Gembird BTD-Mini4 i WNP-UA-003

Ovo su dva mrežna adaptera kompanije Gembird, sa podrškom za Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11n standarde. Veoma su kompaktnih dimenzija i lako i brzo se instaliraju.

Ima dosta onih koji iz ovog ili onog razloga traže dodatni ili rezervni Bluetooth ili WiFi adapter. Nekome je to zgodnije da ne bi morao da provlači LAN kablove, a nekome se možda pokvario WiFi adapter na laptopu. Bilo kako bilo, u ponudi se mogu naći neki od minijaturnih USB adaptera, koji su laki za instalaciju i još lakši za korišćenje. Iz Gembirda stižu dva takva adaptera, jedan koji donosi Bluetooth 4.0 interfejs i drugi WiFi, sa podrškom za 802.11n standard. Ovi adapteri uopšte nisu skupi i to će sigurno biti od presudnog značaja, uz konstataciju da postoji prilično dobar izbor na tržištu i da neće biti baš mnogo lako da se ovi Gembird modeli izbore za dobru poziciju.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

BTD-Mini4 - Interfejs: Bluetooth 4.0

  • Domet: 50m

    WNP-UA-003 - Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps

  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK

Gembird BTD-Mini4 i WNP-UA-003

BTD-Mini4 je bluetooth adapter koji podržava 4.0 protokol (kompatibilan unazad sa svim uređajima), koji je veoma kompaktnih dimenzija od samo 22 x 15 x 7 mm, i teži impresivna 3g! Praktično, teško je da može biti manji od ovoga, tako da će ovo odlično odgovarati ako treba recimo da se priključi sa prednje strane računara ili sa strane laptopa. Ono što je bitno korisnicima je da je domet (naravno, teoretski) do 50m, uz maksimalnu brzinu transfera podataka od 24 Mbps. Antena je naravno interna, i u pitanju je 0.8 dBi varijanta. Adapter provereno radi pod Windows XP/2003/Vista/7/Windows 8 operativnim sistemima i to bez dodatne instalacije drajvera, što je posebna pogodnost.

WNP-UA-003 je nešto većih dimenzija od Bluetooth adaptera, ali i dalje je to 32 x 16 x 8 mm i težina od 5g. Videli smo i malo manje WiFi adaptere, ali je većina ipak nešto veća, tako da će i ovaj model biti zgodan za sve koji ne žele da im iz USB porta mnogo viri adapter. Sa gornje strane postoji mala statusna dioda koja će označiti da je adapter pravilno podešen i da radi kako treba. Podržan je 802.11n standard i maksimalan protok do 300Mbps, što je dobra vest za one koji u lokalnoj mreži kopiraju veće količine podataka ili strimuju video veće rezolucije. I ovaj adapter je Plug and Play, tako da nema instalacije drajvera, već samo treba malo sačekati prilikom prvog priključivanja da bi sistem prepoznao i instalirao sve što je potrebno.

Rezime

Ova dva adaptera su dovoljno kompaktna i dobrih cena, da zaslužuju da se nađu, ako ništa drugo, kao standardan deo opreme svakog naprednijeg korisnika koji voli da u šteku ima sve adaptere i gadgete koji mu mogu zatrebati. Oba modela su Plug and Play, veoma malih dimenzija i rade odlično i to na svim konfiguracijama na kojima smo ih isprobali.

Conclusion

Both adapters are compact and available at affordable price so they deserve to be part of the standard equipment of every advanced user who wants to have all the adapters and gadgets that could be needed. Both are small size Plug and Play, and work flawlessly on all configurations in which we tried them out.

Testirani proizvodi su uzorci.

Gembird d.o.o ustupio: Gembird BTD-Mini4 i WNP-UA-003
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs