Intel Mini-PC ITLBOXDC3217IYE

Vrlo kompaktna i interesantna konfiguracija bazirana na Intel NUC platformi. Sa Core i3 procesorom na 1.8GHz, integrisanoj Intel HD 4000 grafikom, 4GB DDR3 memorije i 60GB SSD-om, biće odličan izbor za kancelarije, ali i kućne korisnike kojima treba ovako kompaktno rešenje.

Već smo mogli da se upoznamo sa Intel NUC (Next Unit of Computing) platformom i ranije, i sada je došlo vreme da se na tržištu nađu i gotove konfiguracije bazirane na ovom Intel sistemu. Prvu od njih smo mogli i da isprobamo, i čini se da je u pitanju sjajna office konfiguracija namenjena onima koji traže što manje dimenzije, uz što bolje performanse. Cena ovakvog kompleta nije baš mala, pogotovo što ne dolazi sa instaliranim operativnim sistemom, no očekujemo da će biti ipak niža kada se dovoljno ovakvih konfiguracija pojavi u prodavnicama.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Dobro uklopljena konfiguracija
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Nešto veća cena

Specifikacija

  • Procesor: Intel Core i3-3217U (17W TDP, 1.8GHz)
  • Čipset: Intel QS77 Express
  • Memorija: 4 GB DDR3 1333 MHz
  • Hard disk: Intel 60GB SSD
  • Grafička kartica: HD 4000 graphics running at 350MHz - 1.05GHz
  • Dodatno: Gigabit Ethernet, full size mini-PCIe slot, half size mini-PCIe slot
  • Konektori: 3x USB 2.0, 2x HDMI, LAN

Intel Mini-PC ITLBOXDC3217IYE

Prva stvar koju će svi primetiti jesu dimenzije od 116.6x112x39mm, što ovu NUC konfiguraciju čini jednom od verovatno i najkompaktnijih na tržištu. Kućište jeste plastično, ali deluje veoma čvrsto i kvalitetno, sa glossy finišom, a sa gornje strane su tu samo Power taster i statusna dioda. Sa prednje bočne strane je smešten samo jedan USB 2.0 port, dok su pozadi svi ostali konektori: dva USB 2.0 i dva HDMI porta, jedna gigabitni LAN i konektor za napajanje, kao i jedan Kensington lock. Otvori za ventilaciju su sa zadnje strane takođe, a dobra vest je da se ovakva konfiguracija ne greje mnogo i da je veoma tiha u radu. Adapter za napajanje je eksterni i liči na onaj koji se koristi za laptopove, a u pakovanju dolazi i adapter za montažu sa zadnje strane monitora, što zahteva da monitor ima pozadi rupe za montažu na zid po Vesa standardu.

Ovo je i jedna od osnovnih konfiguracija sa Intel QS77 čipsetom i Core i3-3217U procesorom (radi na 1.8GHz) koji je osetno snažniji od Atom-a, a sistem je opremljen sa 4GB DDR3 memorije i SSD hard diskom od 60GB. Ovo drugo je bio pravi potez da se maksimalno dobije na brzini, pa iako bi bilo lepo videti još sistemske memorije i veći disk, već i ovako imamo office konfiguraciju koja će velikoj većini sasvim lepo odgovarati. Integrisana Intel HD 4000 grafika možda nije baš za igranje igara, ali će biti dobra za sve ostalo, uključujući multimediju i gledanje filmova. Ono što smo primetili je da u ovoj konfiguraciji nema Wireless-a, no to se da rešiti mini-PCIe WiFi karticom. U kancelarijskim poslovima i zadacima, ovakva konfiguracija bez problema izlazi kao pobednik u odnosu na dosadašnje Atom varijante.

Rezime

Intel planira da vrlo brzo ponudi i varijante sa Core i5 i čak i7 procesorima, tako da će biti zadovoljni i oni koji traže malo snažniju konfiguraciju, a u najavi je i podrška za USB 3.0 standard, što je recimo ovde izostalo. Bez obzira na sve, Intel NUC platforma nam se veoma dopala kao varijanta za kancelarijske, ali i kućne korisnike koji traže kompaktnu konfiguraciju sa dovoljno snage, kao i kompatibilnost sa najnovijim programima i operativnim sistemima. Cena se čini malo većom, no očekujemo da će sa pojavom većeg broja ovih modela biti malo povoljnija.

Conclusion

Intel plans to soon offer varieties of Core i5 and even i7 processors, so those looking for a more powerful configuration will be pleased and, support for USB 3.0 standard is announced, which is omitted here. No matter what, we do like Intel NUC as an office variant and for home users looking for a compact configuration with enough power and the compatibility with the latest applications and operating systems. Price seems a bit higher but with the emergence of a number of these models we expect lower prices

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: Intel Mini-PC ITLBOXDC3217IYE
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs