Finalna sezona serije Igra prestola 3. epizoda je bila najveća meta sajber pretnji

Istraživači kompanije Kaspersky Lab uočili su nagli porast kriminalnih sajber aktivnosti koje su u vezi sa osmom i poslednjom sezonom serije Igra prestola. Premijera svake epizode je praćena dugim nizom napada na korisnike koji su pokušavali da preuzmu tek objavljenu epizodu, a koji su umesto toga preuzeli malver koji je bio skriven iza naziva serije.

Neke epizode su se pokazale značajno zaraženijim od drugih, dok je treća epizoda izazvala najveći broj otkrivenih pokušaja napada na korisnike, dostigavši 3.000 napada dnevno na svom vrhuncu.

Stručnjaci očekuju da će izdanje završne epizode privući još veći broj napada budući da distributeri malvera obično nude pristup celoj sezoni potencijalnim gledaocima.

Sve u svemu, nakon praćenja povezanih zlonamernih aktivnosti tokom čitave osme sezone, istraživači kompanije Kaspersky Lab su otkrili da je prosečan dnevni broj napada na korisnike koji su uključivali malver prerušen u epizodu Igre prestola bio oko 300-400. Ovaj broj je porastao na oko 1.200 za tri do četiri dana nakon objavljivanja svake nove epizode: trostruko do četvorostruko povećanje zlonamernih aktivnosti.

Još jedan vektor napada u vezi sa serijom Igra prestola su veb-sajtovi za strimovanje koji pozivaju korisnike da besplatno gledaju nedavno objavljene epizode serije Igra prestola, ali koje su zapravo dizajnirani da izvuku osetljive podatke od korisnika. Obično, ikona onlajn aktera prikazuje scenu iz TV serije i preusmerava žrtvu na stranicu za registraciju, kasnije tražeći podatke o bankovnoj kartici sa CVC/CVV kodom, tvrdeći da je to samo za svrhe validacije. Istraživači su ukazali na sličnosti između ove prevare i nedavnih prevara koje se tiču najnovijeg filma Osvetnici.

„Vidimo zajedničke TTP-ove (taktike, tehnike i procedure) na fišing veb-sajtovima gde prevaranti pokušavaju da ukradu podatke korisnika obećavajući piratsku verziju filma pre zvanične premijere. Verujemo da postoji određena grupa aktera pretnji koji metodički love ljubitelje popularnih filmova i TV produkcija, dinamički prilagođavajući planove prema događajima pop kulture”, – rekla je Tatjana Sidorina (Tatyana Sidorina), bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako ne biste postali žrtva prevaranata:

  • Izbegavajte sumnjive veb-sajtove, posebno one koji distribuiraju piratski sadržaj.

  • Nemojte unositi nikakve informacije – posebno detalje kreditne kartice – na veb-sajt kom nemate razloga da verujete

  • Nemojte koristiti istu lozinku za različite veb-stranice. Umesto toga, koristite password manager .

  • Koristite pouzdani antivirusni softver sa zaštitom protiv onlajn prevara i fišinga.