HP Pavilion All-in-One 200-5230ad

Sve je više All-in-One računara na tržištu i ne čudi njihova popularnost pošto su elegantno i univerzalno rešenje za jako veliki broj korisnika kojima 3D grafika nije bitan faktor. HP Pavilion je multimedijalna stanica koja u kompaktnim dimenzijama ima sve ono što je potrebno za udoban rad.

Na testu smo imali još jedan od vrlo zanimljivih All-in-One računara, opet model kompanije HP koja ima dosta interesantnih računara u ponudi. Primerak sa testa je iz Pavilion serije računara, i predstavlja visoko integrisanu konfiguraciju koja je zamišljena da bude multimedijalni centar kućne zabave. Koncept ovakvog računara je već viđen i par najpoznatijih imena u IT industriji se oprobalo, da ne računamo i Apple koji je zbog sjajnih iMac modela možda najviše i zaslužan zbog velike popularnosti ovih All-in-One rešenja. Činjenica je da se sve više dešava da jedan uređaj objedinjuje više funkcija, a u ovom slučaju se proizvođač potrudio da ubaci i par dodataka, kao što je na primer TV tjuner. Korisnik u pakovanju dobija sve što je potrebno za rad, tako da bukvalno može otpakovati računar, priključiti napajanje, tastaturu i miša i početi da ga koristi.

Ključne karakteristike

  • Integrisana konfiguracija spakovana u kućište monitora
  • Odličan LED monitor sa Full HD rezolucijom
  • Daljinski upravljač i TV tjuner
  • Vrlo dobra konfiguracija

Utisak kvare

  • Nema digitalnog audio izlaza, samo stereo analogni na raspolaganju

Specifikacija

  • Ekran: 21.5" 16:9 LED backlight anti-glare, 1920x1080 piksela (1080p)
  • Procesor: Intel Core i3 550, 3.2GHz
  • Memorija: 4GB DDR3 (2 slota)
  • Hard disk: 750GB SATA 7200RPM
  • Optički uređaj: SuperMulti DVD Drive
  • Grafička kartica: Nvidia GeForce G210
  • Dodatno: WiFi 802.11b/g/n, Gigabit Ethernet, 6-in-1 memory card reader (SD/SDHC/MMC/MS/MS Pro/xD), bežična tastatura i miš, daljinski upravljač
  • Multimedija: 1.3MP Web kamera sa mikrofonom, ugrađeni zvučnici, TV tjuner (DVB-T)
  • Konektori: 7x USB, 3.5mm audio out, mic, headphones, audio-out, IR, LAN port
  • Operativni sistem: Windows 7 Home Premium 64b

HP Pavilion All-in-One 200-5230ad

Za one koji nisu znali tačno kako ovaj računar izgleda, biće malo iznenađenje pošto je cela konfiguracija upakovana u kućište monitora, koje je doduše dobilo koji milimetar na debljini. Kao što je postalo i uobičajeno, kućište je napravljeno u glossy finišu koji izgleda vrlo atraktivno, ali skuplja otiske prstiju i prašinu, tako da će biti prilično teško i nezahvalno održavati da bi izgledalo kao onda kada je izvađeno iz kutije. Ovo posebno dolazi do izražaja kada treba podesiti monitor, ugao nagiba (postolje podržava tilt podešavanje) ili rotirati (kada se ceo mora uhvatiti i okrenuti) kada će na glatkoj crnoj površini ostati lepo vidljivi otisci prstiju. Iako je ovakva konfiguracija osetno teža od običnog monitora, postolje je dovoljno široko da pruža odličnu stabilnost i nema onog neprijatnog klackanja kada se pomera ili koriste konektori sa strane. Postolje sa zadnje strane ima otvor kroz koji se provlače kablovi kako ne bi visili pozadi neuredno.

Ekran je dijagonale 21.5" i Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, ali je to realno mala dijagonala da bi Full HD imao smisla, no u svakom slučaju, neće ništa smetati. Monitor je mat finiša, tako da neće biti puno refleksije svetlosti, a LED pozadinsko osvetljenje doprinosi veoma prijatnoj slici odličnih karakteristika. Iznad ekrana je integrisana Web kamera, a ispod zvučnici koji zvuče sasvim dobro za integrisane modele. Sa desne bočne strane monitora se nalazi ugrađeni optički uređaj (u pitanju je tray mehanizam), Eject, Brightness Up i Down tasteri i HDD statusna dioda. Sa druge bočne strane su 3.5mm audio priključci za mikrofon i slušalice, dva USB porta i čitač memorijskih kartica (sa podržanim SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro i xD formatima), dok je Power taster smešten sa prednje strane monitora. Otvori za ventilaciju su sa donje strane, i možemo reći da je hlađenje efikasno i prilično tiho. Napajanje je eksternog tipa, a adapter nalik na one koji se dobijaju uz notebook računare.

Sa zadnje strane vidimo da su smešteni preostali konektori: priključak za napajanje, čak 5 dodatnih USB 2.0 portova, LAN port, analogni audio izlaz, konektor za IR prijemnik za daljinski upravljač, i na kraju koaksijalni priključak za antenski kabl. Odmah da kažemo i da je u pitanju digitalni tjuner, pa će morati da se malo sačeka sa gledanjem TV-a. Pomalo je neobično to što nema opcije za priključenje računara na neki surround sistem pošto postoje samo stereo izlazi. Konfiguracija koristi Intel Core i3-550 procesor koji radi na 3.2GHz i opremljena je sa 4GB DDR3 memorije, sa NVIDIA GeForce G210 grafikom. Tu je i SATA hard disk kapaciteta 750GB, što sve zajedno daje veoma dobru multimedijalnu konfiguraciju, ali ne treba očekivati mnogo kada su igre u pitanju, no to i nije uloga ovog računara. Dobra stvar je što postoji i ugrađen WiFi adapter sa podrškom za 802.11n standard, tako da ni bežično umrežavanje neće biti problem.

Rezime

Uz računar, u pakovanju se dobjaju i bežična tastatura, miš i daljinski upravljač za kompletnu konfiguraciju. Tastatura i miš koriste isti bežični adapter, dok daljinski ima svoj IR prijemnik koji se priključuje na odgovarajući port na računaru. Kvalitet ovih periferija je dobar, posebno tastatura koja nam se najviše i dopala, dok će daljinac služiti za Media Center softver, odnosno korišćenje multimedije na računaru direktno iz fotelje. Primetili samo da je proizvođač na računar instalirao sijaset različitih programa koji bi trebali da olakšaju korišćenje, ali po našem mišljenju, lakše će se disati ako se neki od njih deinstaliraju. U svakom slučaju, HP Pavilion All-in-One 200-5230ad je odlična konfiguracija za sve one koji ne planiraju da se igraju u novijim igrama, već im treba univerzalno dobar računar koji staje u kućište monitora i koji dolazi u paketu sa svim periferijama koje su potrebne za korišćenje.

Conclusion

A wireless keyboard, mouse, and remote control for complete configuration come with the computer. The keyboard and mouse use the same wireless adapter, while the remote has its IR receiver that plugs into the appropriate port on your computer. The quality of these peripherals is good, especially the keyboard, that we liked the most, while the remote will serve for Media Center software, i.e. using of multimedia on the computer directly from the chair. We noticed that manufacturer has installed myriad of different programs that should facilitate the use, but in our opinion, it will be easier to uninstall some of them. In any case, HP Pavilion All-in-One 200-5230ad is a good configuration for those who need a universally good computer that fits in the monitor case and comes bundled with all the peripherals required for use.

Testirani proizvod je uzorak.

HP ustupio: HP Pavilion All-in-One 200-5230ad
zvanični sajt: hp.com