Inform Guardian LCD 1000AP

Jedan od naprednijih UPS uređaja ove kompanije koji je namenjen kućnim korisnicima. Kapaciteta od 1000VA, dovoljan je za jednu ozbiljniju, odnosno snažniju konfiguraciju. Pored onog osnovnog, tu su brojne zaštite od nepravilnog rada mreže.

Inform je jedna od malobrojnih kompanija koje su specijalizovane za UPS uređaje, pa bez obzira što je u pitanju turska marka, ne treba imati baš veliku rezervu kao što je to slučaj kada se pomene roba iz ove zemlje. Model LCD 1000AP iz Guardian serije je malo napredniji i za zahtevnije korisnike, odnosno veće potrošače. Kapacitet od 1000VA je dovoljan da se jedna snažnija konfiguracija održi i do pola sata bez struje, što je i više nego dovoljno da se bezbedno ugasi i tako sačuvaju podaci. Kao i uvek, to je samo jedna stvar zbog kojih UPS-ove uvek preporučuju, tu je i zaštita od brojnih nepravilnosti do kojih može doću u električnoj mreži, a koje su daleko opasnije po elektroniku i podatke.

Ključne karakteristike

  • Automatic Voltage Regulation (AVR) koji pegla napon ukoliko dođe do odstupanja u mreži
  • Vreme transfera 2-6ms
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Mali broj utičnica

Specifikacija

  • Kapacitet: 1000VA
  • Ulazni napon: 220 V ± 25 %, 50 Hz / 60 Hz ± 5 % (auto sensing)
  • Autonomija: 5-30min
  • Utičnice i zaštita: šuko x 2, IEC x 2, surge zaštita za telefonsku liniju
  • Dimenzije: 146x160x350 mm
  • Težina: 8Kg
  • Dodatno: USB interfejs, LCD ekran

Inform Guardian LCD 1000AP

S obzirom na svoj kapacitet, model Guardian LCD 1000AP nije toliko velikih dimenzija, i ne bi trebalo da bude problema zbog slobodnog prostora. Izrada je dosta kvalitetna, a kućište sa brojnim prorezima za vazduh, pošto je hlađenje jedan od bitnih faktora kod ovakvih uređaja. Dizajn bi smo mogli nazvati minimalističkim, sa prednje strane tako imamo samo Power taster i prilično mali LCD ekran sa plavim pozadinskim osvetljenjem. Iako je LCD svakako bolje rešenje od dve-tri statusne diode, činjenica je i da je tekst sitan i ne baš lako čitljiv, čime se malo umanjuje praktičnost, a na LCD-u se inače prikazuju vrednosti ulaznog i izlaznog napona, procenat opterećenja, stanje baterije. Postoji naravno i neizbežna zvučna notifikacija (na svakih 10s kada uređaj prebaci na bateriju, svake sekunde za minimalni kapacitet baterije, preopterećenje na svakih 0.5s, grešku u radu kontinualno i na svakih 2s kada treba zameniti bateriju).

Vrlo bitan faktor kod UPS-a je AVR odnosno automatska regulacija napona, a ovaj UPS reaguje kada je ulazni napon veći ili manji od nominalnog (podiže izlazni napon za 15% ako se detektuje pad napona od -10% do 26%, spušta izlazni napon za 15% ako se detektuje porast napona od +10% do +22%). Vreme transfera sa struje na bateriju je od 2ms do 6ms, što je sasvim solidno. Što se tiče interfejsa, UPS se na računar povezuje USB vezom, što omogućava instalaciju programa u kome se definiše automatsko gašenje računara u slučaju nestanka struje. Sa zadnje strane vidimo da postoje dve šuko i dve IEC utičnice, što i nije toliko impresivno pošto recimo znamo da APC uređaji i manje snage imaju i po 8 utičnica (doduše, nisu sve vezane na bateriju). Da bi se kompletno napunila baterija, potrebno je do 8h, stim što 90% baterije biva puno posle 6h.

Rezime

Pominjali smo i ugrađene zaštite od nepravilnosti u radu mreže, a to su u ovom slučaju Short Circuit, Overload, Battery Discharge, Overcharge, stim što dodatno imamo i fltraciju telefonske linije, što je odlično pošto znamo da se u retkim slučajevim dešavaju oštećenja i preko tog interfejsa (primera radi, usled udara groma). Kada se sve sumira i pogleda cena od oko 100€, nema se mnogo toga prigovoriti, već samo ostaje konstatacija da imamo pred sobom vrlo dobar UPS za personalne računare koji će zaštiti komponente ali i podatke, uz mogućnost autonomije i do pola sata, naravno u zavisnosti od opterećenja odnosno snage potrošača.

Conclusion

We mention built-in protections against irregularities in the network, in this case those are Short Circuit, Overload, Battery Discharge, Overcharge, except that additionally we have filtration of the telephone line, which is great since we know that in rare cases, damages over the interface occur (due to lightning, for example). Overall, taking the price of 100 Euros into account, there is nothing to complain about, but only to say this is a very good UPS for personal computers that will protect components and data, with the possibility of autonomy up to half an hour, depending on the device power.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2011.): 100€

Pin Computers ustupio: Inform Guardian LCD 1000AP
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.