IBM Cloud unapređuje poslovanje kompanija u regionu jugoistočne Evrope

Sve veći broj kompanija u jugoistočnoj Evropi usvaja cloud tehnologije. Iako se češće implementiraju privatna cloud rešenja, gotovo polovina ispitanih kompanija se odlučuje za hibridna multi cloud rešenja. Bez obzira na oblast poslovanja, kompanije iz jugoistočne Evrope brzo usvajaju cloud kao platformu u okviru digitalne transformacije i uviđaju njen potencijal za stvaranje nove poslovne vrednosti.

Na osnovu istraživanja koje je sprovela kompanija IDC (*Percepcija i korišćenje cloud računarstva i veštačke inteligencije u jadranskom regionu), tehnologije cloud računarstva su dosledno prihvaćene u regionu jugoistočne Evrope, jer kompanije žele da ubrzaju svoju digitalnu transformaciju.

Kompanije iz oblasti finansija i telekomunikacija prednjače kada je reč o korišćenju ovih tehnologija. Oko 20 odsto kompanija širom jadranskog regiona planira da implementira cloud rešenja u narednih godinu dana. Trenutno su najpopularnija privatna cloud rešenja, ali je uočeno i da kompanije sve više prelaze sa privatnih na javne platforme, pa trećina ispitanih kompanija navodi da su u procesu implementacije neke od formi javnih cloud rešenja u predstojećoj godini. Pored toga, 44 odsto kompanija se opredelilo za hibridna multi cloud rešenja.

Sa godišnjim prihodom od 17.7B milijardi dolara, IBM je globalni lider u cloud tehnologijama, sa platformom koja prati rastuće potrebe poslovanja klijenta, bez obzira na stadijum na kom se kompanije nalaze kada je reč o upotrebi cloud tehnologija.

Klijenti se sve više odlučuju za hibridna cloud okruženja koja nude najsavremenije alate uključujući veštačku inteligenciju, analitiku, Internet stvari (IoT) i blokčejn (blockchain) kako bi maksimizirali svoje prednosti. Privatna, javna i hibridna rešenja kompanije IBM pružaju kompanijama širom sveta mogućnost da podrže inovacije u svojim industrijama.

Kompanija IBM je upravo najavila značajno širenje cloud mogućnosti i objavila planove za proširenje zona dostupnosti širom Severne Amerike, Evrope i regiona pacifičke Azije. IBM Cloud je sada prisutan u novih 18 zona u Evropi (Nemačka i Velika Britanija), pacifičkoj Aziji (Tokio i Sidnej) i Severnoj Americi (Vašington i Dalas). I dok je IBM Cloud već dostupan na 60 lokacija, sada ima više kapaciteta i mogućnosti u ovim ključnim centrima.

Mnoge kompanije u jugoistočnoj Evropi opredelile su se za IBM Cloud za svoje kritične radne zadatke. Zapravo, reč je o kompanijama kao što su KIBS (Makedonija), ActivTrade (Bugarska), Circeo (Mađarska), Croatian Telecom (Hrvatska), Atlantic Group (Hrvatska), Zavarovalnica Triglav (Slovenija) i CEC Bank (Rumunija).

  • Klirinski Interbankarski Sistemi AD Skopje (KIBS), platni operater iz Makedonije, koji je u vlasništvu 12 banaka, koristi IBM Cloud Private rešenja kako bi ispunili sve regulatorne i bezbednosne standarde i ubrzali razvoj digitalnih usluga.

  • ActivTrades, jedna od vodećih online brokerskih kompanija sa preko 50.000 klijenata. Prelaskom na IBM Cloud, bugarskom ogranku kompanije ActivTrades omogućen je jednostavniji pristup najnovijim statusima računa, cenama akcija, i drugim funkcijama koje klijentima omogućavaju bolje upravljanje njihovim finansijskim portfolijima.

  • Mađarska finansijsko-tehnološka kompanija Circeo implementirala je IBM cloud rešenja kako bi proširila svoje kapacitete za obradu kredita i na taj način uticala na ukupan rast i širenje tržišta uključujući i multinacionalne kupce. Na ovakav način, Circeo će moći da obezbedi brže, jednostavnije i bolje mogućnosti licenciranja u veoma fleksibilnom radnom okruženju. „Efikasnost koju smo postigli zahvaljujući IBM cloud rešenju povećala je naše mogućnosti obrade zahteva i omogućila nam da nudimo brža rešenja klijentima. Uz pomoć IBM cloud rešenja uspeli smo da proširimo portfolio klijenata i van Mađarske mnogo brže nego ranije“, naveo je Matthieu Job, izvršni direktor kompanije Circeo.

  • Hrvatski Telecom (HT), vodeći provajder telekomunakcionih usluga u Hrvatskoj, udružio se sa kompanijom IBM kako bi unapredio i modernizovao iskustva svojih klijenata. HT se odlučio za uslugu IBM Netcool Operations Insight kako bi obezbedio korisnicima naprednije iskustvo pojednostavljivanjem upravljanja mrežom za brže rešavanje problema.

  • Atlantic Grupa jedna od najvećih regionalnih prehrambenih kompanija u Hrvatskoj odlučila se za usluge IBM cloud-a kako bi transformisala svoje poslovanje. Atlantic Grupa koristi kognitivni servis Watson Analytics kao podršku u oblastima ljudskih resursa, prodaje i logistike.

  • Osim toga, vodeća osiguravajuća-finansijska grupacija u Sloveniji Zavarovalnica Triglav koristi IBM Watson Customer Experience analitiku kako bi donela pametnije i brže odluke u oblasti marketinga. Na taj način, Trigav dobija potpuni prikaz iskustva kupaca kako bi optimizovao putovanja, pospešio konverzaciju i poboljšao iskustva korisnika.

  • Državna rumunska banka CEC Bank odlučila se za IBM Cloud API Connect rešenje kako bi odgovorila na evropske i lokalne regulatorne zahteve. Rešenje kompanije IBM zadovoljilo je potrebe CEC banke kada je reč o bankarskim uslugama.

Ove, ali i druge kompanije iz različitih grana industrije širom jugoistočne Evrope, prelaze na cloud rešenja kako bi koristile nove tehnologije koje pomažu u automatizaciji poslovnih procesa i omogućavaju bolje iskustvo klijentima.

Više informacija o cloud tehnologijama i veštačkoj inteligenciji biće predstavljeno na trećoj godišnjoj konferenciji Think South East Europe koja će ove godine biti organizovana na Bledu u Sloveniji 6. i 7. novembra. Prisutni će moći da saznaju i kako IBM, u saradnji sa partnerima i klijentima, na inteligentan način menja svet.

Zainteresovani će tom prilikom moći da se upoznaju sa IBM vizionarima i istraživačima, ali i sa brojnim stručnjacima iz najvećih kompanija i sa influenserima iz regiona. Svi zainteresovani se mogu registrovati na https://www.ibm.com/si/think-see/