Google i HTC najavili sporazum o saradnji od 1.1 milijardi dolara

MOUNTAIN VIEW, Kalifornija i TAIPEI, Tajvan – 21. septembar 2017. – Kompanije Google (NASDAQ: GOOG, GOOGL) i HTC (TWSE: 2489) danas su objavile sporazum kojim će se neki od zaposlenih kompanije HTC, od kojih većina već radi sa kompanijom Google na razvoju Pixel pametnih telefona, pridružiti ovoj kompaniji. HTC će u sklopu transakcije dobiti iznos od 1.1 milijarde dolara od Google-a, dok će sa druge strane, Google dobiti neekskluzivni ugovor i licencu za korišćenje HTC intelektualne svojine (IP).

Sporazum je dokaz desetogodišnjeg strateškog partnerstva kompanija HTC i Google na razvoju premijum pametnih telefona. Sporazum takođe podržava nastavak kontinuirane strategije izrade pametnih telefona pod brendom HTC, omogućavajući veću usmerenost portfolija proizvoda, veću operativnu efikasnost i finansijsku fleksibilnost. HTC će u svom timu i dalje imati najbolje inženjere i stručnjake koji nakon uspešnog lansiranja modela HTC U11 ove godine, rade na sledećem flagship modelu telefona. HTC će takođe nastaviti da gradi ekosistem virtuelne stvarnosti kako bi proširio svoj VIVE segment poslovanja, paralelno investirajući u druge tehnologije nove generacije, uključujući Internet of things, virtuelnu stvarnost i veštačku inteligenciju.

Google - HTC

Za Google, ovaj sporazum znači dodatno osnaživanje i dalji razvoj rastućeg hardverskog segmenta poslovanja, kao i još veću posvećenost razvoju pametnih telefona. Pored talentovanog i iskusnog tima profesionalaca, Google će i dalje imati pristup HTC-ovom intelektualnom vlasništvu (IP-u) za razvoj Pixel pametnih telefona. Osim toga, ovaj sporazum predstavlja i značajnu investiciju kompanije Google na Tajvanu, kao ključnom inovacionom i tehnološkom središtu. „Kao pionir na tržištu pametnih telefona, veoma smo ponosni na našu istoriju inovacija.

Naši vrhunski pametni telefoni, intelektualno vlasništvo (IP portfolio), sistemske integracije svetske klase i HTC stručnjaci, podržali su Google u jačanju Android operativnog sistema na tržištu“, izjavila je Čer Vang (Cher Vang), predsednica kompanije HTC. „Ovaj sporazum je sjajan korak u našem dugogodišnjem partnerstvu koje omogućava kompaniji Google da „pojača“ svoj hardverski segment poslovanja, a istovremeno obezbeđuje nastavak inovacija unutar našeg odseka HTC pametnih telefona i VIVE sistema virtuelne stvarnosti. Verujemo da je kompanija HTC dobro pozicionirana da održi svoje bogato nasleđe inovacija i ostvari sav svoj potencijal kada je reč o proizvoda i uslugama nove generacije.“

„Kompanija HTC je dugogodišnji partner Google-a i stvorila je neke od najlepših uređaja na tržištu, rekao je Rick Osterloh, viši potpredsednik sektora za hardver u kompaniji Google. „Uzbuđeni smo i jedva čekamo da se članovi HTC tima pridruže Google-u kako bi doprineli kreiranju inovacija za budući razvoj proizvoda u potrošačkom hardveru. Očekuje se da će transakcija, koja je trenutno predmet regulatornih procedura biti završena početkom 2018. godine. Finansijski savetnik za HTC u ovom sporazumu o saradnji bio je Evercore, dok su pravni savetnici bili Gibson Dunn i Tsar Tsai . Finansijski savetnik kompanije Google bio je Lazard, a Cleary Gottlieb i Lee & Li su bili pravni savetnici ove kompanije.