Globalna Inicijativa “No More Ransom” dobija nove partnere

Platforma www.nomoreransom.org sada je dostupna na 14 jezika i sadrži 39 besplatnih alata za dešifrovanje. Od poslednjeg izveštaja kompanije Kaspersky Lab, u decembru, više od 10,000 žrtava iz celog dobile su mogućnost da dešifruju svoje uređaje zahvaljujući besplatnim alatima koji su dostupni na platformi.

U julu 2016. godine, holandska nacionalna policija, Europol, Intel Security i kompanija Kaspersky Lab pokrenuli su projekat „No More Ransom“, koji predstavlja novi vid saradnje između organa za sprovođenje zakona i privatnog sektora u zajedničkoj borbi protiv ransomware pretnji. To pokazuje da je ransomware svetski problem protiv kojeg se treba boriti zajedno. Statistike pokazuju da većina posetilaca platforme dolazi iz Rusije, Holandije, SAD, Italije i Nemačke.

Kaspersky

Ranije dostupan na engleskom, holandskom, francuskom, italijanskom, portugalskom i ruskom jeziku, veb sajt je sada prevedena i na finski, nemački, hebrejski, japanski, korejski, slovenački, španski i ukrajinski jezik. Uskoro se očekuje se da će biti dostupan na još više jezika u cilju bolje pomoći žrtvama širom sveta.

Novi privatni i javni partneri

AVAST, CERT Polska, kao i jedinica za sajber bezbednost u kompaniji Eleven Paths – Telefonica pridružili su se platformi „No More Ransom“ kao saradnici partneri, čime se broj saradnika povećao na 7 kompanija. Sa 30 novih partnera koji su se takođe priključili programu, sada ih je ukupno 76. Novopridruženi partneri iz sektora organa za sprovođenje zakona uključuju jedinice iz Australije, Belgije, Izraela, Južne Koreje, Rusije, Ukrajine, kao INTERPOL. Takođe, među novim partnerima nalaze se kompanije kao što su Acronis International GmbH, Crowdstrike, Cyber Security Canada, DataGravity, Deloitte, ENISA, Global Cyber Alliance (GCA), Japan Cyber Control Centre (JC3), KUERT Datenrettung Deutschland GmbH, KÜRT Data Recovery and Information Security Co., mnemonic AS, Neutrino S.r.l., Portugal Telecom, Secura Group Limited, SentinelOne i Verizon Enterprise Solutions. Prisutna je i snažna podrška CERT zajednice, koju predstavljaju AfricaCERT, BA-CSIRT (CSIRT of Buenos Aires City Government), Centro Nacional de Cibersegurança, Certego Incident Response Team, Cybersecurity Malaysia i Japan Computer Emergency Response Team Coordination Center (JPCERTCC).

Uključivanje INTERPOL-a u ovaj projekat predstavlja nadogradnju na INTERPOL-- Europol konferenciju o sajber kriminalu iz 2016. godine, gde je naglašeno koliki značaj i uticaj ima zajedničko delovanje ovih agencija.

Novi alati

Od poslednjeg izdanja, na platform je ubačeno 14 alata koji nude ransomware žrtvama nove mogućnosti za dešifrovanje:

AVAST: Alcatraz, Bart, Crypt888, HiddenTear, Noobcrypt i Cryptomix dekriptor

CERT Polska: Cryptomix/Cryptoshield decryptor

Check Point: Merry X-Mas i BarRax dekriptor

Eleven Paths – Telefonica Cyber Security Unit: Popcorn dekriptor

Emsisoft: Crypton i Damage dekriptor

Kaspersky Lab: Ažuriranja za Rakhni i Rannoh dekriptore