Harman Kardon Esquire Mini

Ovo je možda samo još jedan prenosni Bluetooth zvučnik, ali je Harman Kardon uspeo i to da podigne na viši nivo. Izuzetno atraktivan dizajn i vrhunske performanse, ali Premium cena su ono što sumira naše utiske.

Prenosni Bluetooth zvučnici su postali vrlo traženi iz prostog razloga što korisnicima omogućavaju da zvuk sa sobom ponesu bilo gde i budu nezavisni od izvora napajanja. Posle brojnih manje poznatih modela, na test nam je stigao i jedan Harman Kardon, što je ime koje će lako prepoznati svi ljubitelji malo kvalitetnijeg zvuka. Naravno, potpuno očekivano, i cena ovakvog zvučnika je nešto veća nego što bi možda većina očekivala: čak preko 180€, no oni koji ne žele da prave kompromise po pitanju kvaliteta svakako neće ni imati problema da izdvoje koji evro više da bi ga i dobili.

Ključne karakteristike

  • Vrlo glasan i jasan zvuk
  • Atraktivan dizajn
  • Ugrađeni handsfree
  • Mogućnost punjenja eksternih uređaja
  • Analogni audio interfejs uz Bluetooth

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 2x 4W
  • Interfejs: Bluetooth, 3.5mm
  • Napajanje: Lithium polymer (3.7V, 2000mAh), autonomija do 8h
  • Dimenzije: 140mm × 24mm × 75.4mm
  • Težina: 238g

Harman Kardon Esquire Mini

S obzirom da za Harman Kardon nije neka novina da kombinuje veoma atraktivan dizajn i dobar zvuk, nismo bili iznenađeni, ali ipak jesmo impresionirani model Esquire Mini: izgleda zaista sjajno i teško da neće privući pažnju gde god da se bude koristio. Dostupan je u crnom, bež, srebrnom i braon finišu prednje i zadnje stranice, dok je bočna stranica u srebrnoj boji brušenog aluminijuma. Efektno i zaista unikatno, sa kućištem dimenzija 140x24x75.4mm, verovatno je i jedan od najtanjih ovakvih zvučnika na tržištu. Kako je proizvođač u ovakvo kućište spakovao sve što treba ne znamo, no svakako, sjajan posao. Kvalitet izrade je odličan i jednostavno se odmah vidi da se radi o zaista veoma kvalitetnom modelu koji spada u Premium kategoriju.

Težina je oko 238g, tako da neće biti problema da se i ponese u torbi gde god da se ide, a jedino što nam fali je neka kvalitetna futrola za nošenje, što bi definitivno zaštitilo od habanja i ogrebotina. Ipak, u pakovanju pored zvučnika dolaze i MicroUSB kabl i kožna traka za nošenje u boji prednje i zadnje stranice. Sigurno je mnogima palo na pamet da možda ovako tanak zvučnik nije toliko praktičan pošto se mora na nešto nasloniti, ali se proizvođač i toga setio, pa imamo takozvano kick-out postolje sa zadnje strane, koje ima ulogu da pridrži zvučnik kada se postavi na ravnu površinu. Praktično i jednostavno. Na bočnim stranicama su raspoređeni svi konektori, tasteri i sve ono što je upakovano, pa možda malo i deluje da je gužva, ali sigurno da neće trebati mnogo da se upamti gde šta stoji.

Sa leve bočne strane imamo pet LED statusnih lampica koje će signalizirati rad i stanje baterije, kao i mikrofon za handsfree opciju. Sa gornje strane imamo raspoređene Volume, Power, Bluetooth (Connect) i Handsfree tastere. Sa desne bočne strane su prorez za traku za nošenje, MicroUSB konektor, 3.5mm audio port i full-size USB konektor. MicroUSB konektor služi za punjenje ugrađene 2000mAh baterije, dok će standardni USB poslužiti za dopunjavanje drugih uređaja, što je vrlo praktično. Uparivanje preko Bluetooth konekcije je jednostavno i ne razlikuje se od onoga što se inače radi, a za slučaj da imate i neki prenosni multimedijalni plejer, tu je i analogni 3.5mm interfejs, opet vrlo praktično.

Rezime

Unutrašnjost ovog zvučnika krije dva 27mm 4W drajvera koji nemaju problem da isporuče veoma konkretan zvuk koji nam se i na prvo slušanje dopao. Deluje veoma lepo izbalansirano, a čak i bas je tu, naravno u onoj meri u kojoj je to i moguće kod ovakvih dimenzija. Proizvođač navodi da jedno punjenje baterije drži oko 8h korišćenja, što naravno zavisi i od toga koliko glasno slušate muziku. Nema dileme da Esquire Mini bez ikakvih problema može da stane rame uz rame sa onim najpoznatijim i najskupljim Bluetooth prenosnim zvučnicima po pitanju kvaliteta zvuka, dok po dizajnu definitivno čak i prednjači u odnosu na mnoge, pa čak i skuplje modele. Ukoliko vam oko 180€ nije mnogo za prenosni zvučnik, ovaj Harman Kardon model neće izneveriti očekivanja, naprotiv, zvuči onoliko dobro koliko i izgleda.

Conclusion

The interior of this speaker is hiding two 27mm 4W drivers delivering a specific sound that we do like. It seems nicely balanced and the bass is there, at the level that is possible when it comes to these dimensions. Single battery charge will provides about 8hrs of usage, which depends on how loud you listen to music. Esquire Mini can be compared with the best-known and most expensive Bluetooth portable speakers when it comes to the sound quality, while its design is better compared to many, even to the more expensive models. If 180 Euros is not too much for a portable speaker, this Harman Kardon model will not disappoint you at all, on the contrary, it sounds as good as it looks like.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 180€

iStyle ustupio: Harman Kardon Esquire Mini
zvanični sajt: iStyle