IBM Linux serveri dizajnirani da ubrzaju razvoj AI dubinskog učenja i napredne analitike

09.09.2016 Kompanija IBM (NYSE: IBM) na tržište je predstavila seriju novih servera dizajniranih tako da olakšaju pokretanje kognitivnih zadataka i povećaju efikasnost data centara. Sa novim čipom postavka zasnovana na Linuxu uvodi inovacije iz OpenPOWER zajednice koje obezbeđuju bolje performanse i veću efikasnost nego bilo koji x86 server.

IBM Linux serveri

Novi Power sistemi, koji su rezultat saradnje vodećih svetskih tehnoloških kompanija, dizajnirani su da podrže razvoj veštačke inteligencije, dubinskog učenja, analitiku podataka visokih performansi i druge zahtevne zadatke. Na ovakav način preduzećima i pružaocima cloud servisa omogućena je ušteda novca na bazama podataka. Tri nova sistema predstavljaju produžetak Linux server portfolija kompanije IBM koji se sastoji od IBM-ove specijalizovane linije servera koja je razvijena u saradnji sa članovima OpenPOWER Fondacije. Novi serveri se priključuju Power Systems LC liniji koja je kreirana da nadmaši x86 servere.

IBM Linux serveri

Industrijski najnaprednija platforma za podršku Kognitivnoj eri

Kroz saradnju sa kolegama iz OpenPOWER fondacije, cilj kompanije IBM bio je radikalni redizajn platforme uz upotrebu širokog ranga akceleratora kako bi se postigle što bolje performanse u poređenju sa tradicionalnim serverima. Kroz inovacije poznate kao POWERAccel, saradnici OpenPOWER ekosistema će nastaviti da razvijaju sisteme i druga rešenja na POWER platformi koja su optimizovana za ubrzavanje aplikacija. Veliki uspeh koji je rezultat ove saradnje je novi IBM Power System S822LC server za visoke performanse. Uz novi processor, IBM POWER8 sa NVIDIA NVLink, novi sistem omogućava industrijsku inovaciju dostupnu samo na POWER arhitekturi. “Otvoreni model OpenPOWER fondacije je pokrenuo sistem inovacija lansiranjem IBM Power Sistema S822LC za računarstvo visokih performansi”, izjavio je Ian Buck, potpredsednik Accelerated Computinga u NVIDIA grupi. “NVIDIA NVLink omogućava usku povezanost između POWER CPU i NVIDIA Pascal GPU i poboljšava GPU-to- GPU povezanost kako bi ubrzala vreme rada velikog broja aplikacija kao što su napredna analitika, dubinsko učenje i veštačka inteligencija.”

IBM Linux serveri

Niži troškovi i manje neupotrebljivih serverskih kapaciteta

IBM Power LC serveri su potpuno kompatibilni sa cloud okruženjima zasnovanim na Linuxu i optimizovani su za aplikacije koje koriste veliki broj podataka, pa samim tim omogućavaju veću efikasnost data centara. Novi serveri se mogu nabaviti po nižim cenama i omogućavaju do 80% bolje performanse nego x86 sistemi. Na ovakav način preduzećima i provajderima cloud servisa omogućeno je da formiraju niže cena, a i izbegnu situaciju u kojoj postoji kapacitet servera koji se uglavnom ne koristi, tzv. “server sprawl”.