Hama USB Wireless adapter

Wireless USB adapter za podrškom za 802.11n protokol i maksimalnu brzinu transfera od 150Mbps. Jednostavan za instalaciju i dovoljno mali da se svuda može poneti, ovaj adapter može mnogo olakšati umrežavanje tamo gde nije zgodno provlačiti kablove.

Hama je nemački proizvođač periferija sa prilično impresivnom listom proizvoda i gotovo sve što treba za računar se može pronaći pod ovom markom. Mi smo imali priliku da isprobamo jedan od Wireless adaptera koji imaju ulogu da maksimalno olakšaju umrežavanje i pristup internetu tamo gde je to inače otežano, odnosno gde nije zgodon razvlačiti kablove. WiFi komunikacija je već dobro poznata čak i onima koji nisu nešto posebno iskusni po tom pitanju, i teško da se može zamisliti moderna mreža bez podrške za bežičnu vezu. Adapter koji smo dobili na test koristi USB interfejs (potrebno je imati slobodan USB 2.0 port), što znači da se može instalirati na svaki računar ili laptop (ukoliko nekim čudom nema WiFi već ugrađen).

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Jednostavna instalacija
  • Podrška za Ad-Hoc povezivanje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK

Hama USB Wireless adapter 53135

Uz dimenzije od 58 x 7 x 18 mm i težinu od svega 7g, ovaj adapter najviše liči na neki USB flash disk i bez ikakvih problema staje u džep pantalona. Uređaj je spakovan u minijaturno kućište od crne mat plastike i ima poklopac za USB konektor, tako da mnogi mogu zaista pomisliti da se radi o flash disku. Ime proizvođača je utisnuto u plastiku, a nema nikakve statusne diode, tako da neće treptati svetlo i skretati pažnju kada je priključen. Kao i većina modernih adaptera, i ovaj podržava WPS (WiFi Protected Setup) funkciju koja maksimalno olakšava podešavanje, pošto se sigurnosni parametri dosta lakše unose. Interesantno je da sa donje strane ovog adaptera postoji nalepnica na kojoj je MAC adresa uređaja, za slučaj da zatreba.

Ovaj adapter podržava 802.11b, g i n protokole, sa maksimalnim brzinama transfera 11Mbps, 54Mbps i 150Mbps. Iako znamo da 802.11n standard omogućava brzine do 300Mbps, mnogi proizvođači su napravili takozvane 802.11n Lite uređaje, u koje spada i ovaj model. Ovo može biti bitno samo onima koji kopiraju velike količine podataka u okviru mreže, dok će za Internet pristup biti više nego dovoljno prostora da se dobije maksimalna brzina. Adapter je kompatibilan sa 64/128 bit WEP i WPA-PSK/WPA2-PSK protokolima za bezbednost podataka, što znači da neće biti problema sa povezivanjem na najveći broj standardnih Wireless rutera, mada je podrža i Ad-Hoc mod rada, gde je moguće povezati adapter direktno sa nekim drugim uređajem, bez posredstva rutera.

Rezime

Performanse koje smo zabeležili su odlične i u rangu drugih USB Wireless adaptera koje smo isprobali a koji su malo poznatija imena kada je mrežna oprema u pitanju. Ovako nešto može biti odličan (i jeftin) način da se računar umreži, a instalacija je veoma jednostavna i potrebno je samo instalirati drajvere, posle čega se adapter priključuje na slobodan USB port. Ukoliko su LAN kablovi nepraktični iz bilo kog razloga, ovakav adapter najlakše rešava pitanje povezivanja.

Conclusion

Performance we have recorded is excellent and in the range of other tested USB Wireless adapters of unknown producers when it comes to networking equipment. Something like this can be an excellent (and inexpensive) way of connecting computer to a network, installation is very simple, and you only need to install the drivers, after which the adapter connects to available USB port. If the LAN cables are impractical for any reason, this adapter is the easiest to resolve the issue of connectivity.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2011.): 16€

Gigatron ustupio: Hama USB Wireless adapter 53135
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com