HP TouchSmart 610

Jedan od najboljih All-in-One računara kompanije HP. U kućište 23" monitora je spakovana vrlo dobra konfiguracija, Multi-Touch ekran Full HD rezolucije i sve ono što je potrebno za rad ili zabavu. Iako baš neće moći da se koristi za igranje novijih igara, sve ostalo sigurno neće biti problem.

Posle par interesantnih modela All-in-One računara, stiže nam i trenutno najbolji HP računar u ponudi. TouchSmart 610 je snažna multimedijalna konfiguracija koja može poslužiti i za pokretanje neke od manje zahtevnih novijih igara ako treba. Dosta nam se dopada koncept računara gde je cela konfiguracija smeštena u kućište monitora. Nalik na poznate iMac modele, ovako nešto je odlična stvar za sve one koji nemaju puno prostora na raspolaganju, ili jednostano hoće da spoje funkcionalnost i dizajn u jednom pakovanju. U svakom slučaju, TouchSmart 610 je računar koji zaslužuje posebnu pažnju pošto je posle iMac-a (koji je i dosta skuplji) jedan od najboljih ovakvih računara na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Odličan 23" touch ekran
  • Vrlo snažna konfiguracija
  • Ergonomija i dodatna oprema (tastatura, miš, daljinski upravljač)
  • Veoma dobra performanse

Utisak kvare

  • Ekran je dosta refleksivan i skuplja otiske prstiju

Specifikacija

  • Ekran: 23" 16:9 LED backlight glare, 1920x1080 piksela (1080p), touchscreen
  • Procesor: Intel Core i7-870, 2.93GHz
  • Memorija: 8GB DDR3 (2 slota)
  • Hard disk: 1.5GB SATA 7200RPM
  • Optički uređaj: BD-ROM
  • Grafička kartica: Radeon HD 5570 2GB GDDR5
  • Dodatno: WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth, Gigabit Ethernet, 6-in-1 memory card reader (SD/SDHC/MMC/MS/MS Pro/xD), bežična tastatura i miš, daljinski upravljač
  • Multimedija: 1MP Web kamera sa mikrofonom, ugrađeni zvučnici, TV tjuner (DVB-T)
  • Konektori: 6x USB, 4x 3.5mm audio, IR, LAN port, 2x HDMI
  • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64b

HP TouchSmart 610

Celo pakovanje je veće od onog za monitor, ali i znatno veće težine (malo ispod 20Kg), tako da je odmah i jasno da se dobija nešto malo interesantnije od "običnog" monitora. U pakovanju se dobra dosta toga, sam računar, eksterni adapter za napajanje (kao što se koristi sa laptop računarima), bežični tastatura i miš kao i daljinski upravljač sa posebnim IR senzorom. Dizajn samog računara svakako ne može da se meri sa iMac-om, i malo više nas podseća na neku poslovnu varijantu sa crnom mat plastikom. Ipak, HP se potrudio da napravi nešto malo drugačije, pa tako postolje ekrana dozvoljava swivel podešavanje (rotaciju osnove) ali i pomeranje ekrana po vertikali (monitor se može postaviti u horizontalan položaj, tako da se lakše koristi iz stojećeg položaja).

Sa 23" dijagonalom i Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela, imamo prilično dobru sliku odličnih karakteristika koju kvari samo jedna stvar, a to je glossy površina koja reflektuje svetlost i na kojoj će ostajati otisci prstiju kada se budu koristile touch funkcije. Dosta dobro reaguje na dodir, a podržani su i Multi-Touch gestovi (pinch zoom i slično). Ipak, Multi-Touch je ograničen na par aplikacija koje ga podržavaju pošto sam Windows 7 nije prilagođen touch sistemima i može se koristiti samo jedan prst kod upravljanja. Sa druge strane, HP je napravio sjajnu stvar sa posebnim touch interfejsom koji je veoma praktičan i lak za korišćenje. Dobra stvar je to što je u pitanju kapacitivan ekran koji reaguje jako brzo i generalno utisak je da se radi o vrlo zrelom proizvodu koji se lako i lepo koristi.

Ovaj računar koristi vrlo snažnu Intel konfiguraciju baziranu na Intel P55 Express čipsetu, sa Core i7-870 procesorom koji radi na 2.93GHz (Turbo Boost do 3.8GHz). U pitanju je procesor sa ukupno 8 thread-ova (četiri jezgra sa po dva thread-a). Instalirano je čak 8GB DDR3 memorije, što je više nego dovoljno za udoban rad, pa čak i neku profi namenu. Instaliran je SATA hard disk od 1.5TB i u pitanju je nešto sporiji WD iz Green serije. Što se grafike tiče, instalirana je Radeon HD 5570, koja neće doduše biti dovoljna za neke od najnovijih igara (i Full HD rezoluciju), ipak jeste odlično rešenje za multimediju. Pored gigabitnog LAN priključka, na raspolaganju je i WiFi adapter sa podrškom za 802.11n standard pa čak i Bluetooth. TV tjuner je takođe tu, ali i dva HDMI konektora tako da se ne može reći da nema dovoljno opcija za povezivanje. U kućište je ugrađena inače 1MP Web kamera solidnog kvaliteta ali i stereo zvučnici nešto boljeg i snažnijeg zvuka od proseka, a na raspolaganju su 6 USB portova i 4 audio priključka.

Rezime

Utisci su vrlo dobri, HP je uradio sjajan posao sa ovim modelom pošto je iskombinovao vrlo dobru konfiguraciju sa odličnim Multi-touch ekranom Full HD rezolucije. Rezultat je odličan multimedijalni model sa kojim se u pakovanju dobijaju i odličan set bežičnih periferija: tastatura (kompaktnih dimenzija i vrlo dobrog kvaliteta), miš koji nas i nije toliko oduševio, za koje se dobija i USB adapter, ali i daljinski upravljač kojim se računar pretvara u pravi multimedijalni centar.

Conclusion

Impressions are very good, HP has done a great job with this model, as it is combined a good configuration with Full HD resolution excellent multi-touch screen. The result is excellent multimedia model that comes with an excellent set of wireless peripherals: keyboard (compact size and very good quality), a mouse that is not impressed us, which comes with an USB adapter, and remote control turning computer into a real multimedia center.

Testirani proizvod je uzorak.

HP ustupio: HP TouchSmart 610
zvanični sajt: hp.com