Gembird DSP-8PH4-001

Jednostavan uređaj, ali kako kod nas nema baš puno 8-portnih HDMI splitera, pogotovo ne onih sa pojačavačem signala. Podržava FullHD video, i to na svih 8 izlaza paralelno.

Već smo se upoznali dobro sa Gembird ponudom periferija, i znamo za Cablexpert seriju adaptera. Ovom prilikom smo mogli videti pomalo egzotičnu zverku, a to je 8-portni HDMI spliter. Svakako da nema baš previše onih kojima tako nešto može zatrebati, i verovatno se najčešće koristi u prodavnicama gde se isti sadržaj pušta na veliki broj televizora od jednom, no u svakom slučaju, nije loše znati da i za to postoji vrlo jednostavno rešenje koje ne košta toliko mnogo. Glavni problem kod ovakvih splitera je da se sačuva kvalitet slike, a kako ovde imamo ugrađeni pojačivač signala (kao i kod 2-portnih i 4-portnih modela koje smo već videli) to neće biti sigurno problem.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Kvalitetna slika

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: HDMI + HDCP v.1.4 (kompatibilan unazad)
  • Rezolucija: HDMI (480p/576i/576p/720p/1080i/1080P)
  • Dimenzije: 258 x 120 x 30 mm

Gembird DSP-8PH4-001

Kao što smo i očekivali, sa dimenzijama od 258 x 120 x 30 mm i težinom od 700g, ovo nije baš mali uređaj, ali jeste dovoljno kompaktan da sigurno neće smetati. Spakovan je u metalno kućište vrlo kvalitetne završne obrade, veoma čvrsto i generalno izuzetno otporno, tako da se potpuno uklapa u ostatak serije pod ovim imenom, a takođe nam govori da je praktično nemoguće fizički oštetiti ovaj uređaj na bilo koji način. Zanimljivo je da nigde nema Gembird logoa, već samo Cablexpert-a. Pakovanje je očekivano oskudno, sa kratkim korisničkim uputstvom i jednostavnim adapterom za napajanje. Bez obzira na prethodno iskustvo, neće biti potrebna nikakva pomoć za instalaciju pošto sve što treba uraditi jeste da se odgovarajuči kablovi spoje na odgovarajuće, adekvatno obeležene konektore.

Sa prednje strane uređaja su smešteni On/Off prekidač i crvene statusne diode za svaki od konektora pojedinačno. Nije loše naglasiti da diode nisu toliko jake i da sigurno neće smetati u mraku. Sa zadnje strane su konektor za napajanje i ukupno devet HDMI konektora (jedan ulazni i osam izlaznih), i svi su pozlaćeni. Podrazumeva se da u pakovanju ne dolaze HDMI kablovi, pa će morati da se dodatno nabave, no to svakako nije neočekivano. Ono što jeste bitno je da spliter podržava video do 1080p rezolucije i to na svim izlazima paralelno, kao i to da ugrađeni pojačivač signala omogućava da se osim za deljenje slike koristi i za spajanje dva duže kabla, bez gubitka kvaliteta slike.

Rezime

Iako bi verovatno najvećoj većini kupaca odgovarao spliter sa 2 do maksimalno 4 izlaza, dobro je znati da je i 8-portna varijanta dostupna i da ne košta puno, te da se veoma lako instalira i koristi. Na našem tržištu nema baš puno ovakvih uređaja i da je Gembird DSP-8PH4-001 prilično dobra prilika da se dođe do 8-portnog splitera HDMI signala, koji dodatno ima i ugrađen pojačivač signala, kako ne bi došlo do gubitka kvaliteta slike.

Conclusion

Although splitter with 2 - 4 outputs will suit most customers, there is an 8-port version available at affordable price easy to install and use. There are not many devices as this one at local market, and the Gembird DSP-8PH4-001 is a good chance to get to the 8-port splitter with HDMI signal, which additionally has a built-in signal amplifier, in order to avoid the loss of image quality.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2013.): 65€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird DSP-8PH4-001
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs