Gembird EG-PWC-032 300W

Ovo je Gembird konvertor napona za kola. Za razliku od klasičnih modela, ovaj može dati izlaznu snagu do 300W, ali se i priključiti direktno na akumulator. Dosta je kvalitetne izrade i ima ugređene osigurače kako bi uređaji bili maksimalno zaštićeni.

Već smo imali priliku da vidimo jedan od Gembird uređaja koji je namenjen za korišćenje u kolima, a već stiže i sledeći na redu, model EG-PWC-032 300W koji daje kontinualnu snagu od 300W, a može izdržati i do 600W u peaku. Za razliku od modela snage 150W, ovaj se može povezati i direktno na akumulator. Možda ovo ne zvuči preterano korisno, međutim dovoljno je reći da strujna instalacija za priključak za upaljač u kolima ima izlaznu snagu od maksimalno 240W, te da će se ukoliko priključite neki veći potrošač dosta zagrejati, što i nije poželjno. Naravno, povezivanje na akumulator znači i da će se koristiti dok je auto parkiran, te i to treba imati na umu.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Dodatni USB port
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Samo dve utičnice

Specifikacija

Gembird EG-AVR-0501 - Ulaz: 11-15 VDC (adapter za upaljač ili direktno na akumulator)

  • Izlaz: 230 VAC +/- 10% at 50 Hz (+/-3Hz), modifikovana sinusoida
  • Izlazna snaga: 300W (600 W peak)
  • USB izlaz: 5 V / 1 A
  • Dimenzije: 180 x 100 x 60 mm
  • Težina: 760g

Gembird EG-PWC-032 300W

Ceo konvertor je smešten u aluminijumsko kućište dimenzija 180x100x60 mm, i vidimo da je cela površina dizajnirana da bude kao jedan veliki hladnjak, odnosno da se dobije što veća rashladna površina. Radna temperatura ovog konvertera je od 5 do 35 stepeni, a maksimalno može izdržati 55 stepeni celzijusa. U kompletu dolazi kabl za priključivanje na adapter upaljača (dužine 0.55m i preseka 1.5mm2), kao i kabl za priključivanje na akumulator (dužine 0.6m i preseka 2.5mm2), i jedino bi voleli da je ovaj drugi kabl još nešto duži. Za dobro hlađenje, tu je i ugrađeni 40mm ventilator koji ume da bude i nešto bučniji ukoliko se uređaj dobro zagreje, no u većini regularnih scenarija se neće čuti.

Sa jedne strane ovog konvertera napona imamo konektore za kablove kojim se povezuje na instalaciju automobila, ali i dva osigurača koji se mogu menjati, a koji predstavljaju odličnu zaštitu uređaja koji se na ovaj način napajaju strujom. Sa druge strane imamo veliki On/Off prekidač, dve statusne diode (zelenu koja signalizira ispravan rad i crvenu koja signalizira da ima problema), jednu običnu srtujnu utičnicu i jedan USB port. Ovo je veoma korisna stvar pošto ima dosta raznih periferija koje se napajaju preko USB-a i bilo bi prava šteta da fali jedan USB port. Ono što je bitno je da se može priključiti bilo koji uređaj sa izlaznom snagom do 300W, a da USB port pruža 1A na izlazu, što je dovoljno za većinu uređaja (iako će se neki od njih puniti i malo sporije od specifikacije).

Rezime

Bez obzira da li planirate da priključite laptop ili neki prenosni frižider za kola, nije loše imati univerzalni konverter napona koji će to podržati. Gembird možda većini neće biti toliko poznato ime, no ovako nešto je veoma korisna stvar za svakoga ko planira da u kolima koristi uređaj koji traži jače napajanje od onoga što može dobiti preko običnog USB adaptera za upaljač. Cena je odlična i više i ne treba za preporuku.

Conclusion

Whether you are planning to connect a laptop or a portable refrigerator in a car, it is not a bad thing to have a universal voltage converter that will support it. Gembird may not be the most popular brand, but something like this is a useful tool for anyone who plans to use the device in a car that requires more power than what can be obtained via the regular USB adapter for cigarette lighter. The price is affordable and we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 35€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird EG-PWC-032 300W
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs