Gembird EnerGenie DSW-HDMI-51

Vrlo praktičan HDMI svič, koji će sjajno poslužiti za spajanje dva HDMI kabla do dužine od 15m bez gubljenja signala, kao i svič između pet HDMI ulaza. Jednostavan uređaj kod koga nema nikakvih podešavanja, već se samo priključi i koristi.

Kompanija Gembird od nedavno u svojoj ponudi ima i EnerGenie uređaje, što su uglavnom razni adapteri, među kojima bitno mesto zauzimaju HDMI spliteri. Već smo videli par modela, tako da DSW-HDMI-51 ne donosi neka posebna iznenađenja, no u svakom slučaju će biti interesantno videti model koji dolazi sa daljinskim upravljačem. Ovo je 5-portni svič koji je sjajna stvar za one koji imaju više uređaja sa HDMI interfejsom, a samo jedan TV sa jednim slobodnim HDMI konektorom. Dobra stvar je i to što se ovaj svič može koristiti i kao 15m produžni, za slučaj da zatreba, stim što naravno, treba dokupiti kablove pošto se sa uređajem ne dobijaju.

Ključne karakteristike

  • Pojačanje signala
  • Daljinska kontrola
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: HDMI + HDCP v.1.3 (unazad kompatibilan i sa 1.0/1.1/1.2/1.2a)
  • Video formati: VGA (640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024, 1920x1200 pixels); DTV/HDTV (480i, 576i, 480p, 576p, 720p, 1080i, 1080p)
  • Audio: 7.1 channel lossless audio with supporting DTS, Dolby
  • Dimenzije: 180 x 67 x 29 mm

Gembird EnerGenie DSW-HDMI-51

Svič je smešten u kompaktno (180x67x29mm) kućište napravljeno skroz od metala, crne boje i mat finiša, što nam se dopalo pošto je stvarno izuzetnog kvaliteta i bukvalno bi mogao auto da pređe preko njega a da ga ne ošteti. Pored oznake proizvođača, sa prednje strane imamo ugrađene statusne diode (za svaki port po dve diode, Power i Active), IR senzor za daljinski upravljač, kao i Selection taster kojim se prebacije aktivna selekcija. Nema tastera za uključivanje, već je sve aktivno kada se priključi na napajanje, i jedino što treba korisnik da uradi jeste da priključi odgovarajuće kablove. Mala primedba ide na račun toga što su diode (crvene i zelene boje) prilično jake, tako da se može desiti da noću malo i zasmetaju, no to nije ništa što parče izolir trake ne može da reši.

Sa zadnje strane možemo videti konektor za napajanje, jedan izlazni i pet ulaznih portova, koji su svi pozlaćeni. Iako proizvođači kablova imaju drugačiju teoriju, bilo koji HDMI kablovi će odlično raditi posao i nismo primetili bilo kakve gubitke kvaliteta u zavisnosti od vrste (i cene) kablova. Ovaj svič podržava sve rezolucije do 1920x1200 piksela, i kompatibilan je saa 1.3 verzijom HDMI-ja (i unazad). Za onoga kome je to bitno, podržan je i DTS i Dolby 3D zvuk, tako da su male šanse da nešto ne bude kompatibilno. Daljinski je veoma praktičan dodatak, tako da se može lepo iz fotelje menjati aktivan ulaz, bilo pritiskom na redni broj (tasteri do 1 do 5) bilo menjanjem na gore ili dole.

Rezime

Jasno je da ovakav svič neće svima trebati, ali oni koji imaju više različitih uređaja će svakako profitirati, pošto po veoma povoljnoj ceni dobijaju razdelnik HDMI signala, koji ima ugrađen pojačivač signala, tako da nema nikakvog gubitka na kvalitetu, a može se koristiti i da se jednostavno dva HDMI kabla sastave, za maksimalnu dužinu do 15m, što je takođe dobro znati.

Conclusion

A switch like this will be good for certain users; those who have multiple devices will certainly benefit, since they will get HDMI signal splitter at affordable price, which has a built-in signal amplifier, so there is no loss of the quality, and can be used to easily joint two HDMI cables for the maximum length up to 15m.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2013.): 35€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird EnerGenie DSW-HDMI-51
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs