Gembird EG-AVR-0501 i EG-AVR-1001

Svi koji imaju probleme sa napajanjem iz mreže pre ili kasnije moraju da investiraju u neku zaštititu kućnih uređaja. U ovom slučaju, to su stabilizatori napona kompanije Gembird koji su povoljnije cene od konkurencije, a dosta mogu značiti za zaštitu kućnih uređaja.

Na žalost, još uvek ima dosta onih koji muku muče sa strujom i napajanjem, a to je i najčešći razlog zašto komponente i računari umeju da stradaju, a iako će mnogi pomisliti da ih se ovo ne tiče pošto imaju relativno stabilno napajanje sa gradske mreže, prvi put kada dođe do nekog naponskog udara ili nečeg sličnogi hard disk sa sobom u večna lovišta povede i sve podatke, sigurno će se setiti da su mogli nešto i da urade da to spreče. Malo duži uvod, ali ko god je ikada imao probleme sa strujom sigurno je već i tražio način da dođe do uređaja koji će rešiti probleme. Pored UPS-ova koji su vrlo popularni i praktični, imamo i takozvane stabilizatore napona koji imaju jednostavnu ulogu, a to je da do uređaja dovedu stabilno napajanje koje neće oscilacijama izazivati probleme.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Zaštita od kratkog spoja, naponskih udara i pregrevanja
  • Kompaktne dimenzije
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Samo dve utičnice

Specifikacija

Gembird EG-AVR-0501 - Ulazni napon: 140 ... 270 V AC (50Hz)

  • Izlazni napon: 220 V AC ± 8 % (sinusoida)
  • Izlazna snaga: 500 VA (300 W)
  • Efikasnost: 98%
  • Zaštita: Short circuit, over-voltage, over-load, over-heating protection
  • Dimenzije: 130 x 140 x 123 mm
  • Težina: 2.15Kg

    Gembird EG-AVR-1001 - Ulazni napon: 140 ... 270 V AC (50Hz)

  • Izlazni napon: 220 V AC ± 8 % (sinusoida)
  • Izlazna snaga: 1000 VA (600 W)
  • Efikasnost: 98%
  • Zaštita: Short circuit, over-voltage, over-load, over-heating protection
  • Dimenzije: 130 x 140 x 123 mm
  • Težina: 2.85Kg

Gembird EG-AVR-0501 i EG-AVR-1001

Za one koji još uvek nisu sigurni šta bi radili sa ovim uređajima i čemu oni služe, stvar je krajnje jednostavna, oni se postavljaju između zidne utičnice i uređaja koje treba zaštititi. Oba modela su praktično identična spolja, i jedina razlika je u tome kolika je maksimalna izlazna snaga, 300W kod modela EG-AVR-0501 i 600W kod modela EG-AVR-1001. Ovo jednostavno označava maksimalnu snagu uređaja koji se priključuju, i da bi sve radilo kako treba, ne bi trebalo prikačiti potrošače koji troše više od ovih brojki. Kućište stabilizatora je kvalitetne izrade, napravljeno od dosta dobre plastike, oblika kocke i ne tako velike težine. Oba uređaja karakteriše fiksirani kabl za napajanje i dve standardne utičnice.

Pošto ovi stabilizatori isporučuju na izlazu signal koji je prava sinusoida, znači da nisu namenjeni samo računarima, već i praktično bilo kom drugom električnom uređaju. Uređaj može primiti napon od 140V do 270V, i isporučiti 220V na izlazu (uz oscilacije od 8% koje su karakteristične za signal oblika sinusoide). Sa gornje strane uređaja imamo i tri statusne diode koje će označiti ukoliko dođe do ispravljanja napona, tako da se može pratiti stanje mreže, uz kliktanje releja karakteristično za regulatore napona. Efikasnost ovih uređaja je visoka i iznosi čak 98%, a ugrađene su short circuit, over-voltage, over-load, over-heating zaštite. Radna temperatura je od 0 do 40 stepeni, tako da se može koristiti u praktično svim uslovima.

Rezime

Do sada smo na tržištu mogli da vidimo uglavom APC rešenja ovoga tipa, što sa sobom nosi i cenu koja je nešto veća od onoga što većina može da izdvoji, pa će Gembird varijanta odlično doći za budžetsku kategoriju. Iako Gembird svakako nema tradiciju kada su u pitanju UPS-evi i stabilizatori napona, Energenie koji se nalazi u okviru ove kompanije je već dosta dugo u toj oblasti, pa ne treba imati mnogo sumnji u kvalitet. Možemo samo da zaključimo da ovaki uređaji stvarno dosta vrede i da ne treba štedeti pošto se investicija u ovako nešto pre ili kasnije isplati.

Conclusion

So far, we could see only the APC solutions of this type on the market at not so affordable prices so the Gembird offer will be a great option for the budget category. Although Gembird certainly has no tradition when it comes to UPSs and voltage stabilizers, Energenie - a part of this company - has been a long time in that field, so we shouldn't have doubts about the quality. Devices like these worth a lot and you do not have to be stingy.

Testirani proizvod je uzorak.

Gembird d.o.o ustupio: Gembird EG-AVR-0501 i EG-AVR-1001
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs