz oblasti Big Data Analysis pod pokroviteljstvom Microsoft Development Centra Srbija. Prijave će biti otvorene od 12. do 25. marta u ponoć.

EESTEC

Cilj takmičenja jeste unapređivanje znanja studenata IT usmerenja iz oblasti Big Data Analysis kroz trodnevni seminar, video predavanja i glavni deo projekta - hakaton. Sam projekat je podeljen u dve faze, gde se prva faza održava na lokalnom nivou, a druga na internacionalnom.

Prva runda će u Beogradu početi trodnevnim stručnim predavanjima u sredu, 28. marta, gde će zainteresovani studenti moći da nauče još zanimljivih stvari o ovogodišnjoj temi. Timovi od po tri člana će ovo novostečeno znanje primeniti na takmičenju koje traje 24 časa – hakatonu, koje će se održati za vikend, 31. marta i 1. aprila. Pobednici lokalne runde će se nadmetati sa 23 druga evropska tima na velikom finalu u maju ove godine u Novom Sadu, gde se održava druga faza ovog internacionalnog projekta. Osim proveravanja svog znanja, studenti koji se takmiče će imati priliku da osvoje i vredne nagrade.

Generalni pokrovitelj ovogodišnje lokalne runde je Microsoft Development Centar Srbija, u čijim prostorijama će se i održati i sam hakaton. EESTech Challenge predstavlja priliku za studente da nadograde znanje iz oblasti elektrotehnike i računarstva, kao i da doprinesu razvoju svoje profesionalne mreže. Projekat takođe predstavlja odličnu šansu da kompanija stupi u kontakt sa motivisanim i sposobnim studentima koji su spremni da se suoče sa tehnološkim zadacima. Radom sa takmičarima na praktičnom, svakodnevnom problemu, predstavnici kompanije će biti u prilici da uoče njihove kvalitete.

Prijave se mogu naći na sledećem linku: https://eestechchallenge.eestec.net/#/register Big Data Analysis je relativno nova i vrlo uzbudljiva grana računarske tehnike i informatike. Big Data je pojam koji označava velike i kompleksne setove podataka, kod kojih tradicionalne aplikacije za obradu istih nisu primenljive. Te skupove podataka karakterišu raznovrsnost formata, velike brzine obrade i pristupa i veliki obim informacija. Analiza ovih podataka predstavlja njihovo ispitivanje, transformaciju i modeliranje sa ciljem spoznaje korisnih informacija i donošenja preciznijih zaključaka.

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - Istek (EESTEC) predstavlja apolitičnu, nevladinu i neprofitnu volontersku organizaciju. Istek je osnovan 1986. godine u Ajdhovenu, u Holandiji, a danas postoji na 50 univerziteta u 25 država Evrope. Istek okuplja studente elektrotehnike i računarstva širom Evrope sa ciljem unapređenja njihovog akademskog, profesionalnog i društvenog života. Kroz brojne aktivnosti, uključujući stručne radionice, kulturne razmene i internacionalne konferencije, Udruženje podstiče širenje mreže internacionalnih kontakata, kao i razmenu ideja između budućih inženjera. Istek Lokalni komitet Beograd je punopravan član Udruženja od 2000. godine i trenutno je jedan od najbrojnijih i najbolje organizovanih komiteta u Evropi.