Gembird SPK-108 Portable speaker

Vrlo kompaktan zvučnik koji pored regularne reprodukcije muzike sa računara ili nekog multimedijalnog plejera podržava i direktnu reprodukciju sa memorijske kartice ili USB flash diska. Ima integrisanu bateriju koja mu pruža autonomiju od 1h, a jedino fali neka futrola za nošenje da bi cela priča bila kompletna.

Iz Gembirda nam stiže interesantan gadget koji će se dopasti onima koji su stalno u pokretu i koji vole da slušaju muziku gde god da se nađu. Ovo je u suštini portabilni zvučnik, koji za razliku od mnogih drugih modela dolazi sa integrisanom baterijom, tako da se može koristiti bilo gde. Dodatno, Gembird se dosetio zgodnog trika, pa je u celu priču ubacio i reprodukciju MP3 fajlova sa flash diska ili SD memorijske kartice koji se priključuju direktno na zvučnik. Jasno je da ovaj zvučnik nije previše glasan, te sa 3W snage neće baš biti zgodan za bučnije okruženje, ali je dovoljno dobar da se u normalnim uslovima može nesmetano slušati muzika.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Podržava SD memorijske kartice i USB flash diskove
  • Integrisana baterija

Utisak kvare

  • Odnos autonomije i vremena punjenja baterije

Specifikacija

  • Snaga: 3 W RMS
  • Interfejs: 3.5mm, USB, microSD memorijska kartica (do 16GB)
  • Baterija: 400mAh Lithium (1h playback, 2.5h charging)
  • Dimenzije: 50 x 50 x 50 mm
  • Težina: 144g

Gembird SPK-108 Portable SD-card speaker

Ovaj zvučnik je smešten u plastično kućište oblika kocke stranice 50mm. Iako teško da se može ugurati baš u džep od pantalona, neće biti problem za nošenje u torbi ili džepu od jakne. U ponudi su model crne i srebrne boje, a oba imaju srebrni okvir sa gornje strane, oko metalne zaštitne mrežice ispod koje se nalazi zvučnik. U pakovanju stiže i traka za nošenje (na telu zvučnika postoji mali prorez za kačenje), kao i poseban kabl koji treba sačuvati pošto je specifičan. Kvalitet izrade je solidan, a plastika deluje solidno izdržljivo, a bilo bi lepo da postoji neka platnena torbica za nošenje kako bi se zaštitio od oštećenja i habanja kada se nosi u torbi.

Sa zadnje strane zvučnika možemo da vidimo 3.5mm konektor za slušalice (vrlo praktičan dodatak), slot čitača za microSD memorijske kartice (podržani su i SDHC modeli do kapaciteta od 16GB), Mini-USB konektor za napajanje i line-in ulaz, kao i jedan full-size USB konektor preko koga se priključuje flash disk. Zvučnik prepoznaje i pušta samo mp3 fajlove. Sa donje strane se pored gumenih stopa nalaze i kontrole zvuka: On/Off prekidač, Volume Up i Down, Back, Skip, Play/Pause /Stop. Ugrađena je baterija kapaciteta 400mAh koja je dovoljna za samo 1h autonomije, dok pun ciklus punjenja traje 2.5h, što je ujedno i jedina stvar koja nam se nije dopala. Stand-by vreme zvučnika je oko 15h, što nije loše.

Rezime

Sa oko 3W snage, ne treba očekivati previše glasnu muziku i to je odmah jasno, međutim zvuk je prilično dobar uprkos tome. Dosta toga će zavisiti i od samih mp3 fajlova, a iako bas nije previše dubok (što nismo ni očekivali), kvalitet zvuka dobija prelaznu ocenu. Pomenuli smo da je kabl specifičan, a to je zbog toga što se sa jedne strane nalazi Mini-USB konektor za punjenje baterije odnosno line-in ulaz, a sa druge 3.5mm i USB konektori kojim se povezuje na računar/zidni punjač i izvor zvuka. Sve zajedno, ovaj zvučnik nudi veoma pristojan zvuk po doboj ceni, zahvalan je za nošenje i fleksibilan pošto se mogu puštati mp3 fajlovi direktno sa eksterne memorije.

Conclusion

With approximately 3W of power, no one should expect music to be too loud; however, the sound is good. A lot will depend on the mp3 files themselves; although the bass is not too deep as expected, the sound quality is good. We have already mentioned the specific cable, because on the one hand it has the mini-USB connector for charging batteries i.e. line-in input and on the other, it has the 3.5mm and USB connectors for connecting to the computer/wall socket and audio source. Overall, this speaker offers a decent sound at affordable price, it is quite easy for carrying around and it is flexible enough to play MP3 files directly from the external memory.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.): 14€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird SPK-108 Portable SD-card speaker
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs