Gembird SPK-BT-002

Prilično interesantan i kvalitetan zvučnik koji nam dolazi iz Gembird-a, i koji pored slušanja muzike može da posluži i kao handsfree uređaj pošto ima ugrađeni zvučnik. Napaja se preko USB porta ali i putem ugrađene baterije.

Izgleda da su prenosni Bluetooth zvučnici postali veoma popularni pošto ih ima sve više u ponudi raznih proizvođača. Nama je stigao na test model SPK-BT-002 kompanije Gembird, i radi se o jednostavnom zvučniku koji će biti jako lako poneti bilo gde, koji ima bateriju za napajanje, ali i mogućnost korišćenja USB interfejsa u tu svrhu. Ono što nam se posebno dopalo je što ima čak i ugrađeni mikrofon i podržava Bluetooth handsfree profil, tako da se bez problema može koristiti i u te svrhe. Već smo videli zvučnike veoma slične ovom, no uz cenu od oko 25€, ovaj je do sada i najjeftiniji, što će ga sigurno gurnuti u prvi plan, barem kod onih kojima je cena jedan od bitnijih parametara.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada, aluminijumsko kućište
  • Prilično dobar zvuk

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Sistem: single speaker
  • Interfejs: Bluetooth v.3.0, Class II, Handsfree profile
  • Snaga: 3W
  • Dodatno: 400 mAh Li-Polymer baterija

Gembird SPK-BT-002

Dizajn je prilično interesantan i zvučnik je smešten u kućište oblika valjka, prečnika 62mm i visine 51mm. Većim delom je izrađeno od aluminijuma u osnovnoj boji i brušenom finišu. Zbog ovoga, zvučnik spada u izdržljivije modele koji će biti vrlo zgodni za nošenje praktično bilo gde. Prateće pakovanje je vrlo jednostavno i imamo samo jedan USB kabl (sa Micro konektorom) za napajanje i običnim audio kablom dužine 1m, sa 3.5mm konektorima (zanimljivo je da je u pitanju flat kabl). Baterija je već ugrađena, ali se može po potrebi vaditi i zameniti ukoliko baš bude potrebno, mada ostaje pitanje gde se može naći baš ista takva baterija. U svakom slučaju, u pitanju je Li-Polymer model kapaciteta 400mAh.

Nije loše znati da je autonomija baterije 400h u mirovanju, 12h ako se uređaj koristi za priču kao handsfree ili 3h za neprekidno slušanje muzike. Dobra stvar je da se zvučnik može normalno koristiti dok se baterija puno preko USB kabla. U kućište je ugrađen Bluetooth 3.0 adapter koji dosta dobro hvata signal, i do 10m čak i kroz zidove, nema nikakvih uticaja na zvuk. Sa prednje strane uređaja vidimo ugrađeni mikrofon i Call/End taster, dok su pozadi MicroUSB priključak za napajanje i 3.5mm audio konektor. Kod ovog modela, koristi se jedan zvučnik od 40mm snage 3W, tako da se i ne može očekivati baš mnogo jak zvuk, no to je sasvim dovoljno za jedan klasičan prenosni zvučnik.

Rezime

Šteta što se u pakovanju ne dobija neka futrola za nošenje, no i ovako neće biti problema da stane bilo gde u džep od jakne ili torbu laptopa na primer. Može se koristiti preko Bluetooth interfejsa ili preko standardnog audio interfejsa i 3.5mm priključaka. U svakom slučaju, po prilično dobroj ceni dobijamo vrlo kvalitetan zvučnik koji će odlično poslužiti za muziku u pokretu, ali i za sve one kojima treba Bluetooth handsfree.

Conclusion

The package does not include a carrying case, that is too bad, but there will be no problems to put it in a jacket pocket or a laptop bag for example. It can be used over Bluetooth interface or via a standard interface and 3.5mm audio ports. In any case, at affordable price, a high quality speaker is provided that is fine for music on the go along with the Bluetooth hands free.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2013.): 25€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird SPK-BT-002
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs