Gembird WNP-RP-001

Gembird i dalje nije nešto previše poznat po Wireless opremi, no to će se izgleda i promeniti. Na testu smo imali interesantan uređaj koji služi kao Wireless repeater ili Access Point, a koji će odlično doći u situacijama gde treba pojačati signal ili povećati pokrivenost.

Iz Gembird-a stiže još jedan interesantan mrežni uređaj, a iako još uvek ne spada u proizvođače koji su poznati po mrežnoj opremi, ipak vredi pogledati šta ima u ponudi. WNP-RP-001 je Wireless Repeater, uređaj koji jako lepo rešava problem signala odnosno u slučajevima kada je u nekom delu kuće ili stana, signal slab, pojačava i praktično povećavaju površinu koja je pokrivane Wireless-om. Ono što je karakteristično je to što je uređaj veoma kompaktnih dimenzija, te da se gotovo neće ni primetiti kada se bude instalirao.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacije

  • Interfejs: WiFi 802.11g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Interfejs: 1 x 10/100M RJ45
  • Bezbednost: WPA2, WPA, WEP(128/64)
  • Dimenzije: 153 x 100 x 30 mm

Gembird WNP-RP-001

Uz dimenzije od 153x100x30mm, ovo je sasvim sigurno i jedan od Repeater-a najmanjih dimenzija koji se može nabaviti na tržištu. Na to svakako utiče i to što su antene integrisane, mada će ti logično i uticati na performanse samog uređaja, a po pravilu eksterne antene uvek daju bolje rezultate. Proizvođač je lepo rešio pitanje napajanja, pa nema eksternog adaptera već se direktno priključuje na struju. U pakovanju se dobija jedan LAN kabl i kratko korisničko uputstvo, i kao što je to slučaj sa drugim mrežnim uređajima sličnih funkcija, nema instalacije nikakvih drajvera, i lakoća instalacije je sigurno jedna od najbitnijih stvari vezanih za ovaj model.

Sa prednje strane imamo tri statusne diode (Power, WAN i Wireless), a sa strane imamo i LAN konektor kao i WPS (WiFi Protected Setup) taster. Ovaj uređaj se može povezati direktno na modem ili ruter, u zavisnosti od toga da li se koristi u Repeater ili AP modu, stim što naravno može da se priključi i bežičnim putem na Wireless router ili AP kada radi kao Repeater da bi se poboljšali kvalitet i jačina signala. Do podešavanja se stiže preko Web interfejsa, pa ukoliko ste ikada ranije podešavali neki ruter, sigurno nećete imati problema da i ovo podesite, a i da niste, uputstvo je dovoljno jednostavno i jasno pa ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema.

Rezime

Ovaj uređaj radi na 2.4GHz frekvenciji i podržava 802.11b/g/n standard kao i protok od maksimalno 300Mbps, što znači da se može koristiti u slučajevima gde je bitno postići što veći protok u okviru lokalne mreže, kao recimo kada se strimuje video visoke rezolucije. U svakom slučaju, ako imate kuću ili stan u kome neki deo nije dobro pokriven Wireless signalom, ovako nešto može to vrlo efikasno rešiti, mada bi stvarno voleli da ima eksterne antene.

Conclusion

The device works on the 2.4GHz frequency supports 802.11b/g/n standard and the 300Mbps maximum bandwidth, which means it can be used in cases where it is important to reach a maximum data rate in a local area network, for example, in case of streaming HD videos. In any case, if you have a house or apartment in which a part of it is not well covered by the wireless signal, something like this can solve the problem, but it would be better to have external antennas.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2013.): 26€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird WNP-RP-001
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs