Ericsson predstavio program 5G za Evropu

Kompanija Ericsson će pomoću programa 5G za Evropu, realizovati istraživanja, inovacije i pilot projekte koji će koristiti 5G mreže nove generacije.

Zvanično press saopštenje

Kompanija Ericsson objavila je da će proširiti svoj program 5G istraživanja i razvoja na evropskom tržištu. 5G program za Evropu okupiće vodeće kompanije iz IKT industrije, institucije iz javnog sektora, kao i vodeće univerzitete širom Evrope, kako bi zajedno iskoristili benefite umreženog društva. Putem programa 5G za Evropu, kompanija Ericsson će realizovati istraživanja, inovacije i pilot projekte koji će koristiti 5G mreže nove generacije.

Program će inicirati istraživanja unutar više različitih industrija, sa fokusom na integraciju IKT u industrijskim procesima, proizvodima i uslugama. Program će, takođe, kreirati niz inovacionih projekata, koji će omogućiti manjim kompanijama da direktno sarađuju sa većim kompanijama iz različitih industrija, bolju interakciju u akademskim krugovima i obezbediti im brz i pristupačan pristup novim tehnologijama.

5G za Evropu će takođe kreirati pilot projekte mogućih 5G rešenja za transportnu i automobilsku industriju, Internet of Things, energetske, komunalne i usluge u segmentu bezbednosti, kao i javne infrastrukture i maloprodaje. U programu 5G za Evropu biće uključeni vodeći tehnički fakulteti, kao što su Scuola Superiore Sant'Anna iz Pize, Tehnički Univerzitet Drezden, Univerzitet Carlos III i IMDEA Networks institut iz Madrida, kao i King's koledž iz Londona. Među industrijskim partnerima nalaze se vodeće kompanije kao što su: wiseSense, Weiss Robotics i MyOmega System Tehnology iz Nemačke i Zucchetti Centro Sistemi iz Italije. Oko 60 odsto sredstava za globalna istraživanja i razvoj, u kompaniji Ericsson, investirana su u Evropu, a 15.000, od ukupnih 25.000 zaposlenih u istraživanju i razvoju, radi u Evropi.