IBM predstavlja POWER9 - najnapredniji sistem osmišljen za veštačku inteligenciju (AI)

Armonk, Njujork, 5. decembar – IBM (NYSE: IBM) danas je predstavio narednu generaciju Power sistema koji obuhvataju i POWER9 procesor novog dizajna. Osmišljen posebno za zahtevne radne zadatke AI tehnologija, novi POWER9 sistem smanjuje gotovo četiri puta vreme potrebno za proces dubinskog učenja, što će kompanijama omogućiti da još brže izgrađuju sve preciznije AI aplikacije.

Novi POWER9 sistem, oznake AC922 Power jeste prvi sistem koji ima ugrađen PCI-Express 4.0 slot, narednu generaciju NVIDIA NVLink i OpenCAPI. Ova kombinacija hardvera može ubrzati protok podataka i 9,5 puta, u poređenju s x86 sistemima 1 zasnovanim na PCI-E 3.0. AC922 sistem je dizajniran tako da omogući osetno poboljšanje performansi u popularnim AI okruženjima kao što su Chainer, TensorFlow i Caffe, ili ubrzanim bazama podataka kao što je Kinetica.

Sve to omogućava bržu izradu aplikacija – skraćeno je vreme potrebno za kreiranje uvida dubinskog učenja iz naučnih istraživanja, kao i za detekciju prevara u realnom vremenu ili analizu kreditnog rizika. POWER9 će se nalaziti u srcu najmoćnijih računara na svetu - „Summit” i “Sierra” superračunara Energy sektora kompanije Google.

„Google se raduje zbog napretka koji je IBM ostvario i razvoja najnovije POWER tehnologije,” kaže Bart Sano, zamenik predsednika odeljenja Google Platformi. „POWER9 procesor, OpenCAPI Bus i njihove velike memorijske sposobnosti omogućiće inovacije u Google data centrima.”

„Izgradili smo sistem koji pomera granice u obavljanju AI i kognitivnih radnih zadataka,” izjavio je Bob Picciano, viši potpredsednik odeljenja kognitivnih sistema kompanije IBM. „Osim što će pokretati najmoćnije superračunare sveta, IBM POWER9 sistemi dizajnirani su tako da omoguće kompanijama širom sveta da formiraju kompleksne uvide, koji će predvoditi naučna istraživanja i pozicionirati korisnike za potpuno drugačije poslovne rezultate u svakoj industriji.”

Ubrzavanje budućnosti s POWER9 sistemima Dubinsko učenje je napredni, sve više primenjivan metod učenja koji izdvaja informacije tako što prolazi kroz milione procesa i podataka i detektuje i rangira najbitnije aspekte podataka. Kako bi izašao u susret zahtevima rastuće industrije, IBM se pre četiri godine posvetio dizajniranju POWER9 čipa „iz temelja“, kako bi izgradio novu strukturu koja će upravljati slobodnim protokom podataka, striming senzorima i algoritmima za AI zadatke koji podrazumevaju protok velike količine podataka, kao i zadatke dubinskog učenja na Linux platformi.

IBM je jedini dobavljač koji može da obezbedi kompanijama infrastrukturu koja inkorporira najnapredniji hardver i softver i najnovija saznanja vezana za otvoreni kod. Sa PowerAI sistemima, IBM je optimizovao i pojednostavio primenu dubinskog učenja na Power arhitekturi, što će stručnjacima omogućiti rad u samo nekoliko minuta. IBM istraživačke laboratorije razvijaju širok spektar tehnologija za Power arhitekturu. IBM istraživači su već skratili vreme potrebno za proces dubinskog učenja s nekoliko dana na nekoliko sati, zahvaljujući alatkama PowerAI Distributed Deep Learning.

Izgradnja otvorenog eko-sistema kao dodatni podstrek inovacijama Era AI tehnologija zahteva ne samo ogromnu moć procesiranja i brzinu „bez presedana“, već i otvoren eko-sistem inovativnih kompanija koje proizvode tehnologije i alate.

IBM služi kao katalizator inovacija kojima treba težiti, podržavajući otvorenu zajednicu koja raste jako brzo i koju čini više od 300 OpenPOWER fondacija i OpenCAPI Consortium članova.