Gigabyte GA-F2A88XM-D3H 3.0

Odlična Gigabyte matična ploča za AMD procesore Kaveri generacije. Iako je MicroATX formata, našlo se prostora za sve što treba, pa će ova ploča biti sjajan izbor za one kojima treba MicroATX ploča sa što boljim opcijama za proširenja.

Evo još jedne Gigabyte matične ploče, ovoga puta je to to model sa AMD A88X čipsetom. Već smo imali priliku da vidimo par ovakvih modela, namenjenih AMD procesorima iz Athlon i A serije APU-ovima. Kao jedan od vodećih proizvođača matičnih ploča, Gigabyte u svojoj ponudima ima dosta interesantnih ploča, ali ono što im je zajedničko svakako jeste odličan kvalitet izrade i performanse koje su u samom vrhu aktuelnih modela. Ova ploča spada u Ultra Durable 4 Plus seriju, što znači da poseduje opcije i komponente koje se mogu naći i na najskupljim Gigabyte modelima.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, ugrađene vrhunske komponente
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gbps
  • DVI, HDMI i D-Sub video interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: MicroATX
  • Procesor: AMD FM2+ Socket, Athlon, A Series
  • Chipset: AMD A88X
  • Memorija: 4x 1.5V DDR3 DIMM, Max. 64GB, DDR3 2400(OC)/2133/1866/1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 8x SATA 6Gb/s, RAID 0, 1, 5, 10, JBOD
  • Slotovi: 1x PCI Express x16, 1x PCI Express x16 (x4), 1x PCI Express x1, 1x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC887 Audio Codec, 7.1-channel
  • Wireless: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 4.0, 3.0+HS, 2.1+EDR
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 sa header-a na ploči), 4x USB 3.0 (2 porta pozadi, 2 preko header-a na ploči), 3x 3.5mm audio, optički D/PDIF, DVI, HDMI, D-Sub, Parallel i COM port header-i

Gigabyte GA-F2A88XM-D3H 3.0

Ploča je kompaktnog MicroATX formata, sa crnom bojom PCB-a i na prvi pogled deluje veoma jednostavno. Ipak, kratak pogled na specifikacije nam daje do znanja da je ovo jedna od onih MicroATX ploča kod kojih jako malo toga izostaje u odnosu na regularne ATX modele. Ovo znači da nije bilo velikog kompromisa zbog raspoloživog prostora, i prosto je neverovatno da na manjim dimenzijama dobijamo sve ono na šta smo navikli kada su u pitanju klasične ATX ploče. Ovo uključuje i dva PCIe x16 slota (prvi na x16, drugi na x4 linije), uz dodatak od po jednog PCIe x1 i klasičnog PCI slota, četiri memorijska slota za maksimalno 64GB memorije do 2400MHz. Prostora ima čak i za nešto veće CPU kulere ako bude zatrebalo, posebno pošto u blizini nema hladnjaka koji se inače instaliraju na elemente napajanja procesora.

Naponska sekcija je prilično jednostavna, tako da možemo odmah da zaključimo da ovaj model nije baš pravljen za overklok. Jedini hladnjak je instaliran na sam čipset, a kako se on ne zagreva mnogo neće ni biti problema. Kvalitet ugrađenih komponenti je odličan, od novog dizajna PCB-a koji je takav da sprečava skupljanje vlage i kratkog spoja, pa do Solid kondenzatora i Low RDS(on) MOSFET elemenata koji imaju duži radni vek i veću otpornost na temperature u odnosu na standardne komponente. Ploča poseduje i dva odvojena BIOS čipa, čime se praktično i eliminiše mogućnost da bilo šta krene naopako prilikom flash-a nove verzije BIOS-a, ali i ukoliko se pretera sa eksperimentisanjem prilikom BIOS podešavanja. Ugrađeni su i posebni Anti-Surge IC i High Resistance IC elementi koji će sprečiti da nepravilan rad strujne mreže nanese štetu ploči i priključenim komponentama. Ova ploča ima na raspolaganju D-Sub, DVI i HDMI video izlaze, za slučaj da koristite procesor sa integrisanom grafikom, a dobra vest je da je podržana i AMD Dual Graphics tehnologija gde se zajedno koriste integrisana i zasebna grafika, u zavisnosti od potreba.

Rezime

Ova Gigabyte matična ploča će biti veoma zgodna za ona koji sastavljaju integrisanu konfiguraciju za kuću, posao ili HTPC varijantu, gde mogu korististi veoma dobre AMD APU procesore Kaveri generacije. Odličan kvalitet izrade, kvalitetne komponente, četiri memorijska slota i čak 8 SATA konektora su nešto što se ne sreće tako često kod MicroATX ploča, pa ukoliko tražite model sa što boljim opcijama proširenja, ovo svakako treba da uđe u uži izbor.

Conclusion

The Gigabyte motherboard is great for those who want to assembly an integrated configuration for home, work, or a HTPC option, where it is possible to use good AMD APU processors of Kaveri generation. Excellent build quality, high quality components, four memory slots and up to 8 SATA connectors are rarely found in an ATX board, so if you are looking for a model with better extension options, this one must be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 65€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-F2A88XM-D3H 3.0
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.