Gembird UNS-2

Interesantan gadget za sve kojima treba jednostavan način da neki USB uređaj prikače na mrežu. Podržan je veliki broj različitih uređaja, od prenosnih hard i flash diskova, pa do štampača i skenera. Instalacija je jednostavna, a cena prilično povoljna.

Još jedan zanimljiv gadget stiže iz kompanije Gembird, i u pitanju je USB Network server. O čemu se zapravo radi? Ideja je dosta jednostavna i odnosi se na korisnike koji imaju potrebu da neke od USB periferija priključe na svoju mrežu. Najčešće ovo nije tako jednostavan postupak i zahteva nešto specifičniju opremu, no u ovom slučaju imamo uređaj koji na sebi ima četiri USB porta i koji je kompatibilan sa prilično širokim spiskom raznih periferija koje uključuju miš, tastaturu, eksterne i flash diskove, čitače memorijskih kartica, štampači i skeneri. Iako to nije baš uvek lako izvesti, uvek treba proveriti da li je neka periferija kompatibilna pre kupovine, pogotovo ako je u pitanju neki komplikovaniji uređaj kao što je recimo multifunkcionalni štampač.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 10/100 Mbps Ethernet LAN, 4x USB 1.1/2.0
  • Napajanje: 5 V DC, 1 A
  • Dimenzije: 70 x 57 x 24 mm

Gembird UNS-2

Dizajn uređaja i neće privući mnogo pažnje, radi se o plastičnoj crnoj kutijici dimenzija 70 x 57 x 24 mm, koja sa prednje i zadnje strane ima konektore, a sa gornje oznaku proizvođača i modela, kao i jednu stastusnu diodu. U pratećem pakovanju se dobijaju eksterni adapter za napajanje, LAN kabl i CD sa drajverom i softverom. Sa jedne strane uređaja su poređani LAN port, konektor za napajanje i jedan USB port, kao i uvučeni Reset taster. Sa druge strane su još tri USB porta za ukupno četiri, čime se rešava problem priključivanja većeg broja periferija pošto slični uređaji sa jednim USB portom ne podržavaju da se na njih zakači USB hub i preko njega druge periferije.

Instalacija je jednostavna, kutija se LAN kablom povezuje na mrežu (na switch ili ruter), a na računaru (podržan je samo Windows operativni sistem) se instalira potreban softver. Sledeći korak je povezivanje odgovarajuće periferije i instalacija adekvatnih drajvera. Podržano je povezivanje miša i tastature (zgodno ako se sa jednog mesta radi na više računara istovremeno), ali i bilo kakav eksterni storage kao što su USB hard diskovi ili flash diskovi. Naravno, podržani su i štampači i skeneri, što je vrlo zgodno za neko office okruženje pošto se ne mora ulagati u skuplje network verzije periferija. Ukoliko se povezuje recimo multifunkcijski štampač, preporučujemo da se proveri da li će raditi kako treba, pošto na sajtu proizvođača nema liste kompatibilne opreme.

Rezime

Ovakav gadget će dobro doći onima koji na što jednostavniji način hoće da na svoju mrežu priključe USB uređaje koji će tako postati deljeni resurs. Ne treba puno da bi se uvidelo koliko je to generalno praktično i koliko ima primena. Za one koji razmišljaju o brzini transfera podataka, postiže se oko 9Mbps. Na kraju, ostaje samo konstatacija da je ovako nešto stvarno veoma povoljno i da će biti odlična kupovina za one kojima treba način da USB uređaje priključe na kućnu ili office mrežu.

Conclusion

This gadget will be useful for those who want to connect USB devices to their network in a simple way so they could be used as a shared resource, which is practical thing with many applications. For those who are thinking about the speed of data transfer, it is possible to achieve 9Mbps. Finally, something like this is affordable and will be a great offer for those who need a way to connect USB devices to home or office network.

Testirani proizvod je uzorak.

Gembird d.o.o ustupio: Gembird UNS-2
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs