Inform Sinus Premium SPS 220

Ovo je jedan od naprednijih modela UPS-eva, sa kapacitetom od 2000VA (1800W), koji je namenjen malo zahtevnijim kućnim i poslovnim korisnicima. Na izlazu daje čistu sinusoidu, uz visoku efikasnost, regulaciju napona, zaštite od kratkog spoja i pregrevanja. Ono što ovaj UPS izdvaja iz konkurencije jeste svakako cena koja je dosta povoljnija u odnosu na konkurenciju.

Inform je kompanija poreklom iz Turske, sa prilično raširenom, internacionalnom prodajnom mrežom. Radi se o proizvodima za rešavanje problema sa napajanjem odnosno strujom, od osnovnih modela UPS-ova, reglulatora napona i konvertera, pa do onih dosta ozbiljnijih uređaja za biznis korisnike. Mi smo imali priliku da vidimo model Sinus Premium, UPS namenjen malo zahtevnijim korisnicima, sa nešto većom izlaznom snagom od 2000VA. Kod nas APC zauzima čeonu poziciju kada su UPS-evi u pitanju i to u svim kategorijama, a ono što ide sa tim je i nešto veća cena koja ne odgovara baš svima. Inform će biti veoma interesantna alternativa pošto se mogu pronaći razni modeli za sve kategorije i potrebe, po ceni koja je već solidno pristupačnija od poznatijih proizvođača.

Ključne karakteristike

  • Regulacija napona ukoliko dođe do odstupanja u mreži
  • Vreme transfera 0ms
  • Cold Start opcija
  • Visoka efikasnost
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kapacitet: 2000VA/1800W
  • Ulazni napon: 160VAC ~ 300VAC (@ 0% to 78% Load), 185VAC ~ 260VAC (@ 78% to 89% Load), 210VAC ~ 240VAC (@ 89% to 100% Load), 45Hz ~ 65Hz
  • Baterija: 4x 12V 7Ah
  • Utičnice i zaštita: Schuko x 2, IEC x 3
  • Dimenzije: 152x438x322 mm
  • Težina: 22Kg
  • Dodatno: USB (opciono), RS-232 interfejs

Inform Sinus Premium SPS 220

Prvo što treba reći je da ovo uopšte nije mali UPS, te da sa dimenzijama od 152x438x322 mm liči na kućište računara, a sa 22Kg težine svakako neće biti baš lagano i jednostavno za nošenje. Naravno, najveći deo težine otpada na bateriju, odnosno baterije u ovom slučaju, pošto se koriste četiri 12V baterije kapaciteta 7Ah (48VDC). Pored oznake proizvođača i otvora za ventilaciju sa bočnih strana, nema puno toga spolja da se vidi, a u ponudi su model sa LCD ekranom i klasičan kao ovaj sa slika, gde imamo kontrolni panel sa LED signalnim lampicama (Normal Mode, Battery Mode, Bypass Mode, Self-Test, Weak-Bad Batery, Site Wiring Fault, Fault, Overlaod, Load/Battery Level) i par tastera. Korisničko uputstvo je prilično jednostavno, tako da neće trebati puno vremena da se ovlada svim funkcijama, čak ni ukoliko ranije niste imali priliku da se sretnete sa ovakvim uređajima.

Sa zadnje strane vidimo da imamo na raspolaganju konektor za napajanje (kabl se dobija u pakovanju), dve Schuko i tri IEC (dva kabla se dobijaju u pakovanju) utičnice, kao i RS232 konektor za povezivanje sa računarom (USB interfejs je opcion). Dodatno, postoji i mogućnost upgrade-a preko SNMP Slot kartice, što omogućava remote kontrolu rada UPS-a, što nije loša opcija za administratore. Ono što je bitno i što sigurno mnogo zanima jeste kakav je signal na izlazu, i u slučaju Sinus Premium serije, to je prava sinusoida, uz instant vreme transfera (AC na DC), tako da nema nikakvog rizika po priključene uređaje. Uređaj odlikuje i visoka efikasnost, kao i dosta ugrađenih opcija za zaštitu od pregrevanja, kratkog spoja i drugih nepravilnosti u radu mreže.

Rezime

Inform Sinus Premium predstavlja prilično ozbiljan UPS koji ima dosta toga da ponudi, od nešto većeg kapaciteta (2000VA) pa do sinusoidnog signala i Cold Start-a, uz cenu koja je dosta niža od ekvivalentnog modela nekog poznatijeg proizvođača. Inform ima dosta iskustva sa UPS-evima, a sa novim modelima koji su prilagođeni plićem džepu će svakako privući pažnju.

Conclusion

Inform Sinus Premium is a serious UPS that offers a lot, from large capacity (2000VA) up to the sinusoidal signal and Cold Start at a price that is much lower than the price of equivalent models of a known manufacturer. Inform has a lot of experience with UPSs, and with new models adapted to low budget buyers, it will surely attract attention.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 330€

Pin Computers ustupio: Inform Sinus Premium SPS 220
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.