HTC VIVE otvara besplatnu beta verziju VR aplikacije za poslovnu kolaboraciju – VIVE SYNC

Beograd – 30. april 2020. godine – HTC VIVE (R) danas je najavio da je VIVE Sync, daljinska aplikacija za kolaboraciju i sastanke dostupna u besplatnoj beta verziji za firme i udaljene zaposlene. Napravljena posebno za poslovnu upotrebu kako bi se unapredila komunikacija i produktivnost, Sync je bezbedna i intuitivna VR alatka za kolaboraciju koja omogućava da se interni i eksterni timovi sastanu u virtuelnom prostoru.    „Za razliku od bilo koje druge alatke ili medija, VR ima mogućnost da poveže i aktivira udaljene timove u istoj fizičkoj sobi,“ rekao je David Sapienza, AVP za razvoj i produkciju sadržaja, HTC VIVE. „Vive Sync omogućava kolegama i partnerima širom sveta da komuniciraju u deljenom virtuelnom prostoru, povećavajući produktivnost, kolaboraciju i timski duh. Budućnost rada ubrzano postaje sve globalnija i udaljenija, a VR je rešenje koje je neophodno kako bi se uspelo u ovoj novoj realnosti.“ 

HTC

Prema najnovijem izveštaju kompanije Gallup „State of the American Workforce“ 1 (Stanje američke radne snage), rad na daljinu ubrzano postaje deo novog normativa. Ovaj izveštaj je utvrdio da 43% zaposlenih radi udaljeno od članova svog tima barem neko vreme, dok je 37% spremno da promeni kompaniju radi fleksibilnog rada i pogodnosti telecommuting-a. Međutim, istraživanje kompanija Future Workplace i Virgin Pulse „The Work Connectivity Survey” 2 (Istraživanje povezanosti na poslu) otkrilo je da će udaljeni zaposleni češće napustiti posao usled usamljenosti, a 43% radnika izjavilo je da bi im više vremena provedenog lice-u-lice pomoglo da izgrade dublju povezanost sa svojim timom. Pomoću platforme Vive Sync, timovi mogu da nastave da se uključuju u te bitne sastanke lice-u-lice između menadžera i kolega što povećava aktivnost, kolaboraciju i produktivnost.

HTC

Funkcije koje povezuju udaljene zaposlene

Zato što podržava do 30 učesnika istovremeno, Vive Sync omogućava održavanje internih kreativnih sastanaka, onlajn diskusija u učionici, virtuelnih konferencija za novinare ili čak i udaljenih prodajnih prezentacija. Zahvaljujući integraciji sa uslugom OneDrive, učesnici lako mogu da dele materijale direktno sa svojih servera, kao što su video datoteke, PowerPoint prezentacije i 2D i 3D materijali. Važne odluke i informacije mogu da se podele izvan aplikacije Sync pravljenjem snimka ekrana ili pomoću hvatanja beležaka funkcijom glas-u-tekst.   Korišćenjem mobilne aplikacije Sync Avatar Creator, koja je dostupna na prodavnicama App Store i Google Play, učesnici mogu da naprave personalizovane i dinamičke avatare koji su napravljeni nalik na njih kako bi mogli da služe kao njihov digitalni prikaz. Zahvaljujući praćenju kompletnog tela, avatari učesnika komuniciraju i svoj stvarni govor tela, signalizujući kolegama njihovu potpunu pažnju. Vive Sync takođe podržava Tobii praćenje očiju u cilju prirodnije interakcije sa virtuelnim kolegama ili klijentima, beležeći kretanja očiju učesnika kako bi se sastanci oživeli. Uređaji kao što je Vive Pro Eye nude ovu tehnologiju ugrađenu direktno u uređaj.

„Smatramo da će aplikacije poput Vive Sync povećati nivo saradnje i produktivnost među timovima sa udaljenim zaposleninima koji od kuće rade u virtuelnoj realnosti“, rekao je David Weinstein, direktor za XR u kompaniji NVIDIA. „VR sastanci licem u lice uz Vive Sync aplikaciju optimizovanu sa NVIDIA VRS i Vive Pro Eye donose osećaj prisustva i povezanosti udaljenih zaposlenih.“

Tokom besplatnog perioda u otvorenoj beti, kompanije će imati pristup svim funkcijama koje su trenutno dostupne u platformi Vive Sync, uključujući sledeće:

  • Podrška za OneDrive – Bezbedno šaljite i delite interne datoteke sa lakoćom u okviru i izvan aplikacije. Delite PowerPoint prezentacije, PDF-ove, video zapise i slike na velikom ekranu sobe za sastanke.

  • Pregled 3D modela – Pošaljite 3D modele i uvećajte ih ili ih smanjite radi detaljnih internih revizija.

  • Prilagođeni dizajn avatara – Povećajte imerzivnost pomoću personalizovanih avatara kreiranih prema liku korisnika.

  • Lične beleške – Beleške glas-u-tekst i snimci ekrana osiguravaju da će bitne informacije biti sačuvane i izvan VR-a.

  • 3D crtanje – Stavljajte napomene na modele i datoteke ili održite improvizovane sesije sa belom tablom.

  • Konferencijski stolovi i sednje u publici – Okupite se oko svima poznatog konferencijskog stola ili sazovite sedenje u publici u zavisnosti od broja učesnika sastanka. 

  • Podrška za VIVE ekosistem – Vive Sync je kompatibilan sa svim VIVE uređajima uključujući i samostalne i PC VR uređaje.

Vive Sync će nastaviti da dodaje nove funkcije i usluge. Buduće nadogradnje uključuju:

  • Proširena hardverska kompatibilnost - Podrška za veće VR ekosisteme uključujući Oculus Rift, Oculus Quest, Windows Mixed Reality i Valve Index uređaje.

  • Kontrole za domaćina – Budite u potpunoj kontroli nad velikim sastancima i okupljanjima i smanjite ometanja pomoću funkcija kao što su isključivanje mikrofona učesnika ili zaključavanje određenih funkcija.

  • Učestvovanje sa PC-ja bez VR-a – Omogućite učesnicima bez VR uređaja da se priključe sastanku preko PC pregledača.

  • Snimajte sesije – Snimite kompletne sastanke kako biste ih podelili sa učesnicima koji nisu mogli da prisustvuju.

Vive Sync trenutno podržava sve VIVE uređaje i dostupan je za preuzimanje na Sync.vive.com.