Inovativne ideje mladih za bolje lokalne zajednice – izabrani Superste pobednici

Jedanaest društveno odgovornih projekata mladih iz gradova širom Srbije pobedilo je na konkursu „Centrifuga“, kroz koji se u okviru programa donacija „Superste“ pruža finansijska i mentorska podršku idejama organizacija i neformalnih grupa mladih u sferama kulture, obrazovanja i umetnosti. Deset inicijativa čiji je cilj unapređenje lokalnih zajednica podržano je sa po 500.000 dinara, a projekat koji je dobio najviše glasova onlajn zajednice sa 100.000 dinara.

Među velikim brojem kreativnih, društveno korisnih projekata, žiri je imao težak zadatak da izdvoji najbolje, imajući u vidu raznolikost tema i ideja. Jedan od pobedničkih projekata je „M.art“, čiji je clij da se oslikavanjem murala u zdravstvenim institucijama poboljša stanje ovih ustanova i pacijentima i njihovim bližnjima pruži podrška u procesu lečenja, vodeći će time da vizuelna umetnost poboljšava raspoloženje i smanjuje nivo stresa.

Takođe je nagrađen i projekat „Sa Alchajmerom na ti“, koji je usmeren na edukaciju u oblasti zdravstva. Njegov cilj je da kroz putujući karavan, obuke i onlajn magazin pruži nove informacije i savete u vezi sa Alchajmerovom bolešću ili drugim oblicima demencije, i tako obolelima i njihovim bližnjima obezbedi širok sistem podrške. Zasnovana na ideji da razbije predrasude prema slepim i slabovidim osobama, igrica „Zoundark“ razvijana je kao audio igra koju oni mogu da igraju uz pomoć tastature, mobilnog telefona i džojstika, a u razvijanju korisničkog iskustva akcenat je stavljen na zvučne efekte. Igrica ima i vizuelnu komponentu koja omogućava da gejmeri koji nemaju problema sa vidom takođe mogu da uživaju u njoj.

„Želeli smo da ovom igricom razbijemo predrasude prema slepima i slabovidima. Igricu je testiralo više od pet hiljada gejmera i njena posebna prednost je u tome što slepi i slabovidi mogu zajedno da je igraju sa osobama koje vide. Imamo velika očekivanja u vezi sa razvijanjem ove igrice i rušenjem stereotipa,“ poručili su Andrija Radojević i Đorđe Damjanović, članovi tima koji je kreirao igricu.

Projekat „Teatar kulturne razmene“, čiji je pokretač Gradska organizacija gluvih i nagluvih Niš, takođe se našao među pobednicima, a fokusiran je na uključivanje zajednice gluvih i nagluvih osoba u svet pozorišta, kroz produkciju predstave „Prvobitni instinkt“. Kroz niz radionica znakovnog jezika za čujuće glumce, kao i radionice dramskog nastupa za gluve i nagluve osobe, rad na produkciji predstave i njeno izvođenje učiniće pozorište pristupačnijim za zajednicu gluvih i nagluvih.

Podršku je dobila još jedna inicijativa iz Niša - projekat „Pick And Choose“, u okviru kog će srednjoškolci ići u organizovane posete kompanijama, u skladu sa svojim interesovanjima, upoznajući se sa radom zaposlenih u različitim sektorima, kako bi stekli praktično znanje.

„Želimo da kroz ovaj projekat srednjoškolci vremenom steknu naviku da se informišu o prilikama za posao u lokalnoj zajednici. Kod mladih u Nišu postoji uvreženo mišljenje da u njihovom gradu posla nema, a zapravo je potrebno da se dodatno informišu. Poslodavci imaju veliku potrebu za mladim kadrom i ovo je jedan od načina da ih međusobno povežemo. Želja nam je da srednjoškolci o ovome obaveste i svoje prijatelje, da kroz ovaj projekat promenimo njhovu percepciju i navedemo ih da ostanu i rade u svom gradu,“ istakli su Pavle Momirović i Ognjen Nikolić, idejni tvorci projekta.

Među pobednicima se našao i projekat „Blok Profil / Arhiva sećanja Novog Beograda“, koji je pokrenut sa ciljem da sačuva sećanja muzičara, umetnika, arhitekata, akademika i gradskih ličnosti iz Novog Beograda kroz digitalnu arhivu uspomena, anegdota i važnih momenata.

Čak četiri nagrađena projekta posvećena su inovativnoj edukaciji dece, sa ciljem da kod njih razviju istraživački duh i kritičko mišljenje. „Trag po Trag“ je igra za razvijanje kreativnosti, kritičkog mišljenja i logike kod dece, koja prateći tematske poruke igre, postaju glavni akteri avanture u kojoj rešavanjem zagonetki dolaze do nagrada. Sa druge strane, pozorišna predstava „Sinbadova putovanja“ kroz spoj plesa, muzike, glume i akrobatike, u Srbiji dovodi Stomp performans – jedinstvenu kombinaciju ritma, pokreta tela i humora, sa ciljem da kroz umetničku formu decu upozna sa važnim društvenim temama.

Sa pojmom i principima cirkularne ekonomije decu će upoznati serijal „Skitajući sa Dunjom“. Kroz zanimljive avanture devojčice Dunje i njenih drugara, serijal će deci pružiti jednostavne odgovore na pitanja kako u svakodnevnim situacijama, kod kuće, u parku, prodavnici, vrtiću ili školi, mogu doprineti zdravijoj i održivijoj budućnosti. Projekat „Microzord“ orijentisan je na učenike viših razreda osnovne škole, a podrazumeva izradu edukativnog seta za robotiku i online kurs kroz koji će oni naučiti da programiraju, upoznati se sa osnovama elektronike i na kraju sklopiti robota na kome će nastaviti da uče.

O deset pobedničkih projekata odlučivao je žiri u sastavu: Kosta Jovanović, docent u oblasti robotike, Elektrotehnički fakultet, Beograd, Boško Radojković, direktor Guitar Art Festivala, Dušan Čavić, Ciklotron produkcija, Biljana Stepanović, direktorka Business Info Group i Hana Škero Kosić, direktorka službe ljudskih resursa Erste Banke. U odabiru su ocenjivali uticaj projekata na društvo, njihovu inovativnost, izvodljivost i održivost.

Najveću podršku onlajn zajednice, koja je glasala na Superste.net portalu, Fejsbuk i Tviter stranici dobio je projekat „Mladi hoće u pozorište“, nastao na ideji da se mladima iz Novog Sada i okoline na kreativan način - kroz diskusije, radionice i podkast emisije - približi pozorište, ali i da se čuje njihov glas u vezi sa tim kakvi pozorišni sadržaji su im potrebni.

„Iako u okviru redovne nastave mladi posećuju pozorište, sa njima se retko kad diskutuje o tome šta bi želeli da gledaju tamo, kao i o porukama koje predstave koje gledaju žele da prenesu. U takvim okolnostima i ne čudi što im ova umetnička forma nije dovoljno zanimljiva. Želimo da kroz ovaj projekat mladima ukažemo na to da je pozorišna umetnost i danas relevantna i za njih veoma važna, kao i da zajedno sa njima promislimo o tome kako treba da izgleda pozorište 21. veka, koje će mladi zapravo želeti da posećuju,“ naglasila je Nedeljka Borojević, autorka projekta.

Kroz „Superste“ program, od 2015. godine na konkurse se do sada prijavilo više od 530 projekata mladih iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Kao rezultat toga, 86 inovativnih inicijativa mladih iz 20 gradova širom Srbije imalo je priliku da se pokrene i pomogne lokalnoj zajednici. Erste Banka je za podršku društveno odgovornim zamislim mladih obezbedila fond od više od 30 miliona dinara.

Ovogodišnji konkurs Superste programa donacija Erste Banka realizuje u saradnji sa Trag fondacijom. Više informacija o svakom pobedničkom projektu možete pronaći na platformi Superste.net.