Epson WorkForce Pro WF-5190DW

Ink-Jet štampač novije generacije, koji je namenjen korišćenju u kancelarijama. Odličan preciznost, kvalitetni i vrlo precizni otisci, dobar ulazni kapacitet papira i ketridži veće zapremine, uz duplex štampu i LAN i WiFi interfejs su ono što će ga sigurno izdvojiti iz brojne konkurencije.

Epson WorkForce Pro je serija štampača namenjena poslovnim korisnicima koji traže izdržljivo i robustno rešenje, koje će opsluživati veći broj korisnika bez ikakvih problema. Model WF-5190DW je upravo to, napredan Ink-Jet sa odličnom brzinom rada, dosta naprednih - office funkcija i prilično nisku cenu eksploatacije. Navikli smo da su do sada laserski štampači bili uvek u fokusu kada se pričalo o naprednim office modelima, no konačno imamo i jedan Ink-Jet koji bez ikakvih problema može da stane rame uz rame sa konkurencijom.

Ključne karakteristike

  • USB, LAN i WiFi interfejs
  • Dobar ulazni kapacitet papira
  • Brza i precizna štampa
  • Sjajne performanse
  • Duplex sistem štampe

Utisak kvare

  • Nešto veće dimenzije

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: PrecisionCore Print Head, 800 mlaznica po boji, 2.8 pl zapremina kapi, DURABrite Ultra mastilo
  • Rezolucija štampe: 4,800 x 1,200 DPI
  • Brzina štampe: 20 PPM (crno-belo i u boji)
  • Ulazni kapacitet štampanja: 330 Sheets Standard, 80 Sheets MP tray, 250 Sheets paper tray
  • Interfejs: Wi-Fi Direct, Wireless LAN IEEE 802.11b/g/n, Ethernet Interface (1000 Base-T/ 100-Base TX/ 10-Base-T), Hi-Speed USB
  • Dimenzije: 461‎ x 442 x 284 mm
  • Težina: 11.4Kg
  • Dodatno: 2.2" LCD, Automatic duplex, Rear specialty media feed, Thick Media Support

Epson WorkForce Pro WF-5190DW

Već i na prvi pogled, model WorkForce Pro WF-5190DW dosta podseća na svoje laserske rođake, uz dimenzije od 461‎ x 442 x 284 mm i težinu od skoro 11.5Kg, zahteva ipak malo više prostora na stolu, što naravno za prosečnu kancelariju neće biti problem. Dizajn verovatno neće privući puno pogleda, ali su ipak standardne stroge linije office modela umekšane i zaobljene, dok je plastika kućišta štampača svetle boje. Šta je ono što niko ne voli u kancelariji? Da proverava i dopunjava papir u štampaču. U ovom slučaju, imamo na raspolaganju jednu fioku napred kapaciteta 250 listova, jednu pozadi koja prima 80 listova veće gramaže a tu je i opcija za dodatnu fioku od 250 listova koja će omogućiti da stane dovoljno papira da se niko ne buni. Izlazna fioka je napred i prima do 150 listova, što je sasvim pristojno.

Ako ovo nije bilo dovoljno ubedljivo, da kažemo i to da je mesečni obim štampe impresivnih 35.000 kopija, što bi trebalo da bude dovoljno i za malo zahtevnije kancelarije. Da bi korišćenje bilo što jednostavnije, pored kontrolnog panela sa gornje strane (koji pokriva sve bitne funkcije) imamo i monohromatski LCD koji će i dodatno olakšati da se sve može završiti direktno sa štapača, bez podešavanja na računaru. Da bi povezivanje bilo što bolje podržano, pored USB i LAN interfejsa, imamo i integrisani WiFi adapter. Iako smo navikli da to vidimo kod laserskih modela, ovaj štampač podržava Adobe PS3, PCL5e/5c i PCL6 emulaciju, što je sjajno. Uz par dodatnih security opcija (kao što je recimo unošenje PIN-a da bi moglo da se štampa), ali i dodacima koa što je automatska duplex funkcija (dvostrana štampa bez vađenja papira), jasno je da se radi o punokrvnom biznis modelu.

Klasična Piezo glava koju koriste standardni Ink-Jet modeli je zamenila PrecisionCore tehnologija sa 800 mlaznica za svaku boju i minimalnom veličinom kapi od 2.8pL. Ono što je bitno jeste da smo sada dobili veću brzinu ali i veću precinost, tako da štampač beleži 20ppm-a u proseku, što je odličan rezultat. Štampač izbacuje tekst koji može da se meri sa ozbiljnim laserskim modelima i definitivno prevazilazi ono što se najčešće viđa kod ink-jet modela. Što se tiče cene eksploatacije, dostupni su high capacity kertridži u koje staje mastila za 4000 stranica, što je sjajno, a samo da podsetimo i to da ovakvi Ink-Jet štampači troše i višestruko manje struje u odnosu na svoje laserske rođake.

Rezime

Kada se sve sumira, jasno je da ispred sebe imamo vrlo interesantan model štampača, i uspešan pokušaj da se laseri konačno svrgnu sa trona najboljeg i najlogičnijeg izbora za kancelariju. Odličan skup opcija za rukovanje papirom, brza i veoma kvalitetna štampa, kao i niska cena eksploatacije, uz podršku za LAN i WiFi povezivanje su ono zbog čega dobija i našu preporuku.

Conclusion

This is an interesting printer and successful attempt to throw down the lasers of the best and most logical choice for the office. An excellent set of options for paper handling, fast and high quality printing and low cost operation with support for LAN and WiFi connection are what makes this model stands out and we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 320€

Epson ustupio: Epson WorkForce Pro WF-5190DW