Gembird SPK-BT-01

Odlični Bluetooth zvučnici koji između ostalog mogu bez ikakvog zameniti Bluetooth handsfree uređaj. Kvalitet zvuka je dosta dobar, i do 10m će sjajno hvatati signal sa mobilnog ili nekog drugog uređaja koji ima Bluetooth adapter, a az svaki slučaj, može se dovesti i signal preko analognog audio kabla.

Prenosni zvučnici su postali veoma popularni, što i ne čudi pošto su zgodni za nošenje i povezivanje sa raznim periferijama. Da situacija bude zanimljivija, sada imamo i Bluetooth modele koji su još jednostavniji za povezivanje. Jedan od takvih zvučnika koje smo probali je i Gembird model SPK-BT-01. Ova kompanije do sada nije baš mnogo poznata po kvalitetnim audio uređajima, što dobro znamo, no ponekad se dobro isplati potražiti malo i sa strane. Ovi zvučnici podržavaju povezivanje preko Bluetooth ali i analognog audio interfejsa, imaju mogućnost napajanja preko baterija i generalno su veoma zgodni za korišćenje.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Prilično dobar zvuk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Sistem: 2.0
  • Interfejs: Bluetooth v.2.0, Class II, 3.5mm
  • Snaga: 2x 3W
  • Dodatno: opciono napajanje 4xAAA

Gembird SPK-BT-01

Iako su generalno u pitanju prenosni zvučnici, ipak nisu tako malih dimenzija, i sa 187 x 50 x 40 mm i težinom od oko 160g. Dizajn je vrlo interesantan i zvučnici su smešteni u kutiju oblika valjka, koje je većim delom izrađeno od aluminijuma, sa kvalitetnim postoljem koje omogućava da stoji čvrsto i bez klimanja. Najvećim delom je crne boje, sa srebrnim detaljima, pa da nije Gembird velikog logoa na sredini prednje strane, moglo bi se pomisliti da se radi o nekom dosta skupljem modelu. U pratećem pakovanju stiže kratko korisničko uputstvo, adapter za napajanje i audio kabl. Uputstvo je prilično kratko, ali na jednostavan način objašnjava sve funkcije.

Sa prednje strane je raspoređeno šest tastera za kontrolu zvuka, reprodukcije, ali i pozivanja i prekidanja veze. Tu je i integrisani mikrofon, tako da ovaj sistem zvučnika može služiti i kao odličan Bluetooth handsfree uređaj. Sa zadnje strane vidimo konektor za napajanje, On/Off taster i Line in konektor za priključivanje izvora zvuka. Pored ove analogne veze, tu je naravno i Bluetooth interfejs, a uparivanje je prilično jednostavno i samo treba pratiti kratko uputstvo. Kao i uvek, domet je oko 10m, stim što nismo primetili da se gubi signal i kvalitet zvuka ni kroz više zidova, što je sjajno. Ono što se ne vidi odmah je da postoji i pregrada za baterije, a koriste se četiri AAA baterije koje mogu izvući do 10h autonomije.

Rezime

Ovi zvučnici koriste dva 40mm bočno postavljena drajvera, sa snagom od po 3W, što i nije toliko puno, barem na papiru. Ipak, snaga je sasvim dovoljna za prosečne korisnike, a uostalom od prenosnih zvučnika se i ne očekuje da budu mnogo glasni. Iako će morati da se obezbedi malo više prostora za njih, ovo su sjajni zvučnici koji između ostalog zamenjuju Bluetooth handsfree. Cena je prilično dobra za ovako nešto, pogotovo što nešto slično, sa poznatijim imenom, košta i duplo više.

Conclusion

These speakers use two 3W side-mounted 40mm drivers. 3W power is not that much, at least on paper, however, this power is enough for the average users, and after all, no one is expecting more from the portable speakers. You will need to provide more space for them; these are great speakers, a replacement for Bluetooth hands free. The price is affordable for a model like this; especially taking into account that similar model of the well-known producers costs twice as much.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2013.): 26€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird SPK-BT-01
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs