HTC i Valve oživljavaju virtuelnu realnost predstavljanjem komercijalne verzije Vive sistema

HTC, jedan od predvodnika u domenu inovativnih i pametnih tehnologija, objavio je danas u partnerstvu sa kompanijom Valve komercijalnu verziju svog ViveTM sistema virtuelne realnosti.

Zvanično press saopštenje

Daljom nadogradnjom iscrpnog spiska mogućnosti, ovaj upotpunjeni Vive sistem, zasnovan na Steam®VR platformi, predstavlja još jednu tehnološku inovaciju – Vive Phone Services – i ponovno postavlja standarde u oblasti virtuelne realnosti.

Omogućujući vam da ostanete povezani sa stvarnim svetom bez napuštanja virtuelne realnosti, Vive Phone Services demonstrira sposobnost kombinovanja obe realnosti, bez gubljenja dodira sa ijednom od njih. Omogućujući vam da primate i odgovarate na dolazne i propuštene pozive, čitate tekstualne poruke, šaljete brze odgovore i proveravate predstojeće događaje iz kalendara direktno preko VR kacige, sistem stvara hibridnu realnost koja otvara čitav jedan svet novih mogućnosti za potrošače i preduzeća.

Dovođenjem Vive-a na novi nivo, uz osveženo brendiranje i poboljšano rešenje kaiševa za kacigu, komercijalna verzija Vive-a se nadovezuje na inovativne funkcionalnosti uvedene sa verzijom Vive Pre. Među njima su poboljšani bežično-praćeni kontroleri sa taktilnim odgovorom i dvostepenim oroz-tasterima, prednja kamera uz pomoć koje se realni objekti „ubacuju“ u virtuelni svet, redizajnirani kaiševi za kacigu koji omogućavaju veću stabilnost i bolju ravnotežu zahvaljujući prerađenom dizajnu, kao i napredan vizuelni sistem sa bolje osvetljenim ekranom koji pruža dublji osećaj uronjenosti u virtuelnu realnost.

Sa cenom od 799 USD, komercijalno izdanje Vive-a će se isporučivati sa dva „punokrvna“ VR naslova – doživljaja za ulaz u VR svet: Simulator poslova: Arhiva iz 2050. (Job Simulator: The 2050 Archives), proizvođača Owlchemy Labs: U zamišljenom svetu budućnosti, u kome su roboti zamenili sve ljudske poslove, zakoračite u „Simulator poslova“ i naučite kako je to izgledalo „baviti se nekim poslom“.  Fantastična naprava (Fantastic Contraption), proizvođača Northway Games u saradnji sa Radial Games: Zamislite da hodate travantim ostrvom na nebu, i svojim rukama sklapate mašinu veličine konja, a zatim gledate kako funkcioniše u pravom svetu.

No, nije sve u igrama. Uz naslove dostupne lansiranjem, HTC saradnjom sa razvojim timovima podstiče kreiranje sadržaja iz raznih oblasti među kojima su, pored zabave i maloprodaja, obrzovanje, dizajn, zdravstvo i automobilska industrija.

„Vive je od samog početka predvodnik u domenu sistema virtuelne realnosti, uz nekoliko pionirskih, inovativnih tehnologija HTC-a”, prokomentarisala je Šer Veng (Cher Wang), predsednica i direktorka kompanije HTC. „Od trenutka prvog objavljivanja Vive-a, u ovo vreme prošle godine, neumorno smo radili sa kompanijom Valve na pružanju najboljeg VR doživljaja širokom tržištu, osvojivši više nagrada i dobrih kritika medija, potrošača i industrije. Sa komercijalnim izdanjem Vive-a sada možemo da ostvarimo svoju konačnu viziju: uvođenje Vive sistema u domove širom sveta da bi ljudi mogli da dožive impresivnu virtuelnu realnost na način koji pobuđuju i raspiruje maštu, i istinski menja svet.”

Cena, nadogradnje i dostupnost   Komercijalna verzija Vive-a biće dostupna za prednaručivanje od 29. februara, sa kompletiranom dostavom i potpunom komercijalnom dostupnošću počev od 1. aprila. Sa cenom od 799 USD, Vive je prvo kompletno VR rešenje koje stiže sa dva bežična VR kontrolera, senzore pokreta u prostoru veličine sobe i kacigom (HMD) sa ugrađenom kamerom i telefonom, plus dva VR naslova. Integracija SteamVR platforme u ovaj paket obezbeđuje redovnu nadogradnju i ažuriranja kompletne Vive opreme najnovijim fukcionalnostima.