Huawei otvara matematički istraživački centar u Francuskoj

Huawei je, tokom četvrtog Evropskog dana inovacija, najavio otvaranje matematičkog istraživačkog centra u Francuskoj.

Zvanično press saopštenje

Ovo je drugi istraživački centar ove vrste koji otvara kompanija Huawei, prvi matematički istraživački centar lociran je u Rusiji. U budućnosti, Huawei ima za cilj da bliže sarađuje sa francuskim akademskim centrima kako bi stvorili povoljan akademski ekosistem, kombinujući francuske prednosti u bazičnim istraživanjima sa sposobnostima kompanije Huawei u primeni rezultata istraživanja u biznis sferama, pomažući da francuski talenat i tehnologiju približe ostatku sveta, kao i promovišući razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

Prisutni gosti na otvaranju bili su Thierry Mandon, Minister of State for Higher Education and Academic Research i William Xu Huawei's Executive Director of the Board and Chief Strategy Marketing Officer. William Xu je rekao: “Matematika je alat koji se koristi kako bi sve učinila mogućim. Matematička logika i algoritmi su osnova za efikasno upravljanje velikom količinom podataka. Danas, matematička istraživanja dovode do sasvim novih prodora u ICT industriji, a Francuska je bila kolevka mnogih svetskih matematičara.” Xu je nastavio: “Huawei je posvećen inovacijama i ulaže u istraživanje i razvoj u oblasti masovnih prenosa podataka u poslednjih 29 godina. Investiramo 10%-15% naših prihoda u istraživanje i razvoj. Ulaganje koje dovodi do strateškog proboja je dugoročni plan kompanije. Na primer, ruski matematičari istraživačkog centra Huawei napravili su revolucionarne pomake u algoritmima za 2G i 3G sisteme. Integracija algoritama je omogućila da Huawei proizvede konkurentnije, lakše i manje proizvode.”

Thierry Mandon je objasnio: “Otvaranje matematičkog centra za istraživanje i razvoj kompanije Huawei dokaz je izvrsnosti francuske škole matematike i kvaliteta istraživanja u Francuskoj koje je danas priznato u svetu.”

Istraživački centar vodiće Mérouane Debbah, redovni profesor CentraleSupélec i specijalista u oblasti telekomunikacija. Debbah je rekao: “Neminovno je da ćemo se suočiti sa fizičkim preprekama ili problemima kako se informatičko društvo bude razvijalo. Matematika je od ključnog značaja za razvoj, visoke performanse, diferencirane čipove i softverske proizvode. Kako bismo podržali komunikaciju i obradu informacija sa kraćim periodom kašnjenja, većim propusnim opsegom i bolju energetsku efikasnost, moramo da napravimo teoretske prodore. Matematički istraživački centar će sprovesti detaljna istraživanja o matematičkim algoritmima, dizajnu nove arhitekture algoritama, primeni novih matematičkih alata i modela za IKT sektor, i izgraditi novi teorijski sistem. U međuvremenu, Huawei će izgraditi partnerske odnose sa Supélec, Eurocom, Institute of Advanced Scientific Studies (IHES), Télécom ParisTech, i drugim koledžima i univerzitetima.”

Istraživački centar trenutno zapošljava više od 80 istraživača, koji su doktori nauka ili i više. Mérouane Debbah je dodao: “Jedan od naših ciljeva, pored tehnološkog istraživanja, jeste da pripremamo mlade francuske talente za globalnu IKT industriju. Centar će nuditi velike mogućnosti matematičarima. Verujem da će mnogi mladi stručnjaci širom sveta imati priliku da rade sa našim istraživačkim timom i mogućnost da započnu svoje karijere u internacionalnom okruženju.” Lociran u Boulogne-Billancourt, u Francuskoj, ovaj istraživački centar je posvećen istraživanju osnovnih matematičkih resursa i sprovođenju osnovnih istraživanja u fizičkim i mrežnim komunikacijama, distribuiranju i paralelnom računanju, kompresiji i čuvanju podataka, kao i drugim osnovnim algoritmima. Osim toga, istraživački centar će biti fokusiran na strateške projekte (npr. 5G) i kratkoročne proizvode, dizajn i celokupnu arhitekturu distribuiranih algoritama. Huawei ima 16 istraživačkih centara širom sveta, uključujući francuski istraživački centar, koji poseduje četiri tima od kojih je svaki fokusiran na svoju oblast: dizajn, digitalno snimanje, matematiku i kućne uređaje.