Gembird DCAM-003

Odlična Dashboard kamera koja ima 2.5" LCD, mogućnost da snima noću, dosta širok objektiv. Jednostavno se instalira, video snima u AVI formatu na SD i MMC memorijske kartice i pruža odličnu sliku za tu cenu.

Takozvane Dash kamere su postale veoma popularne, i to ne samo zbog gledanja video klipova Ruskih vozača, već i zbog toga što može zabeležiti vrlo interesantne detalje iz vožnje, a i za potrebe osiguranja ako zatreba. Kod nas na tržištu mogu da se pronađu neki interesantni modeli, uz konstataciju da cene i nisu toliko visoke. Uz dodatnu memorijsku karticu (retko koja dash kamera ima internu memoriju), dobijate prilično praktično rešenje za snimanje događaja ispred kola. Gembird do sada i nije nešto posebno bio poznat po kamerama (iako smo imali priliku da vidimo par klasičnih Webcam modela i jednu Dash kameru), no evo dobre prilike da se to promeni.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna montaža pomoću vakumskog nosača
  • Eksterna memorija pomoću SD/MMC kartica
  • Rezolucija videa do 1280x960 piksela
  • Noćno snimanje

Utisak kvare

  • Nema interne memorije

Specifikacija

  • Senzor: 1/4" color CMOS WXGA HD Sensor
  • Memorija: Slot za SDHC/MMC memorijske kartice do 32GB
  • Ekran: 2.5" TFT
  • Konekcije: MiniUSB, kompozitni AV izlaz
  • Video: 320 x 240 / 640 x 480 / 720 x 480 / 1280 x 960 piksela (1/2/3/4/5/10/15 minuta dužine, AVI format)

Gembird DCAM-003

Kamera se izgledom i ne razlikuje toliko od sličnih modela, i ono što je bitno je da se lako namešta i pozicionira, pošto se u pakovanju dobija vakumski nosač koji se kači na šoferšajbnu, a zatim na njega i sama kamera. Odmah da nosač ima dva zgloba za podešavanje ugla kamere, te da samo treba voditi računa da se postavi tako da bude ravna po horizontali. Dodatno, kamera hvata prilično širok ugao i bez problema će zabeležiti dešavanja sa prednje strane kola. U pakovanju se dobija adapter za napajanje u kolima (Mini USB konektor), a sama kamera ima ugrađenu bateriju kapaciteta 300mAh. Dodatno, u pakovanju stižu i jedan USB kabl, kao i AV kabl sa kompozitnim konektorima, pomoću koga se kamera može direktno priključiti na TV i na taj način gledati snimljeni materijal.

Kao i većina sličnih kamera, i ova ima pivotirajući ekran, dijagonale 2.5" koji je solidno vidljiv i po jačem dnevnom svetlu. Kamera ima po tri funkcijska tastera sa svake strane, ugrađeni mikrofon, sa zadnje strane i SD/MMC slot za memorijske kartice. Dodatno, tu je i pomenuti Mini USB port, kao i AV izlaz. Video se snima u AVI formatu i može se podešavati vreme trajanja video klipova od 1 minut pa do 15 minuta, mada bi voleli da vidimo i da su klipovi neograničenog trajanja. Ono što je sjajno kod ove kamere je da može snimati i noću (četiri IR lampe su napred), mada naravno, ne treba očekivati baš neke impresivne rezultate ukoliko nema baš nikakvog ambijentalnog osvetljenja.

Rezime

Ova kamera se pokazala prilično dobro, pa iako nije u pitanju neki HD model, rezolucija od 1280x960 piksela je sasvim dovoljna da se dobije slika sa dobrim detaljima. Jednostavna je za instalaciju i upotrebu, uz mogućnost korišćenja SD i MMC memorijskih kartica, pa će biti i jednostavno da se materijal pregleda na računaru. Uz cenu od oko 40€, ova kamera po svemu viđenom spada u kategoriju best-buy modela.

Conclusion

This camera is very good although it is not a HD model, while 1280x960 pixels resolution is enough to provide a good picture with lots of detail. It is easy to install and use with the ability to use SD and MMC memory cards; and will provide easy review of the material on the computer. Priced at 40 Euros, this camera belongs to the best-buy category.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2013.): 39€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird DCAM-003
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs