Enermax Platimax Platinum 850W

Ovo je izvesno jedno od najboljih napajanja koje se može kupiti kod nas, pa iako košta čak 250€, vredi svake uložene pare. Enermax spada u rang najboljih proizvođača napajanja, a evo i najboljeg dokaza zašto je to tako.

Konačno imamo priliku da vidimo Enermax napajanja i na našem tržištu, i dovoljno je reći da se izvesno radi o jednom od najpoznatijih proizvođača napajanja koja spadaju u top kategoriju. Na testu se našao model Platimax 850W iz Platinum serije, što znači da je u pitanju napajanje visoke efikasnosti, a proizvođač navodi podatak da je maksimalna izmerena efikasnost između 90% i 94%, na opterećenjima od 20% do 90%, što je čak i više od zahteva Platinum sertifikata. Platimax nasleđuje prilično uspešnu MaxRevo seriju, a glavna razlika se odnosi na Dynamic Hybrid Transformer topologiju koja obezbeđuje visoku efikasnost i maksimalno stabilan izlazni napon. Ovo je modularno napajanje koje ima prilično jaku cenu, no ukoliko tražite ono najbolje, cena svakako nije prva stvar koja se gleda.

Ključne karakteristike

  • 80 Plus Platinum sertifikat, efikasnost ide čak do 94%
  • Veoma tiho hlađenje zahvaljujući 139mm ventilatoru
  • Impresivne performanse

Utisak kvare

  • Prilično visoka cena

Specifikacija

  • Snaga: 850W
  • Standard: ATX 12V v2.3, EPS12V v2.92, v2.8
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 139mm Twister-bearing fan
  • Dimenzije: 150 x 86 x 190 mm
  • Priključci: fiksni (20+4 pin ATX, 1x 4+4 pin CPU, 1x 8-pin CPU, 2x PEG 6+2pin), modularni (2x PEG 6+2 pin, 6x Molex, 1x Floppy, 6x SATA)
  • Dodatno: 80 Plus Platinum sertifikat, OCP, OVP, DC UVP, OPP, OTP, SCP & SIP

Enermax Platimax Platinum 850W

Ovo je napajanje kompatibilno sa SSI PSDG, ATX i EPS standardima poslednje generacije, što znači da će provereno raditi sa bilo kakvom konfiguracijom baziranoj na Intel i AMD platformama. Samo letimičan pogled na specifikaciju nam govori da se radi o prilično naprednom napajanju koje neće imati problem da se izbori sa brojnom konkurencijom. Pakovanje je malo veće od prosečnog, a pored uobičajenog, stiže i torbica za kablove. Iako nije potpuno modularno (fiksirani su kablovi za matičnu ploču, grafičku karticu i procesor), ipak u kućištu neće biti tolika gužva i svi kablovi koji se ne koriste se mogu jednostavno skloniti dok ne postanu potrebni. Napajanje je standardnih dimenzija (150 mm x 86 mm x 175 mm), ali i malo teže u odnosu na ono što obično viđamo (oko 3Kg), a kod ovakvih komponenti, težina je uvek jedan od pokazatelja kvaliteta, odnosno činjenica da proizvođač nije štedeo ni na čemu. Kućište napajanja je crne boje (powder coat), sa nalepnicom sa detaljnom specifikacijom, kao i vrlo jasno označenim konektorima za kablove (čak je naznačen i raspored pinova, verovatno za slučaj da treba nabaviti ili možda napraviti rezervni kabl).

Svi kablovi su prilično kvalitetni, pa su tako oni koji su fiksirani 18 AWG tipa, sa zaštitnim omotačem, a modularni su 16 AWG tipa i potpuno flat, u crnoj boji. Konektori na napajanju su crveni (Cpu/Gpu/Ram oznaka) kojih ima tri, i crne boje (HDD/ODD/Peripheral) kojih ima ukupno pet. Iako znamo da se kod modela visoke efikasnosti izbegava dizajn sa više naponskih grana, Enermax je to izgleda rešio, tako da u ovom slučaju imamo četiri 12V grane od po 30A, stim što je maksimalno opterećenje 840W, odnosno 70A. Zanimljivo je da je ovaj model deklarisan na maksimalnih 930W u peak-u, što je prilično velika cifra, a proizvođač se hvali i podatkom da je projektovano da radi 24/7 pod temperaturom od 50 stepeni. Hlađenje je veoma dobro implementirano, i pored uobičajenih otvora za ventilaciju sa zadnje strane napajanja, tu je i odličan 140mm ventilator koji radi na opsegu od 600 do 1600RPM-ova. Ventilator koristi Twister Bearing tehnologiju koja omogućava i impresivan radni vek (MTBF 100,000).

Rezime

Ovo napajanje radi izuzetno tiho i to čak i na maksimalnom opterećenju, uz efikasnost koja ne pada ispod 90%, što je stvarno impresivno. Kvalitet izrade i vrhunske komponente koje su upotrebljene su garant stabilnosti i dugovečnosti. Kome je ovakvo napajanje namenjeno? Sa cenom od čak 250€, nema baš puno onih koji će biti spremni da izdvoje toliku sumu, međutim, ukoliko sastavljate konfiguraciju za rudarenje, ili jednostavno tražite maksimalno stabilno i tiho napajanje, bez obzira na cenu, a u planu je zahtevna konfiguracija, ovaj model spada u najuži izbor i tu nema nikakve dileme.

Conclusion

This power supply is extremely quiet even at heavy load while the efficiency does not fall below 90%, which is very good. The build quality and used premium components are the best guarantor of stability and long life cycle. Which users will find this power supply to be suitable? At 250 Euros, there are not many who would be willing to buy this model, however, if you need a configuration for mining or simply looking for maximum stability and quiet power supply whatever the cost while planning a demanding configuration, this model should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2014.): 250€

BoostLogic PC ustupio: Enermax Platimax Platinum 850W
maloprodaja: BoostLogic PC, Maršala Birjuzova 13/13a, telefon: 011/3285949
zvanični sajt: boostlogicpc.com