Intel predstavlja vodeću platformu za veštačku inteligenciju

Intel je kompanija koja je poznata po pomeranju granica u tehnološkim inovacijama, kroz kreiranje i predvođenje glavnih inovacionih trendova industrije.

Zvanično press saopštenje

Prvo smo omogućili prelazak sa mejnfrejm računara na standardizovane servere, a potom I na cloud računarstvo i softverski definisanu infrastrukturu.
Veštačka inteligencija (Artificial Inteligence, AI) je sledeći veliki talas u oblasti računarstva koji će promeniti način poslovanja i način na koji ljudi komuniciraju sa svetom. Iako je Intel dobro pozicioniran da podrži napredak u mašinskom učenju - uostalom, Intelovi procesori napajaju više od 97% servera koji podržavaju zadatke povezane sa mašinskim učenjem - svesni smo da moramo učiniti još više da bi pokrenuli I predvodili ovu inovaciju u industriji.

Naša oblast zahteva unapređenje računarskih kapaciteta – koji će ujedno biti I skalabilni i otvoreni – kako bi omogućila inovacije širom programerske zajednice. Prošle nedelje, na Intel Developer forumu, predstavili smo način na koji planiramo da dostavimo industrijski vodeće platforme za veštačku inteligenciju:

  • Posećenost otvorenom kodu sa optimalnim okvirima mašinskog učenja (Caffe, Theano) i biblioteka (Intel® Math Kernel Library – Deep Learning Neural Network, Intel Deep Learning SDK).

  • Objavljivanje sledeće generacije Intel® Xeon™ Phi procesora, kodnog imena Knights Mill, sa poboljšanom pomenjivom preciznošću i feksibilnošću, visokog kapaciteta memorije.

  • Danas smo završili preuzimanje Nervana Sistema, spajajući Intelove inženjere koji su napravili Intel® Xeon® i Intel Xeon Phi procesore sa Nervaninim ekspertima za mašinsko učenje kako bi unapredili industriju veštačke inteligencije brže nego što bi to inače bilo moguće.

Veštačka inteligencija se razvija danas, ali mi verujemo da su njene vrednosti i mogućnosti ključne za centre podataka u budućnosti. Aktivnosti kompanije Intel biće presudne kako bi se proširio domen veštačke inteligencije. Iako se dosta pričalo o vrednosti GPU-a za mašinsko učenje, činjenica je da je prošle godine manje od 3% od ukupnog broja servera korišćenih za mašinsko učenje koristilo GPU.

Potpuno je razumljivo zašto ovaj podatak, zajedno sa Intelovom istorijom uspešnog donošenja novih, naprednih tehnologija na tržište i naša skorašnja ulaganja, brinu naše konkurente. Međutim, diskutovanje o javno dostupnom benčmarkingu performansi je nepotrebno. Intelova praksa je da tvrdnje o svom učinku zasniva na poslednjim relevantnim informacijama u vreme kad su informacije objavljene, i mi stojimo iza podataka koje iznosimo.

Kako se podaci gomilaju, snaga kompanije Intel će doći do izražaja. Ističemo važnost širine i otvorenog pristupa inovacijama u domenu veštačke inteligencije. Predstavnici industrije su saglasni sa našim tvrdnjama. Dokaz tome su sledeće izjave - Jing Wang iz Baidu-a: ,,Povećan kapacitet memorije Intel Xeon Phi procesora olakšava efikasno oblikovanje naših modela”. Prof. Pedro Domingos sa Univerziteta u Vašingtonu kaže: ,,Intel je lider kada je reč o sposobnosti isporuke hardvera i arhitekturi koji će podstaći ovu otvorenu zajednicu da napravi napredak”.

Autor teksta je Jason Waxman je potpredsednik Data Center Group i generalni menadžer Data Center Solutions Group u kompaniji Intel.