Falcom Set Top box T-2200

Za sve koji nemaju i ne planiraju kablovsku televiziju, postoji i alternativa u vidu ovakvog Set Top box uređaja koji je u stvari prijemnik digitalnih TV kanala (koji se dobijaju korišćenjem klasične antene). Dodatno, tu su mogućnosti snimanja TV programa i reprodukcije multimedije.

Poznato je da se već polako svi domaći analogni kanali prebacuju u digitalni format, a iako operateri kablovske televizije pokrivaju veliki broj korisnika, ima i dalje onih koji se oslanjaju na antene. Falcom Set Top box je uređaj koji je namenjen upravo prijemu digitalnih TV kanala, ali i snimanje TV programa na eksternu flash memoriju ili hard disk. Iako o ovom proizvođaču ne znamo mnogo, na tržištu u ovom trenutku i nema nekog velikog izbora, a po ceni od oko 60tak evra svakako da nema mnogo boljeg izbora. Jednostavan je za instalaciju i korišćenje, pa zato i predstavlja dosta dobru kupovinu.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T/T2 standarde digitalne televizije
  • Izlaz do rezolucije 1080i
  • Interfejs prilagođen korišćenju na velikom ekranu
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Traži signal dobrog kvaliteta

Specifikacija

  • Kompatibilnost: MPEG-2, MPEG-4 i DVB-T / DVB-T2
  • Čipset: Mstar 7816
  • Konekcije: HDMI, SCART, USB
  • Dimenzije: 125x25x78 mm

Falcom Set Top box T-2200

Ovaj Set Top box uređaj je dimenzija od 125x25x78 mm i dolazi sa postoljem koje omogućava da se postavi vertikalno (naravno, postolje se može skinuti a uređaj postaviti horizontalno, ako tako više odgovara). Kutija je srebrno-crne kombinacije boja, pa iako nije nešto posebno atraktivnog dizajna, lako će se uklopiti u postojeće okruženje. Sa prednje strane uređaja su smešteni IR senzor, Power i Signal diode kao i jedan USB 2.0 port. Na USB port se može priključiti eksterni hard disk ili flash disk, na koji će se snimati TV program, ali i reprodukovati multimedija (AVI, MPEG, MKV, DivX, MP4, JEPG, MP3, WAV) i to sa našim slovima u titlovima, tako da može poslužiti i kao vrlo jednostavan i povoljan multimedijalni plejer.

Sa zadnje strane su konektor za napajanje, SCART i HDMI konektori za povezivanje na TV i antenski ulaz i izlaz. Pretraživanje i memorisanje kanala je moguće uraditi manuelno ili automatski, sa napomenom da treba obezbediti što bolji kvalitet signala, kako bi se dobili i što bolji rezultati. Ukoliko je signal lošijeg kvaliteta, može doći do problema sa prijemom odnosno slabijeg kvaliteta slike. Podržani su Electronic Program Guide (EPG) kao i teletekst, a lista kanala se može prilagođavati korisniku pošto je kanale moguće sortirati po želji. Treba naglasiti i da će ovaj Set Top box raditi samo sa besplatnim satelitskim digitalnim TV kanalima, a u domaćoj ponudi ih je oko 10tak u ovom trenutku.

Rezime

U mnogim slučajevima kablovska televizija nije opcija, a sa ovakvim uređajem osim praćenja digitalnih TV kanala preko klasične antene, dobijate i mogućnost snimanja programa, ali i reprodukcije velikog broja multimedijalnih formata. Nije loše znati i da je moguće upgrade-ovati softver putem USB-a. Iako je preduslov za dobru sliku signal dobre jačine i kvaliteta, to nije ništa novo i važilo je i za stare analogne signale.

Conclusion

In many cases, cable TV is not an option, and with such a device, in addition to the digital TV channels via the classic dish, you get the ability to record programs and play many multimedia formats. Not bad to know it is possible to upgrade the software through USB. Although a prerequisite for a good picture is a good signal strength and quality, this is nothing new and is true for the old analog signals.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2013.): 66€

Gigatron ustupio: Falcom Set Top box T-2200
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com