Gegmbird DSP-2PH4-001

Iz Gembird ponude stiže jednostavan HDMI spliter sa dva izlaza, koji kao dodatak ima i pojačivač signala kako ne bi došlo do gubitka kvaliteta slike. Jednostavan je za korišćenje i vrlo praktičan, sa cenom koja je dosta dobra.

Gembird ima raznih interesantnih periferija u ponudi, posebno kada su u pitanju konverteri i adapteri, i već smo mogli da vidimo neke od modela. Ovom prilikom, tu je adapter iz Cablexpert serije, praktičan HDMI spliter koji će dobro doći svima koji jedan signal treba da proslede na dva ekrana, obično u konferencijskim salama, kućnim bioskopima i učionicama. Ono što je bitno odmah naglasiti je da ovo nije baš samo običan spliter, već i pojačivač signala koji povećava domet odnosno dužinu HDMI kablova koje je moguće koristiti, za oko 10m. Ovako nešto se može jednostavno koristiti i za spajanje dva HDMI kabla kako bi se dobila veća dužina.

Ključne karakteristike

  • Pojačanje signala
  • Odličan kvalitet slike
  • Vrlo jednostavna upotreba

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: HDMI + HDCP v.1.4 (unazad kompatibilan i sa 1.0/1.1/1.2/1.2a/1.3 standardima)
  • Video formati: HDMI (480p/576i/576p/720p/1080i/1080P)
  • Dimenzije: 70 x 60 x 20 mm

Gegmbird DSP-2PH4-001

Uređaj je spakovan u metalnu kutijicu dimenzija 70x60x20 mm, u kompletno crnoj boji sa Cablexpert logom sa gornje strane. Kućište je vrlo čvrsto i dobro uklopljeno, tako da deluje dovoljno čvrsto da se može bez problema i stati na kutiju bez bojazni da će se nešto polomiti. Vidimo da sa bočnih strana postoje po dva šrafa, tako da se u slučaju neke potrebe može lako i otvoriti, odnosno nije fabrički i hermetički zatvoreno. U pratećem pakovanju se dobija kratko korisničko uputstvo i eksterni adapter za napajanje koji je dimenzija onih koji se koriste za mobilne telefone, sa 5V izlazom, sa standardnim konektorom, tako da se može koristiti i bilo koji drugi iste specifikacije, što je uvek dobra stvar za slučaj da se ovaj adapter pokvari ili izgubi.

Konstrukcija splitera je prilično jednostavna, sa jedne strane imamo konektor za napajanje i HDMI ulazni port, zajedno sa dve statune diode, tako da se uvek može pogledati da li je sve povezano i radi kako treba. Sa druge strane su dva izlazna HDMI porta, opet sa po jednom statusnom diodom. Dobra stvar je da diode ne svetle baš mnogo jako, tako da neće smetati noću. Svi HDMI konektori su pozlaćeni, a vredi pomenuti i to da je u pitanju podrška za HDMI 1.4 protokol, i da je spliter unazad kompatibilan sa svim prethodnim verzijama standarda, uključujući i podršku za 3D video. Maksimalno je podržana inače 1080p HD rezolucija. Pored deljenja ulazne slike na dva izlaza, uređaj ima i ugrađen pojačivač signala, kako se ne bi gubio kvalitet slike ni ako se koriste nešto duži kablovi.

Rezime

Ovaj uređaj se vrlo lako instalira i koristi, i nismo primetili bilo kakav gubitak kvaliteta, ni pri dužim HDMI kablovima. Ovako nešto nije loše imati pri ruci, pogotovo što ne košta toliko mnogo, a može dosta značiti u slučaju da jedan video signal želite da prosledite do dva ekrana, ili jednostavno spojite dva HDMI kabla da bi dobili veću dužinu.

Conclusion

This device is easy to install and use, and we have not noticed any loss of quality, even when long HDMI cables are used. It is good to have something like this, especially since it does not costs too much, and it can mean a lot in case you want to forward a video signal to two screens, or simply connect two HDMI cables to get more length.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2013.): 25€

Gembird d.o.o ustupio: Gegmbird DSP-2PH4-001
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs