Instar IN-2905B

Još jedna entry level kamera, ovoga puta za spoljašnju upotrebu, koju karakteriše ugrađeni WiFi adapter i IR senzori za noćno snimanje. Jednostavna za instalaciju i korišćenje, ovakva kamera će biti odličan izbor za one malo manjeg budžeta.

Još jedna nova IP kamera je pristigla na testiranje, model IN-2905B kompanije Instar. Kao što smo već videli, radi se o nama manje poznatoj nemačkoj kompaniji koja je specijalizovana baš za kamere za video nadzor. Model koji ćemo videti je namenjen spoljašnjoj upotrebi, o čemu svedoči i sertifikat IP65 (kamera je hermetički zatvorena u kućište), radi se o entry level kameri koja može biti odlična opcija za kupce malo manjeg budžeta. Do sada, navikli smo da vidimo IP kamere sa prilično jakim cenama, no činjenica je da većini korisnika ne treba neka profi verzija, već samo pouzdana i kvalitetna kamera za što manje novca.

Ključne karakteristike

  • Ugrađen WiFi adapter
  • Jednostavna instalacija
  • Odličan Web interfejs
  • Kvalitetna slika
  • Podrška za snimanje u mraku

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/4" CMOS, 0.3MP, 0.5Lux, 640x480, 320x240, 160x120
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN, WiFi 54Mbps (integrisana antena)
  • Video kompresija: MJPEG
  • Dodatno: 24 IR LED, IP65 sertifikat

Instar IN-2905B

Ova kamera je smeštena u nešto veće, metalno kućište, dimenzija 8.2x8.3x15.7 cm i teži oko 620g. Po konstrukciji koja uključuje i malu nastrešnicu (za pravi zaklon od sunca i kiše) može lako zaključiti da se radi o kameri koja će se primarno koristiti napolju. Sa radnom temperaturom od -5 do +55 će pokriti većinu situacija, stim što postoji i odvojeni grejač kojim opseg rada spušta na impresivnih -25 stepeni Celzijusa. U pakovanju stižu i eksterni adapter za napajanje kao i postolje pomoću koga će se kamera vrlo lako montirati i postaviti da pokriva odgovarajući ugao, pošto postoji vrlo praktičan zglob koji to omogućava.

Sa prednje strane možemo videti IR diode (ima ih ukupno 24), što znači da će kamera bez problema snimati i u potpunom mraku, što je opcija bez koje je teško zamisliti kamere za nadzor. Sa zadnje strane kamere vidimo da postoji navoj za eksternu antenu koja se takođe dobija u pakovanju, a u pitanju je 5dB WiFi antena pošto postoji već ugrađen adapter, tako da se kamera može priključiti na mrežu preko regularnog mrežnog priključka ili bežično. Postoji i dodatni priključak za eksterni mikrofon, ukoliko je potrebno bolje pozicioniranje zbog snimanja zvuka. Kamera softverski podržava motion detection, uz vidno polje koje hvata ugao od 60 stepeni, stim što se može dokupiti i širokougaoni adapter za još veći ugao.

Rezime

Kao i ostale kamere ovog proizvođača, i ova ima jako dobar Web interfejs i olakšan pristup sa mobilnih uređaja (na primer telefona), stim što je kompatibilna i sa NAS-ovima koji podržavaju IP kamere (QNAP je jedan od njih na primer). Senzor je rezolucije 0.3MP, što je dovoljno da se snimi video u 640s480 piksela, što će za većinu korisnika biti sasvim dovoljno. Na kraju, cena ove kamere je veoma dobra za jedan outdoor model i to je ono što će većini sigurno i privući pažnju.

Conclusion

Like other cameras of this manufacturer, this one has a very good Web interface and easy access from mobile devices (a telephone, for example); except it is compatible with NAS that support IP cameras, (QNAP is one of them). 0.3MP sensor is enough to record 640x480 pixels videos, which will be enough for most users. Finally, the price of this camera is very good for an outdoor model, and this is what will attract people’s attention.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2011.): 160€

Desk ustupio: Instar IN-2905B
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; YBC-Bulevar Mihaila Pupina 10D, 011/2139 210, Kneza Miloša 9, 011/3240 017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs