Intel Core i5- 661 procesor i H55 čipset

Najnovija generacija Intel procesora i čipseta je ugledala svetlost dana. Novi procesori su izrađeni u 32nm tehnologiji a neki od njih premijerno dolaze sa integrisanim GPU-om, što je stvarno veoma zanimljivo. Ipak, ovo za razliku od Nehalem-a neće uneti toliko pometnje na tržište pošto konkurencija ima itekako čime da parira.

Kompanija Intel je na početku ove godine predstavila neke novitete koji se odnose ne novi čipset i procesore koje su namenjeni prosečnim korisnicima koji nemaju novca za neke skuplje varijante. Da podsetimo samo da su prvi procesori bazirani na Nehalem arhitekturi, Core i7 900 serija, i dalje neprikosnoveni po pitanju performansi, no činjenica je i da su dosta skupi tako da prosečni korisnici mogu samo da sanjaju o njima. Nedugo zatim, dobili smo i Lynnfield procesore Core i7 i i5 serije koji su konačno donele fantastične performanse u zonu prihvatljive cene, a sam Intel se potrudio da neke stvari ispravi kako bi ovo bilo moguće (menjanje trokanalnog memorijskog interfejsa sa dvokanalni recimo, integracija Northbridge čipa u sam procesor). I dalje smo ostali na LGA1156 podnožju, što između ostalog daje dosta dobru fleksibilnost po pitanju izbora matične ploče kojih sada već ima sasvim dovoljno.

I dalje, najjeftiniji procesori su ostali van domašaja entry level segmenta, pa eto i noviteta za njih, Clarkdale. Novi proizvodni proces u 32nm znači i manje zagrevanje i potrošnju energije, a postoje u više varijanti, pod Pentium, Core i3 i Core i5 oznakama (čisto da se zna, kodno ime novih procesora je Westmere). Mi ćemo videti model Core i5-661 koji je drugi ispod najjačeg, Core i5-750, a ono zbog čega nam je posebno zanimljiv je to što se u okviru njega nalazi i integrisani GPU. Naravno, platforma ne bi bila kompletna bez odgovarajuće ploče, Intel modela sa novim H55 čipsetom koji je uparen sa ovim procesorima najviše zbog odnosa cene i performansi. Procesori ove generacije se razlikuju po broju jezgara i Thread-ova, pa treba znati da je jedino Pentium G6950 sa dva jezgra i Thread-a, a sem najjačeg modela koji ima četiri jezgra i četiri Thread-a, svi ostali imaju dva jezgra i četiri Thread-a.

Ključne karakteristike

  • Prvi Intel procesor u 32nm izradi
  • Integrisana grafika radi na 900MHz
  • Dva jezgra i četiri Thread-a
  • Odličan potencijal za overklok

Utisak kvare

  • Performanse ove platforme nisu iznad konkurencije

Specifikacija

Intel Core i5-661 - Takt: 3.33GHz

  • Jezgro: Clarkdale
  • Broj jezgara: 2
  • L3 keš: 4MB
  • Memorija: maksimalno DDR3 1333MHz
  • TDP:87W
  • Dodatno: Integrisan GPU

    Intel Desktop Board DH55TC Media Series - Format ploče: MicroATX

  • Čipset: Intel H55 Express
  • Procesor: Intel Socket 1156 Core i7/Core i5/Core i3
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, DDR3 1333/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII, 2x eSATA
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 2x PCIe x1, 1x PCI
  • Zvuk: Intel High Definition Audio 8-channel
  • Konektori: PS/2, Gigabit LAN, 12 USB portova (6 portova pozadi i 6 preko konektora na ploči), 3x 3.5mm audio, S/PDIF, serijski i paralelni port

Intel Core i5-661 procesor i H55 čipset

Kao što je pomenuto, procesor je izrađen u 32nm procesu, što bi trebalo da znači i nešto bolje performanse po pitanju overkloka, što se ispostavilo tačno. Ostaje samo nedoumica oko toga da li će ciljna grupa ove platforme biti raspoložena da eksperimentiše mnogo u ovom smeru. Ono što se ne vidi spolja, a što je sigurno i najinteresantnije je da je grafički procesor integrisan na pločici procesora, tako da sam CPU ima površinu 81mm2 a GPU 114mm2, dok je skor u tranzistorima 383 miliona za CPU i 117 miliona za GPU. Sem modela i5-750, svi ostali procesori imaju integrisanu grafiku, ali samo model i5-661 ima grafiku na taktu od 900MHz, što će se itekako osetiti u performansama. Zbog ovoga, TDP ovog procesora je ne malih 87W, što takođe treba imati na umu kod sastavljanja konfiguracije.

Ono što je bilo novo kod Lynnfield modela je ostalo i kod Clarkdale-a, a mislimo na integrisani dual channel DDR3 memorijski kontroler (koji je sa CPU-a pomeren na GPU), no interesantno je da je i PCI-Express 2.0 kontroler sa svojih 16 linija magistrale takođe pomeren na pločicu procesora odnosno GPU-a. CPU i GPU su povezani QPI magistralom kao što je to slučaj i inače. Ako se pogleda najjeftiniji (najslabiji) procesor Lynffield serije, i5-750 koji je najjači model ove generacije ima duplo manje tranzistora, keš memorije i jezgara. Ono što takođe predstavlja pravi kuriozitet je činjenica da je GPU izrađen u 45nm procesu, tako da na jednoj ploči imamo 32nm procesor i 45nm grafiku, što je nešto što nismo još videli.

Sa novim procesorima, naravno, dolaze i novi čipsetovi, a Intel je predstavio H55, H57 i Q57 varijante. Mi smo dobili osnovni model matične ploče u MicroATX formatu sa osnovnim H55 čipsetom, a samo da kažemo da H57 dodaje Raid podršku, a Q57 i Active Management tehnologiju, dok su hardverski gledano praktično identični. Ploča koju smo imali je iz Intel Desktop Board serije, dakle može se slobodno reći referentni model. Layout ploče je solidan, a primećujemo da je za hlađenje zadužen minijaturni aluminijumski hladnjak, pošto će se samo procesor grejati tako da mu treba regularno hlađenje koje je u ovom slučaju povereno box kuleru za LGA1156 podnožje, i koji više nego dobro radi posao. Nije se mnogo čuo, a temperatura je bila u granici normale, a nije bilo potrebe za ozbiljnijim hlađenjem ni za overklok.

Rezime

Utisci su pomalo pomešani, jesmo dobili nove procesore koji su namenjeni običnim smrtnicima koji ih mogu priuštiti, činjenica je da kombinacije procesora i GPU-a na istoj pločici vrlo interesantna i da ima svojih prednosti, no stoji i da ako gledamo performanse i nismo dobili neki veliki korak napred. U odnosu na konkurenciju iz AMD-a, ako gledamo varijante sa integrisanom grafikom, vlada mrtva trka, stim što je AMD u startu malo jeftiniji ali u nekim slučajevima i brži. Ostaje da se gledaju integrisana rešenja u kojima Intel za sada ima bolju poziciju od AMD-a. Sa druge strane, novi Intel procesori jesu veoma raspoloženi za overklok, što u kombinaciji sa nekom dobrom pločom može biti interesantna solucija. U svakom slučaju, situacija na žalost nije baš čista niti jednoznačna, pa ostaje da vidimo kako će se pokazati i ostali procesori iz ove nove serije, kao i da se formiraju cene na domaćem tržištu kada ćemo moći da steknemo kompletniji utisak.

Conclusion

Our impressions are mixed up. We’ve received new processors intended to mortals who can afford them but combination of processors and GPU on the same motherboard are very interesting and something like that has its advantages. However, if we are looking at performances there are no advantages at all. In relation to AMD competition, it is slightly cheaper and sometimes faster. The only things left are integrated solutions where Intel has better position than AMD. On the other hand, new Intel processors are suitable for overclock, which could be very interesting. In any case, situation isn’t clear at all so we must wait and see performances of other processors from this new series and to see prices at local marked so we could be able to complete our impressions.

Testirani proizvodi su uzorak.

Intel, Grayling doo, Intel PR agencija ustupio: Intel Core i5-661 procesor i H55 čipset
zvanični sajt: http://www.intel.com